Кой наистина може да пее

на

Елиминации в „Музикална академия“ – впечатления от упор

Второто изпълнение на Поли Генова изправи цялата зала, журито и коментаторите на крака.


При толкова много гости и коментатори, а и при такива скандали между Буюклиева и водещите и между Рут Колева и Здравко от „Ритон“ не можах да кажа кой знае какво, но въпреки това присъствието на елиминациите в „Музикална академия“ беше интересно преживяване, за което си заслужава да се разкаже. Усещането в залата е много по-различно от това пред телевизора, а и там проблемът с лошия звук, който достига до ефира, не съществуваше. Преди да споделя впечатления за някои от участниците в шоуто, да вметна и нещо друго. Не знам доколко е за гордост, но в три различни паузи три уважавани личности – Драго Драганов, Георги Христов и Здравко Желязков от „Ритон“ – дойдоха при мен специално за да се запознаем и да ме поздравят за статиите ми с телевизионна критика, които пиша. И тримата поотделно казаха горе-долу едно и също – че признават единствено тях като обективни и почти винаги съвпадащи и с тяхното собствено мнение. Отделно от това имаше и комплименти за списание „Биограф“, но те някак си не ме изненадаха толкова, а и там заслугата далеч далеч не е само моя.

Петя Буюклиева, Вито Саръиванов и моя милост, плюс две продуктово позиционирани бутилки вино.

Та така – заобиколен от неочаквано верни читатели и фенове-знаменитости, изгледах шоуто буквално от самата сцена и се напълних с впечатления. Ето ги в хронологичен ред на събитията:

Драго Драганов – гладко избръснат, стори ми се и напълнял. С удивително точни констатации относно попмузиката и естрадата въобще. В паузите си говорихме за неконтролируемото поведение на Петя Буюклиева и за „несъстоялата й се кариера“. Да, тази певица наистина изпусна златен шанс в това шоу – да преосмисли и променни коренно и имиджа, и стила си и най-сетне да намери репертоара и аудиторията, които гласът й заслужава.
Самата Петя се държеше леко неуравновесено, като човек, който непрекъснато търси внимание и одобрение. Може би наистина има добро сърце, но живее в някакъв собствен свят, който й пречи да гледа реално и на себе си, и на околните. Първоначалното впечатление от нея няма как да е друго освен раздразнение, но постепенно започваш да изпитваш и особена симпатия към нея, примесена със съчувствие и съжаление.

Прея – според новост в регламента елиминациите вече се откриват с най-доброто изпълнение от последния концерт. Ами убийствено беше. Аз лично настръхвам от нейните изпълнения даже и през телевизора, а представете си какво е на живо. Аурата на тази мощна мулатка е силна не по-малко от гласа й. На всичкото отгоре с няколко реплики на място показа, че явно е и доста умно момиче. Истинско откритие на това шоу.

По-добре Поли често да отива на елиминации, за да се наслаждаваме на повече нейни изпълнения.

Поли Генова – видът й някак си инстинктивно те кара да я подценяваш, да се противопоставяш на „фаворизирането й“. Истината е, че няма такова нещо. Страхотна, невероятна певица. Никакви проблеми с пеенето на живо. Все едно слушаш запис, плейбек, а не пълен лайв. Позитивна енергия. Усмихната, симпатична, с леко момчешки хашлашки чар. Изобщо не се учудвам, че Люси Дяковска е толкова влюбена в нея. Бих казал, че Поли Генова е с една класа над всички в това шоу – до такава степен ги превъзхожда, че чак обезсмисля интригата и ликвидира  напрежението кой ще победи. Нещо като Себастиян Фетел във Формула 1.

Рут Колева – признавам си, че никога не съм бил сред феновете й. Иронизирал съм поне два пъти лансирането й като музикална звезда. Очевидно е и че ролята на ментор е малко над „нивото й на компетентност“ по принципа на Питър. Самата тя е доста импулсивна натура и не може да управлява добре дори себе си, а камо ли да дава мъдри съвети на амбициозни и талантливи младежи. Явно непосилната тежест, с която се е нагърбила, често я вади от равновесие, особено когато има насреща си холерик като Здравко. В един момент обаче се улових, че Рут ми е симпатична. Усетих някаква искрена, чиста емоция в нея. Усети се и че публиката я харесва, въпреки че, убеден съм, продължава все така да не познава творчеството й. В скандала с Кичка Бодурова Рут спечели доста точки.

Кичка Бодурова. Вече написах някои доста позитивни неща за нея (въпреки че никога не съм бил неин фен и почти не познавам творчеството й), но тази вечер доста ме разочарова, а, сигурен съм – и не само мен. Както и Здравко, така и тя очевидно трудно се владее и не търпи критика от по-млади свои колеги. Подобно на Петя Буюклиева и Кичка живее в свой изолиран свят, в който всички планети се въртят около нея.

Криско. Зорлем се прави на тарикат, лошо момче и страховит рапър. Всъщност е един талантлив музикант с чувствителна и дори ранима душа, може би и малко комплекси. При всички случаи е умен, ходът му с номинирането на Поли Генова го доказва. Криско явно беше осъзнал, че присъствието му в „Музикална академия“ е изчерпано и избра тази вечер за своя лебедова песен с 3 от най-силните си изпълнения. Противопоставянето му с Фънки до голяма степен беше изнасилено и в името на шоуто. Впрочем, Фънки също е добряк и ранима душа като него и зорлем се прави на лош. Тази вечер той беше решил да се хареса на дъщеря си и наприказва куп положителни неща за Криско, на прощаване.

Спасяването на Мария от журито не беше изненада. Изпълнението й беше с изключително силен заряд.

Мария Драгнева. От телевизора – почти незабележима, семпла, скромна, скучна. На живо – изключително красива, мила, харизматична. Изпълнението й тази вечер беше невероятно. Едва ли някога ще успее да повтори това ниво. Отново се доказа максимата, че когато човек е под напрежение и натиск, както в случая с тези елиминации, е способен на чудеса. Удоволствието да гледаш и слушаш това момиче как пее на живо в стилна секси рокля от 2 метра разстояние не може да се опише. Пожелавам го всекиму. Мария заслужава да бъде на сцената и то на голямата сцена, защото има всички качества за това.

Финалното изпълнение на Поли Генова. Цялата зала спонтанно стана на крака. Георги Христов почти се разплака. Фънки беше като ударен с мокър парцал по главата. Въобще всички бяха зашеметени от това „Високо, високо, високо“.
Ако Поли, вследствие на някакъв куриозен протестен вот или мобилизация на фенчетата на Криско беше загубила елиминациите, интригата в шоуто определено щеше да спечели. Нямаше да има такъв изявен фаворит, какъвто е тя. Но пък щеше да загуби музиката. А нали в крайна сметка това риалити е за музика, а девизът му е „Кой наистина може да пее“? Е, ето казвам ви – отидох, видях и чух отблизо с очите и ушите си – Поли Генова пее и то невероятно, всеки път. Останалите – също, но само понякога.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s