Фиаското на Биг Брадър през 2013-а

на


Публиката може да е тъпа, но чак много тъпа не е. Каквото и да казва Ники Кънчев за успеха на тазгодишния сезон, не го приемайте за чиста монета. Двете издания на “Биг Брадър” от 2013-а бяха най-слабите като рейтинг в цялата история на риалити-шоуто, независимо от небивало възходящия тренд на Нова телевизия като цяло. 
Финалът от понеделник вечерта за пръв път от доста време отстъпи по рейтинг на bTV, а още по-парадоксално е, че “Господари на ефира”, започнали след 23 часа, са имали повече публика от “Биг Брадър” преди това.

Всичко това говори само едно – публиката зашлеви шамар на нагласения развой на шоуто, което фаворизираше Златка Димитрова още от самото начало. Ако Нова телевизия толкова много искаше да помогне на някаква благородна кауза като тази с Боби, можеше просто да обещае приходите от всички есемеси да отидат за лечението му. Или поне от есемесите, пратени за бургазлийката. Но с такива евтини популистки трикове да правят публиката на канарчета не се беше случвало отдавна.

Доста съмнителни бяха резултатите и на VIP Brother месец по-рано. Там също останаха много въпроси у публиката относно крайното подреждане и обективността на класирането. Но при толкова противоречив кастинг от участници това можеше да се очаква.
Какви са обясненията за харакирито, което Нова си направи сама и по желание в понеделник вечерта? Единият вариант е, че има някаква финансова полза за тях от цялата работа. Не е ясно каква би могла да бъде тя, но това би бил по-поносимият вариант, особено в кризисни времена като днешните. Ако телевизията има конкретна полза от фаворизирането на неграмотната Златка, няма лошо – това е частна компания и има право на такива решения.
По тъжно ще е, ако решението за нагласената победа на Черната Златка е субективно, например на някой от шефовете в “Биг Брадър”. Ако една телевизия с такава лека ръка оставя един наемен неин служител да се разпорежда с рейтинга и авторитета й след публиката, това говори доста зле за нея. Така че дано да не е това причината.
Трети вариант обаче няма. Каквито и теории да развива цялата пропагандна машина на Нова тв, няма как да обяснят небивало ниския рейтинг на снощния финал, след като стана ясно накъде тикат крайния резултат.

Така че Златка Димитрова имаше основание, когато крещеше “Убичам та, Биг Брадър” към камерите, преди да излезе от Къщата. Любовта, така да се каже, е взаимна, но не се споделя от повечето драги зрители…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s