“Под прикритие” до под кривата круша

на
8 епизода след началото на четвърти сезон сериалът още търси посоката си

Идеята Куката да бъде основен двигател на сюжета е добра, но зле подплатена като сценарий.


Едва ли друг път филм на Би Би Си за “Уикилийкс” би имал толкова много публика, колкото миналата неделя вечерта. Документалната продукция бе излъчена в традиционното за “Под прикритие” време, а сериалът – с изместено начало от 22 часа заради протестите срещу скандалното му съдържание. Докато се усетят, че любимото криминале е отложено с около час, сума ти зрители научиха важни и получителни факти от живота и делото на Джулиан Асанж и Брадли Манинг. И после някой да каже, че БНТ нямала образователно-възпитателни и обществено-политически функции!

Шегата настрана – в новия си часови пояс сериалът за Мартин, Иво, Джаро и Куката стои много по- на място. Създателите му сякаш сами са предпочели този развой и риска да загубят по-улегналата и консервативна публика.
Четвъртият сезон на “Под прикритие”, за който вече писах веднъж, че априори е “изсмукан от пръстите”, заора все по-дълбоко в жанровата специфика на криминалето и абдикира от амбициите да владее семейната публика. Аудитория от над половин милион зрители, която беше напълно постижима за предишните сезони, вече изглежда като недостъпна и дори изоставена мечта.
Как се стигна дотук? Едва ли е само заради липсата на любими герои като Косъма (Александър Сано), Нешев (Чочо Попйорданов, Бог да го прости), адвокатката Бояна Василева (Койна Русева) и журналистката Елица Владева (Теодора Духовникова).
Макар и все по-добър във визуално отношение, в драматургичен аспект сериалът се движи буквално на автопилот, без ясна посока. Минаха две трети от сезона, а фабулата е до под кривата круша. Събитията от досегашните осем епизода можеха спокойно да се съберат в четири или максимум в пет.
Всичко е една голяма каша, и то каша-небивалица. Мотивите за действията на повечето герои са абсолютна мистерия. Отношенията между Иво и Джаро и между Джаро и Куката са като ребус, който явно и самите сценаристи не могат да разгадаят. Героинята на Йоана Темелкова Ния бе поставена в най-тъпата възможна ситуация. Как не се намери един измежду многото сценаристи да й напише поне един монолог като хората? Същото важи и за дъщерята на Попов Зори. Жалко и за двете симпатични актриси, които притежават достатъчно талант за истински смислени роли.

В този сезон екипът на филма някак си разчита на зрителя сам да си отговаря на всички въпроси. Вярно е, че “Под прикритие” успя да изгради солидно ядро от заклети фенове – така, както не го е постигал никой друг наш сериал. Но това не оправдава пренебрежителното и дори надменно отношение към тях напоследък. Публиката не обича да остава с въпроси без отговор, а още по-малко – да преглъща по няколко абсолютни небивалици във всеки епизод.
Почти няма екшън-сцена, която да не буди смях с комичната си развръзка. Някои от героите са убивани с лекота като мухи, докато други се измъкват “на косъм” от абсолютно неспасяеми ситуации. Ченгетата пият айрян като невидели и изглеждат по-глупави отвсякога, но и гангстерите не ги превъзхождат кой знае колко. Един отбор срещу друг отбор идиоти, и всичко това – заснето и монтирано наистина красиво, с европейски майсторлък.
Слаба утеха е, че Явор Бахаров, Михаил Билалов и Бойко Кръстанов играят чудесно и на турски език. Псевдо-патриотичната истерия срещу тази сюжетна линия е пресилена и смешна. Турската реч във филма внася напрежение и драматизъм и е една от малкото добри сценарни находки този сезон.
Не ни стопля и добрата селекция статистки за ролите на танцьорки и проститутки (въобще екипът си е поживял добре през последните месеци!). В самия диалог хуморът е много по-малко от преди. От новопоявилите се герои нито един не успя да грабне сърцата на зрителите така, както преди ги владееха Косъма или Елица. Друг доказан любимец – Близнака (Кирил Ефремов), получи шанс да “избухне” като хората само в седми епизод…
Идеята да се постави Куката в центъра на сюжета по принцип не е лоша. Актьорът Вълев притежава харизмата за подобно развитие, но то не е подплатено от драматургия. Психеделичните моменти с негово участие са режисирани чудесно, но стоят като кръпки в рехавия сюжет.

Може би пък сме прекалени максималисти? Нима другите български сериали да са по-интересни и с по-добра драматургия?

Факт е, че предишните сезони вдигнаха летвата доста нависоко, най-вече откъм сценарий. Жалко е обаче, че и “Под прикритие” е на път да спази прословутия “закон на Мърфи” на повечето сериали – да не свършват навреме, когато са в апогея си, а да се влачат поне 1-2 сезона, докато досадят или разочароват и най-заклетите си почитатели.

Образът на Ния Туджарова е благодатен, а актрисата Йоана Темелкова – харизматична, но филмът по никакъв начин не се възползва от това.

2 коментара Добавяне

  1. Кога минаха 8 епизода, мислех че са 4..

    Харесвам

  2. Анонимен каза:

    След снощната серия трагедията е пълна…Голям фен бях на сериала,но сега напълно подкрепям вижданията ви г-н Неделчев!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s