Идиотизмът – все по-модерен в рекламите

на
Всички любители на бирата са олигофрени – това е изводът от българските клипове. Залагащите на мачове и кредитополучателите – също

Актьорът Иван Петрушинов в клип от серията на “Кредисимо”, където героите до един са малоумни.

За да бъде адекватна на клиентите си, банкерката от ДСК се държи леко идиотски.

Напоследък Владо Пенев – този чудесен актьор с европейска визия и стил – е навсякъде. Не ни стига, че само го мислим като ченгето Емил Попов, че си спомняме с носталгия за минали времена в “Най-хубавите години от нашия живот”, ами вече го гледаме и като археолог, който подхвърля златна монета и рекламира някакво вино. Срещу него в хор хвалят качествата на същото питие дузина древни римляни. Свищовската реклама е от онези, които не се въртят много и това е единственото извинение, че е толкова аматьорски заснета. Така де, няма само в киното и театъра да се снимат халтури!
Но това да беше проблемът. Дилетантските клипове, които се въртят инцидентно в ефира, не са толкова голям дразнител, колкото онези, които присъстват в почти всяка рекламна пауза. За съжаление, този сезон степента на идиотизъм в тях е по-голяма от когато и да било. Сигурно има някакъв тренд, за който тук не знаем – да се снимат олигофренски сюжети. Може би това са тенденциите от световните рекламни фестивали. Ако е така – молим за извинение.
Другият вариант е просто рекламистите все по-сериозно да мислят зрителите за идиоти – затова ги атакуват с герои, с които да се идентифицират.

Как другояче да приемаме серията реклами на “Кредисимо”, освен като директно заявление, че това е услуга най-вече за хора, които не са с всичкия си?
Ами клипът на ДСК за кредита, благодарение на който главният герой има шанс най-сетне да си завъди приятелка? Доскоро тази банка беше еталон за стилни, остроумни и добре заснети реклами, цялостно интегрирани с визия по билбордове и печатни медии. Например серията клипове за безконтактните кредитни карти, където Калин Врачански и Диляна Попова искаха да дават автографи, беше чудесна.
Тази пролет обаче на ДСК нещо й е станало. Кампанията за кредитите с онези банкови експерти по животновъдство, винарство и технологии за малко да ни хареса. Но защо банкерката, която съветва компютърните спецове какви сървъри да си купят, трябва да говори така олигофренски? Като някакъв намек, че и потенциалните й клиенти са такива или какво?
Ами онази клета домакиня, която не знае, че “Савекс” изпира най-добре? “Объркала си течния, мила”, кара й се водещата от ТВ7 Гергана Стоянова, постоянен герой на цялата серия перилни спотове.

Но да видим какво е положението при бирите, че лятото и жегите вече наближават. Пивоварните закономерно се активизираха, а с това и дразнителите за публиката в паузите между полувремената на мачовете. Доскоро на сюжети с герои-полуидиоти залагаше главно “Каменица”. Започнахме вече да им свикваме. А и спотът със сватбата, на която запушват устата на проблемния сватбар с бутилка бира, наистина е смешен и не така изсмукан от пръстите като предшествениците си.
Но затова пък “Ариана” реши да поеме щафетата и да се видиоти. В предишните сезони тази бира имаше нелоши кампании с главен герой един Мариан, кото все не успяваше да устои на изкушението. Сега обаче ни предлагат клип от “олигофренски тип” – мъже, събрани на биричка, се опитват да се сетят има ли нещо по-хубаво от това. “Добре бе, ами ако бях…”. Сещате се за този спот, нали? За заснемането му са потрошени немалко пари, а многократно повече – за въртенето му, и целият този зор – за да ни накара да се почувстваме глупаво като героите му. На мен лично не ми се допива бира от него, пък за вас не знам.

При серията клипове на “Загорка” положението е една идея по-добро. Те са заснети от чуждестранен режисьор под обща концепция – че колчем отвориш бутилка пиво, около тебе се случват меко казано необичайни неща. Но и там героите някак си се чувстват длъжни да гледат и изглеждат възможно най-тъпо. Явно така пивоварите си представят съвършения клиент…
Единствено “Шуменско” продължава да държи фронта със стилни реклами, в които винаги има намигване, усещане за историчност и приемственост. Новият клип е за майстора-пивовар Франц Милде, който дълго търсил перфектната бутилка от кафяво стъкло за своята бира. Ами добре е направил.
Но нима се свършиха идиотите в рекламните паузи? Нееееее. Да не забравяме, че феновете на бирата обичат и да залагат на мачове. И точно тук влиза новата серия клипове на “Еврофутбол”, в която спечелилите някакви предметни награди са перфектната визуализация на поговорката “Луд на шарено се радва”.
В нелошата като идея реклама на “Фибанк” с Башар Рахал и Анастасия Неделчева родителите се опитват да отгатнат 5 и половина какво са – килограмите на бебето или сантиметрите му. Сценаристът тук си е свършил добре работата, но не и режисьорът – всички актьори до един преиграват и резултатът е дразнеща гротеска. Да, и тази банка като ДСК и “Кредисимо” тази пролет си е харесала най-нискоразрядния таргет клиенти…

Идиотизмът присъства, но по адекватен и наистина хумористичен начин, и в най-силните реклами на сезона – на новия план на “Мтел” “Трансфер”. Серията с банковите обирджии и шофьорът им, който си е предплатил за цял час и иска да си го изразходва, са заснети наистина зрелищно и с чувство за хумор, което не дразни. Симпатичен е и клипът на „Виваком“ с дядото, който насочва младежите накъде да карат, тайно подсказвайки си със смартфон.
(Update: Като сполучлив не може да не отбележим и новия спот за цифровата телевизия на „Мтел“ с аеробиката – вижте го тук)
Забавна и по някакъв начин трогателна е и рекламата на “Мосю Бриколаж” с продавача, който с най-обикновен и безизкусен тон изброява какви неща предлагат в магазина. Прави го така, че да ти вдъхва доверие – че тези неща наистина ги има там, но че неговата работа не е да говори артистично, а да ти помага и дава съвети.

Май взе да ви става мило и почти обикнахте рекламните блокове? Не бързайте да се радвате.Зимата си отиде, но клиповете, рекламиращи лекарства, все още са тук. Те нямат никакво намерение да ни пожалят и ще припомнят до края на света колко много болести дебнат отвсякъде.
Както си гледаш филм или мач и изведнъж…  “Какво става? Усещам парене и често уринирам?”… “Уринал Акут” обаче е на своя пост, за да те избави от този проблем. И да го нямаш, след още няколко завъртания на този клип, вече няма да си чак толкова сигурен…
Честита рекламно-потребителска пролет на всички.

Рекламата на “МТел” с банковите обирджии и шофьора им е един от малкото примери за добра идея и реализация. 
Майсторът-пивовар Франц Милде и перфектната бутилка от кафяво стъкло: “Шуменско” отново акцентира върху традицията с хубав клип.

6 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  Точно последната реклама на Шуменско е зле… Като цяло става, но това с бутилката накрая е идиотско! Новата им бутилка е от съвсем скоро и кажете ми как за Бога този Милде искал такава?

  Харесвам

 2. Анонимен, нима някой със здрав разум наистина би вярвал, че бутилката е непроменена от времето на Милде досега? Факт е обаче, че при Шуменско има най-стабилна традиция в дизайна и цвета на бутилките. А и ти откъде си сигурен, че новата им бутилка не се доближава максимално до някогашната на Милде? Ако със същата заядливост тръгнем да анализираме и останалите реклами, няма да остане нищо от тях…

  Харесвам

 3. Мен ми се иска това, което си написал, да бъде прочетено от максимален брой рекламодатели и рекламни агенции, защото съм сигурен, че не само аз, ами болшинството хора мислят по този начин. Открай време спирам звука, като почнат рекламите, но от няколко месеца наистина надминават себе си.
  Палмата на първенството я държат Еврофутбол. Компания монополист, а с тези клипове (нека прибавим и предишните им с разни хора, които се кълчат пред пунктовете, заради това, че са спечелили) жестоко отблъскват. Честно казано, само заради рекламите им, ако имах избор, нямаше да залагам при тях.
  Каменица, колкото по-бързо разкара тая безкрайна история с тия четиримата, толкова по-добре. Чудя се кому е нужно да се измислят такива глупости. Колко по-добре, семпло и ефикасно щеше да е, да се покаже една запотена бутилка бира и как се изсипва после в халба и готово. Ефектът ще е много, ама много по-голям от този, който постигат сегашните реклами.

  Харесвам

 4. Звездица каза:

  Клипът с 5.5 сантиметра на бебето е най-идиотската от всички. Безумно тъпи реплики, агресивна жена („Свободен ли?!“, произнесено с ужасна дикция) и най-вече – Башар Рахал, който е новият Андрей Слабаков – нон стоп е по всички телевизии, до втръсване.

  Харесвам

 5. Анонимен каза:

  Дочетох статията до края. Много ми хареса, но все очаквах комнтар и упражнения по остроумие за рекламата, която според мен заслужава Grand Prix Топ Идиот – рекламния клип на Likemobile…

  Харесвам

 6. Не се сещам за този клип. Ако го има някъде, можете да изпратите линк. Моля да се има предвид, че коментарът отразява повечето тв кампании към 20 март. Ако се върти след тази дата, може да влезе в следваща статия за рекламите.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s