Уикендите тук не са тихи

на
Събота и неделя сутрин – време за политически коментари и скандали. Но с Григорови, Хекимян, Кулезич или Кошлуков?

Григорови в модерното студио на “Животът и други неща” по БНТ.

Уикендовите сутрини някак неусетно се превърнаха в новия обществено-политически праймтайм. Едно време запазеното място за най-важните обзори и интервюта беше събота вечер, когато се излъчваше “Панорама” на Гарелов. После БНТ я премести в петък и това съвпадна с отслабването на нейната тежест.
Постепенно телевизиите привикнаха зрителя да поема политическото злободневие не вечер, а всяка делнична сутрин. По едно време гледахме даже мастит вестникар като Валери Найденов в ролята на водещ на сутрешен блок, заедно с някогашната му подчинена репортерка Ива Петрони. В този пояс се подвизаваше и Милен Цветков, който днес е в плен на пенсионерите и домакините от следобедните часове. От там тръгна и кариерата на Николай Бареков.
Днес конкуренцията между bTV и Нова телевизия в сутрешния сегмент е по-ожесточена отвсякога. Но делничните дни не са време за обзор и по-сериозен анализ. А и трудно ще накараш един по-опитен и доказан водещ и коментатор да става всяка сутрин рано-рано, за да отваря очите на публиката какво се случва в държавата. Но да го ангажираш в кадър някоя уикендова сутрин, за която екипът му се е готвил цялата седмица – това е напълно постижимо.

Ето как постепенно се стигна дотам всяка основна телевизия да групира тежката си артилерия  
именно в събота и неделя преди обед. БНТ сложи там Сибина и Асен Григорови (събота, 9-10.30 ч) и Жоро Любенов (неделя от 8.55 до 11), bTV – натрупалия сериозен репортерски опит Антон Хекимян (събота и неделя от 9 до 11), Нова телевизия – журналистката с неподражаем изказ Люба Кулезич (събота и неделя от 9 до 11), а ТВ7 – Емил Кошлуков (събота от 9 до 11) и Любен Дилов-син (неделя от 9 до 10.30). Това са часовете на най-интересните интервюта през седмицата, тогава се раждат и най-големите бисери и медийни скандали, които после вестници и сайтове повтарят като ехо дни наред.
А само си представете и каква яростна битка за събеседници се води в дните преди това! Още от вторник-сряда редактори и продуценти започват да звънят телефони и да уговарят гости в студиото. Понякога се случва в един и същ момент 2-3 телевизии да молят за интервю един и същ човек.

Дузина “говорещи глави” се въртят като на ротативка в различните телевизии. Антропологът Харалан Александров, професорът-математик Михаил Константинов, социолозите Райчев и Радева, ПР-експертът Бабикян, културологът Ивайло Дичев, червеният вестникар Александър Симов, икономистът Каролев, психиатърът Михайлов… Това са абонатите, които имат трудната задача да изненадат и нас, и себе си с някаква нова мисъл всеки уикенд. Някои от тях са достатъчно умни и изобретателни, други – до болка втръснали и скучни. Но продължават да ги канят, защото трябва да се запълват десетки часове със съдържание в уикендовите сутрини.
Как се справя всяка от телевизиите с тази задача?
По БНТ съпрузите Григорови правят едно от най-силните предавания в тази медия наред с “Референдум” във вторник вечерта. Студиото им е модерно и свежо – едно от малкото в нашите програми с наистина европейски изчистен вид. Независимо от пристрастията си, които никога не крият (клонят към Реформаторския блок, кръга “Капитал” и президента), Сибина и Асен не прекрачват границата на спокойствието. Сред гостите им няма липсващи гледни точки и дори когато искат да поспорят с тях, Григорови го правят ненатрапчиво и със съвсем деликатна ирония. Повторението на “Животът и други неща” е същия ден от 13.30 по БНТ Свят – добра възможност за всички, които стават по-късно, или са предпочели да следят другите телевизии в ранните часове.
Неделната сутрин по БНТ е поверена на Жоро Любенов, който въпреки младостта си вече има опит в куп предавания и по радиото, и в телевизията, във всевъзможни жанрове. За разлика от Григорови в събота, при него се набляга повече на информацията, отколкото на коментара. Акцентите са върху културата и не толкова върху политиката. Неговият стил на разговор е изцяло добронамерен, но това идва малко в повече и се превръща в комсомолско-бодряшки. Един опитен режисьор би могъл да обърне внимание и да реши този проблем с иначе симпатичния и компетентен Любенов.

По същото време и в събота, и в неделя, в bTV властва напористият Антон Хекимян, който бие по бицепси даже колегата си Росен Петров. И при него тонът е една идея по-приповдигнат и бодряшки, отколкото би ни се искало. Но качествата на бившия репортер като водещ са неоспорими – има добро екранно присъствие и бърза реакция. Единственият проблем е, че младежкото му излъчване лишава предаването от онази тежест, която да кара зрителя да взима казаното в студиото достатъчно сериозно, а не просто като “уикендов лайфстайл”.

Продължаваме към Нова телевизия, където и в двата дни се разпорежда Люба Кулезич. 
Принудителният й трансфер от ТВ7 в този канал видимо й се е отразил добре – и на самочувствието, и на творческата свобода. Основните козове на хлевоустата журналистка са артистичността, с която поднася коментарите си и задава въпроси на гостите, както и способността й да се изразява по начин, който няма как да не аплодираш и запомниш. Именно от “На светло с Люба Кулезич” най-често тръгват и така любимите на всички вестникари медийно-политически скандали или просто реторични бисери. Разговорите й с хора като Цветелин Кънчев, Алексей Петров, Иван Костов, Яне Янев или Калин Сърменов, задочните войни с бившия й шеф Бареков, Патрашкова и Мартин Карбовски… малцина могат да предложат шоу, равностойно на това на Кулезич. От всички водещи в уикендовите сутрини тя е и най-субективна и често пъти едностранчива, но пък го прави по начин, който й отива и се очаква от нея.

В ТВ7 определено могат да съжаляват, че се разделиха с Люба Кулезич. За тяхно щастие, Кошлуков е още там, и продължава да развива своя “Фактор” в събота сутрин.
Той е по-силен в коментарите, отколкото в задаването на въпроси. Често пъти се държи повече като гост в собственото си предаване – държи да изкаже някаква определена мисъл и не непременно да чуе нечия чужда такава. Присъствието на Емил в студиото излъчва самочувствие. Компетентността му е както академична, така и емпирична, тъй като се занимава с политика още като тийнейджър-бунтар в годините на разпадащия се социализъм. Понякога е неоправдано нервен и припрян. Но факт е, че предаването му е все по-балансирано, а коментарите му – все по-точни.

В неделя в същия пояс по ТВ7 застъпва Любен Дилов-син, за чийто странен порив да го заливат с пожарникарска пяна във вана насред студиото съм писал и друг път. На него му отива много повече да е интервюиран гост или коментатор – в което и да е предаване – отколкото фъфлещ водещ с папийонка. Самоиронията със свинята в студиото е все по-дразнеща и изсмукана от пръстите. В този си вид “Удавете водещия” не е нещо много по-различно от “Сблъсък”, продуцирано също от Иван Христов и Андрей Арнаудов в ефира на ТВ7. Овладявайки нелекото изкуство да задава въпроси, Дилов става все по-малко убедителен и достоверен, когато трябва да формулира отговори. А това е жалко, защото второто му се отдава далеч по-добре. Темите на предаванията от неделя на неделя стават по-скалъпени, а повечето гости – по-скоро карикатури като свинята на дивана, отколкото умни коментатори. А веднага след Дилов започва и 90-минутният неделен “Сблъсък”, където децибелите стигат до кресчендо…

Въобще, в събота и неделя сутрин по телевизиите има всичко друго, но не и тишина. За щастие, ведрият тон преобладава. Голямата какофония настъпва по-късно, от обед нататък, когато идва ред на кудкудякането на женските блокове. Тях ще ги коментирам някой друг път, ако изобщо имам сили за това.

Антон Хекимян между Валерия Велева и Божидар Димитров в “Тази неделя” по bTV.

 

“На светло с Люба Кулезич” се излъчва в събота и неделя по Нова телевизия.
“Факторът Кошлуков” върви всяка събота от 9 до 11 часа по ТВ7.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s