Алеко, виж, че бай ти Ганя е жив!

на
“Столичани в повече” еволюира от битова комедия в политическа сатира и сюжетът изведнъж стана неизчерпаем

За да замазва един конфуз, който може да му коства депутатския стол, Чеканов си режисира героично клипче със спасяване на коте от градски канал.

Помните ли как започна сериалът “Столичани в повече” преди две години? Войната между семействата Лютови и Чеканови от софийското село Извор беше нещо като селска версия на враждата между Монтеки и Капулети. Много завист, щипка интриги, малко забранена любов… и всичко това обилно поръсено с битовизми, лафчета и поговорки от модерния и класическия фолклор. Към края на втория сезон сериалът можеше да стигне до апогея си, отвъд който следва неизбежен епилог или мъчителна криза както при много други сапунки.
Но това никога не се случи. “Столичаните” своевременно направиха завой и се превърнаха в нещо средно между семейна сага и ситком, където скечовете са по-важни от континюитета на фабулата. Ако диалогът ти е читав, а актьорите – на място, с тази формула можеш да изкараш безброй сезони. Е, вярно е, че в един момент всичко това започва да омръзва и високият рейтинг (в отделни случаи – близо два милиона зрители!) неминуемо ще спихне наполовина, но дори и тогава ще имаш доста гледаем и успешен продукт.

С актуалния си седми сезон обаче сериалът си постави по-сериозни амбиции и това прави чест на Би Ти Ви и продуцентите от “Дрийм тийм”. От симпатична и непретенциозна битова комедия, която никога не те дразни, но и никога не предизвиква възторг и обожание, той еволюира в дръзка и безпощадна политическа сатира. Нейната композиция в повечето случаи нацелва точните тонове и ги подрежда в изненадващо хармонична мелодия. Само на моменти някои от сценките прозвучават леко пресилено, излишно гротескно и в крайна сметка – фалшиво. Но като цяло сериалът има един голям плюс – забавен е, без да се насилва да разсмива на всяка цена. Кара те първо да се замислиш и чак тогава – да се усмихнеш, най-често – горчиво. В това отношение атмосферата доста напомня на класическите съветски комедии – нещо, което се харесва на публиката и което тя няма откъде другаде да получи.

Този сериал не е от онези, в чиито герои можеш да се влюбиш. Тук няма образи като Косъма и Куката от “Под прикритие” или като Чарли от “Стъклен дом”, за които публиката ще си спомня дълго след края на филмите. Няма и харизматични злодеи като Джаро или Милото, или пък изцяло ненавистни образи като Илийчо от “Дървото на живота”. Всеки герой по някакъв начин те кара хем да го съжаляваш, хем да му се подиграваш, хем тайничко да се отъждествяваш с него. Или пък да се срамуваш от това до каква степен ти изглежда познат.
Колко български мъже подсъзнателно се идентифицират я с Лютов, я с Чеканов, я с Пацо или Косьо Цекови? Колко домакини се виждат зад същата печка на Гълъбина или в някое от костюмчетата на Славея? Всеки от нас познава доста такива.
“Столичани в повече” е сериал на архетипите. Той е нещо като модерна народопсихологическа енциклопедия, продължение на “Бай Ганьо” или просто “Българи от ново време”.

Но да се върнем на социално-политическата сатира, която в седми сезон е в стихията си.
Какво ли няма тук? Алчни за далаверки депутати от парламентарна група-балансьор и конфузни случки с тях. Скучаещи, но и застрашени от съкращение доктори, които мечтаят за работа в Англия. Директор на затвор, който опитва да си уреди апартамент от пандизчия и е готов на какво ли не заради това. Поп-шарлатанин, който лекува с препикана светена вода и “свещи от Божи гроб”. Всеки епизод от новия сезон е като дайджест на новините от последните месеци.
За да бъде реализмът пълен, не са пропуснати и майтапи със сексоложката Кобилкина и готвачката Силвена Роу, раперите Криско и 100 кила, свалките по Интернет и качването на клипчета във Фейсбук. Като за капак Фънки яде хлебарка след хлебарка в килията, Азис бели моркови в затворническата кухня, Август Попов шмекерува на дребно… На кой изобщо му трябва някакво риалити-шоу? Какъв “Биг Брадър”, какви пет лева?
bTV има всички основания да се гордее с плътното съдържание на този свой сериал – може би единственият в момента, който не изглежда като изсмукан от нечии алчни за бюджет и нови сезони продуцентски пръсти. За съжаление, в програмната схема на телевизията “Столичаните” са някак си сбутани между другото.
Сякаш за да се презастрахова, че няма да загуби даже и един процент пенсионерска публика, телевизията първо си завърта дежурната турска сапунка “Север-Юг” (тръпнете ли в очакване на 58-ия епизод, ах, каква интрига?) в сряда от 8, и едва час по-късно пуска “Столичани в повече”. Като се махнат многото реклами, накъсващи всеки епизод, от българската сатира остават не повече 45 чисти минути седмично.
А би могло спокойно да се въртят по две серии на седмица. Вярно е, че сезонът така ще свърши бързо, но какъв е проблемът – този екип вече доказа, че е креативен и че не му е проблем да избълва още няколко сезона в същото добро темпо.

Докога ще просъществуват “Столичаните” и докъде ще стигнат? От една страна е изнервящо, че никой не може да каже. От друга – точно това е хубавото. Това е сериал, който винаги може да се рестартира, допълва и актуализира. Българската действителност е достатъчно благодатна за това, а българската душа – неизчерпаем извор на вдъхновение. Ако беше жив, бай Алеко щеше да гледа с интерес и да ръкопляска.

Пацо играе брат си Косьо Цеков в затвора. Христо Гърбов е в стихията си.

Славея Лютова се учи да кара колело и да манипулира електората си.

Спас (Руслан Мъйнов) и Йовка (Eва Тепавичарова) преоткриват удоволствието от секса.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s