Малка частна рекапитулация на 2013-а

на

Тези преговори ги пиша вече за пети път. Ето и предишните четири – за 2009, 2010, 2011 и 2012-а.

Като чета повечето равносметки из Facebook, хората като че ли изпращат 2013-а с облекчение. За мнозина тя не е била от най-добрите, особено ако са депутати от бившата управляваща партия ГЕРБ, например, или други, останали встрани от политическата власт. Факт е, че за доста хора годината мина под знака на протестите и противопоставянето, което вгорчава вкуса от каквито и да било хубави моменти.
Преобладават надеждите, че 2014-а ще бъде по-различна и по-успешна за всички. А дано.

За мен 2013-а се случи една от най-вълнуващите в живота ми въобще. Ако трябва да запазя спомен за само една своя година, като нищо бих избрал тази.
По традиция започвам с работата си, за която обичам да казвам, че съм „женен“. За списание „Биограф“ 2013-а беше меко казано успешна. То на практика вече е без конкуренция на пазара на месечни издания у нас и едно от много малкото, които генерират печалби, а не загуби. Благодарение на изключителния екип (Андрей, Цветана, Иво, Владо, Нели, Глория) то излизаше ритмично всеки месец и всеки негов брой – невероятно, но факт – беше по-интересен от предишните. Но най-важното е, че това се случваше и случва без никакво напрежение – в спокойна атмосфера, която е най-важното условие подобен продукт да се получава наистина качествен. А Facebook-страницата на списанието вече има над 5300 последователи…

Покрай работата, но и не само покрай нея, през 2013-а се случи така, че почти обиколих света. Аз не съм от маниаците на тема пътешествия, дори в един момент висенето по летища направо ми стана досадно, но ще е глупаво, ако седна да се оплаквам.
Първо беше едно кратко пътуване до Италия, после обиколих Южна Франция с новия модел Mercedes CLA. След това, в края на март, дойде пътешествието из Индия и Кашмир, което имаше наистина фундаментално значение за мен. След като се върнах оттам, осъзнах, че е крайно време за някои промени в начина ми на живот, и буквално за една седмица се преместих да живея на ново място. От това произтекоха много други неща, и то все за добро.

През лятото беше ваканцията на Сейшелите, краткото ми (и рекордно бързо по новата магистрала) отскачане до Слънчев бряг, после малко любовни трепети в София и отново работа, и отново пътуване – този път до Барселона, където тествах новото Infiniti Q50…

Направо като на кино. Зад фасадата на всичко това се крие по-важното – все по-целенасоченият ми здравословен начин на живот, с минимум алкохол, правилно хранене и – моля за внимание – фитнес, да, фитнес. От август насам, благодарение на Миглена и Милена, които ме заведоха в залата, почти не съм пропускал седмица, и резултатите от това постоянство са осезаеми. Вече не си представям ежедневието си без посещения във фитнеса, а напоследък започнах да се отбивам и в сауна-парка на долния етаж. Ако някой все още има колебания дали да започне да се занимава с тези неща – никакви такива повече.

Щях за малко да пропусна изключителните концерти тази година – на „Бон Джоуви“, „Рамщайн“, Роджър Уотърс, Енио Мориконе… Незабравими преживявания.

Както се бях зарекъл при предишната си рекапитулация, манията по пиенето на чай доведе до появата на цял нов сайт по темата. Tea Monitoring тръгна в средата на януари и оттогава досега е генерирал 14 000 посещения – по над хиляда на месец, което никак не е зле. В случай, че още не ви е завладяла магията на тази напитка – може би е крайно време и това да се случи.

За този сайт тук не ми оставаше много време, но се старах да го поддържам във форма, доколкото е възможно. Ако не друго, поне в него можете да прочетете някои от статиите с телевизионна критика, които продължавам да публикувам във вестник „Уикенд“, както и някои от материалите ми от „Биограф“.

През 2013-а започнах да се застоявам по-малко пред компютъра, което отчитам като позитивна тенденция. Филмите и сериалите започнах да ги гледам главно на новия телевизор с голям екран или пък на таблета си в спалнята преди сън. Но и на кино, разбира се. Кои бяха най-хубавите от тях? Blue Jasmine, The Counselor, Game of Thrones, House of Cards, Prisoners, Rush, Da Vinci’s Demons… Мога да изредя още много.

Какво друго да кажа за 2013-а? Ще повторя онова, което и друг път казвам в навечерието на Нова година – важното е човек да не се оплаква, да знае, че животът и съдбата му са най-вече в неговите собствени ръце, и да не си губи времето. Всичко останало опира до малко късмет или просто е Божа работа.

Happy new year!

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s