Игра на “под прикритие”

на

Ще запази ли интригата петият сезон на сериала след загубата на основните си герои?

Михаил Билалов бе брилянтен като Джаро в продължение на 4 сезона. Друго актьорско изпълнение от такова ниво българските сериали не познават.


Последните серии на “Под прикритие” заприличаха на “Игра на тронове” – никога не си сигурен кой от любимите ти герои ще се пресели на оня свят и кой ще оцелее. За нула време си отидоха и сладката Зори, и Джаро, и брадатият Бардем (турскоговорящият Явор Бахаров, не Хавиер). Не пожалиха даже симпатичната двойничка на певицата Анелия – тв водещата Константина Живова, която играеше изкусна нощна жрица. Няма го и Гущера със синьото шалче, няма го и химикът Спас, чието убийство си беше чисто клане.
След толкова много смъртни случаи в края на четвърти сезон възниква най-важният въпрос – какво би съдържал петият?
Ако арестуването на Куката е сбъднато обещание на актьора Мариан Вълев и той да излезе от сериала, а комисарят Попов ще влиза в затвора заради убийството на Джаро, кои герои ще носят на плещите си нови 12 серии? Само да преговорим още няколко важни загуби от последните сезони: Съни, Момчил Нешев, Косъма, малкия Близнак, журналистката Елица Владева, адвокатката Бояна Василева… Какво въобще ще се случва без тях и по-важното – с кого?

Всъщност, бедата не е в загубата на любими персонажи. Да вземем за пример отново “Игра на тронове” по НВО – когато драматургията е добра, публиката бързо си създава нови фаворити и забравя старите. А талантливи и обичани актьори, които да запълнят празнините, у нас не е като да няма. Само с няколко добре подбрани реплики и два-три ефектни сюжетни хода цялата публика ще бъде тяхна.
Ако пък и bTV вземе да свали монополното си ембарго от някои хитови имена (Блатечки, Юлиан Вергов, Ваня Цветкова, Георги Кадурин), списъкът от потенциални нови персонажи бързо ще набъбне.
Проблемът пред евентуалните нови серии на “Под прикритие” е, че сценарият буксуваше през почти целия четвърти сезон. За 12 епизода се случиха твърде малко неща. Но по-лошото е, че бяха неправдоподобни, нелогични, смехотворни небивалици. Публиката вече не следи със затаен дъх фабулата, а по-скоро с насмешка, подигравателно.
Цялата кулминация от 12-а серия например – сцената в самолетния хангар с Куката, Фарук, Бардем и Ерол – беше абсурдна. Даже и да имаше някакъв шанс за правдоподобност, тя бе затрита от недобра реализация – и като режисура, и като актьорска игра. Заради нуждата да говори на английски турският актьор Мехмет Юлай изведнъж се показа в неубедителна светлина. Мариан Вълев също бе неадекватен. А с интервюто си при Карбовски актьорът се изкара едва ли не монахиня – хем се оневини като съсценарист, хем поиска прошка от публиката за неоправданите надежди. Точно от него най-малко пък очаквахме да се прави на Майка Тереза…
Впрочем, убийството на Джаро от Попов на гроба на дъщеря му Зори също бе странно театрално и нереалистично. Въобще през целия четвърти сезон сценаристите харчеха зрителското доверие “на кредит” и загубиха доста от върлите фенове на поредицата.

Като за капак, финалът отново премина под знака на спринтиращо продуктово позициониране. Така, ако си спомняте, беше и в края на трети сезон. Явно за да се изчистят задължения към спонсори, и сега бяха наблъскали какви ли не скрити реклами, коя от коя по-дразнещи. Полицаите се качваха в маздите с бурканите с такава гордост, все едно отлитат с имперски совалки в открития Космос. В един и същи кадър Куката гледаше лаптопа си от определена марка, която буквално вади очите, и пиеше също строго определена бира. В два последователни кадъра видяхме централата на голяма българска банка и после прокурорката, която плаща с нейна кредитна карта в едър план.
Но връх на безумното позициониране бе сцената в офиса на същата банка, където съкрушената Ния получи касетка с реликви от убития си баща. Дето се вика – дай Боже всекиму такава грижа за клиента!
Друг съкрушен герой – комисарят Попов – пък се наливаше с уиски, чиито производители едва ли са останали във възторг от предназначението, което му бяха измъдрили сценаристите. Представете си как някой потребител решава да си купи същото от магазина, за да се почувства като старото съсипано ченге…

Ако драматургията на “Под прикритие” остане на същото слабо ниво от четвърти сезон, по-добре наистина да няма пети. Ако обаче сценарият се върне на нивото си от сезон 2, тогава липсата на ключови герои може и да не се окаже толкова фатална.
Актьорът Бойко Кръстанов, който играе новото ченге под прикритие, има достатъчно потенциал за централен персонаж. Явор Бахаров ще липсва, но Захари (Иво), за щастие, е жив и здрав. Харизматичната Йоана Темелкова (Ния) също би могла да играе бъде ключова роля, стига поне сега да я разработят както трябва.
В последния епизод филмът успя добре да напипа и темата за корупцията и схемите в правосъдната система. При една умела драматургия тази нишка би могла да бъде не по-малко интересна от гангстерско-полицейската интрига.
Задкулисните игри на магистратите и процесуалните хватки са чудесна почва за разгръщането на една съдебна драма около комисаря Попов и Куката.

Въобще – варианти много. Сега публиката е раздвоена. Една част съжалява, че сериите свършиха и с нетърпение чака нови. Друга негодува, че пети сезон въобще ще се снима. Едни се оплакваха, че героите били изчерпани. Други протестират, че ги ликвидираха така безжалостно.

Ако в петия си сезон “Под прикритие” върне акцента върху правдоподобния и динамичен сценарий, зрителите отново ще го обикнат както преди. Няма Джаро, няма Маро, няма Куката – с който и да е нов главен герой едно добро криминале винаги ще бъде хит. И обратно – ако сюжетът и диалогът са тъпи, нито Билалов, нито Вълев или Сано могат да спасят положението.
Мариан Вълев не бе убедителен в кулминационната сцена на финалния епизод, а участието му като съсценарист на сериала бе несполучливо.

Бойко Кръстанов като Ерол, новото ченге под прикритие. Актьорът има достатъчно талант и харизма да се справи с мисията.


Един коментар Добавяне

  1. Анонимен каза:

    Много точно! Браво! Но БНТ и ръководство искат рейтинг /каква дума, а?/ на всяка цена! Така че чакаме и сезон 8!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s