Кой се страхува от Ани Салич

на
“Извън новините” е клише, но не плагиаства директно, нито открива топлата вода. Важното е, че го прави почти отлично

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 1 май

Ани Салич извън новините – трудно е да избягаш от официалния стил, с който си свикнал от години. Новото й предаване би могло да е и по-добро, ако го водеше някой друг, но можеше да е и много по-лошо.

Когато едно ново предаване се посрещне на нож от хора в тв гилдията, това често пъти е най-сигурният белег, че е успешно. Иначе никой не би си дал труда да го популяризира излишно, упражнявайки красноречието си по негов адрес. Примери и за едното, и за другото – колкото искаш.
В случая ще говорим за “Извън новините” – новото авторско предаване на Ани Салич, което тръгна само преди две седмици по Нова телевизия. Начинът, по който нейни бивши колежки гракнаха срещу дебютното му издание със семейство Халваджиян, е показателен за много неща.
Първо -това показва, че бившата новинарка на bTV заема особено място в радарите на конкуренцията. Изявите й се следят под лупа, очакванията, или по-скоро опасенията, са сериозни. Второ – претенциите, че “Извън новините” е изкопирано от някакво друго предаване, са признак за комично неоправдано самочувствие и липса на реална самооценка. Да, какво ли не се случва с човек, когато години наред го дават в ефира на битивито… В един момент започва да си вярва, че е алфата и омегата на своя жанр.
Не искам да бъда разбран погрешно. Не познавам лично Ани Салич, нямам никакво намерение да ставам неин адвокат, нито да се занимавам с клюките колко много си била “повярвала” и как ходела с навирен нос по коридорите на новата си телевизия. Нищо чудно да е така. Нас като зрители това не би трябвало да ни вълнува толкова. Далеч по-важен е продуктът, в чието създаване участва. Гледаем ли е или не, успешен ли е и доколко. И най-вече – какъв е коефициентът му на полезно действие. Защото това, както и друг път сме коментирали тук, е от първостепенно значение.
Когато един продукт е направен с голям ресурс, с много пари и в ефира на водеща телевизия, той априори получава една обиколка преднина в зрителския рейтинг. Далеч по-трудно е да правиш предавания с малък екип, понякога базирани върху креатива на един-единствен човек. Ако те имат висок рейтинг, тогава полезният коефициент е много по-голям и ценен.
Водещи като Кеворкян, Сашо Диков, Венета Райкова, Кулезич и Карбовски успяват да постигнат с минимална инвестиция максимален ефект. Ако рейтингът им се раздели върху бюджета на предаванията им, със сигурност ще се получи сериозно число. И обратно – шоута като това на Слави Трифонов, Господарите на ефира, Гала или Николета Лозанова са продукт на големи и скъпоструващи екипи. При тях е много по-малка изненадата, ако имат висок рейтинг, и толкова по-голям провалът, ако не е толкова висок.

В случая с новото шоу на Ани Салич можем, макар и прибързано, спокойно да заключим – то ще бъде успешно и това не е изненада. В него са вложени твърде много усилия и снимачно време, за да има риск да е негледаемо.
Първите двама герои – Магърдич и Орлин Павлов – бяха чудесно подбрани и оползотвориха в максимална степен потенциала на жанра “изповед”. Да ме прощават Нели и Меги от “Търси се”, но при тях никога не е имало толкова мащабно и същевременно задълбочено представяне на една личност. Дали това е изобретение на Салич и екипа й? За Бога, със сигурност не! Кой би могъл да си помисли, че в днешно време някой в телевизионната индустрия ще открие наново велосипеда? Това е все едно някой да продължава да вярва, че “Шоуто на Слави” например е било изкопирано от онова на Тодор Колев, лека му пръст, а не да речем от Джей Лено. Или пък някой да си мисли, че Дейвид Летърман е създал този жанр, а не го е наследил от Джони Карсън.

Ако Нели и Меги от “Търси се” имат смелостта да се смятат за изобретателки на подобни предавания, това не е нищо друго освен самозабравяне. Аз лично бих се усъмнил, че каквото и да било шоу с тяхно участие би имало някакъв успех извън полирания и перфектно маркетиран ефир на bTV. Също така не си спомням друг проект на продуцентската къща на Денис Ризов да е имал сериозен и траен успех. Помня, че БНТ отначало хвърляше доста средства в късното му приятелско шоу. Доста хора с претенции взимаха заплати оттам месеци наред, но резултатът никога не надскочи нивото на тъжната посредственост.
Спомнете си и “Голата истина” – фиаското на bTV в опита й да изкопира “Господари на ефира”. Когато една имитация е неуспешна, няма никакъв смисъл да ревнуваш или да я заклеймяваш – можеш само да я съжаляваш.

Но да се върнем на шоуто на Ани Салич и да го анализираме още малко. Едно е сигурно – не предизвиква никакво снизхождение у зрителя. Студиото е чудесно – просторно, ведро и стилно, без да блести с някаква оригиналност. Но по-добре такова клише, отколкото странна авторска приумица като студиата на Ани Цолова и Виктор Николаев или пък онова на Гарелов по ТВ7.
Сценарият и монтажът на “Извън новините” също са на ниво – в най-добрите традиции на модерната телевизия. Има динамика, не се губи излишно време, всяка секунда и всеки сантиметър от екрана са пълни със съдържание. Идеята гостът да бъде принуден да снима сам части от ежедневието си, е чудесна. И изобщо не би трябвало да ни интересува оригинална ли е или е изкопирана отнякъде. Да се е сетил някой друг по-рано, нали така?
Как се справя водещата?
Със сигурност не по-зле от очакванията или от която и да било друга в този жанр у нас. Е, не е българската Опра Уинфри. Салич не е нито хитър душеприказчик и интригант като Венета Райкова, нито трогателно кудкудякаща, но по своему симпатична клюкарка като Гала. Не притежава саркастичния интелект на Кулезич, нито дръзката красота на Николета. Но не е и семпла и безлична, вторачена с телешко възхищение като Меги и Нели, нито с антителевизионна харизма като Жени Марчева от “Нека говорят”, а най-малко пък готова на всякакви самоунижения като Любен Дилов от “Пуснете водата”.
Салич е точно такава, каквато сме свикнали да бъде – полирана, официална, с усмивка като от билборд. Има чудесен глас, който действа почти хипнотизиращо на публиката. Когато Салич озвучава хола ти, в него винаги е някак си по-уятно. Тя спокойно би могла да работи в която и да е световна телевизия. Това последното звучи колкото комплимент, толкова и като ирония, но е факт.
Основният проблем на Ани Салич, с каквото и да се захване извън новините, е именно тази тържественост, от която много трудно или много бавно ще избяга. Апропо, същия проблем има и Косьо Филипов – един от най-симпатичните и ерудирани доскорошни новинари, който интервюира твърде тържествено и официозно в новото си следобедно предаване по ТВ7 “Дневен ред”.
Такъв е случаят и със Светльо Иванов в bTV – отличен репортер, ерудит и професионалист, който обаче не е в стихията си като интервюиращ. За разлика от колегата си Антон Хекимян, например, който показва изненадващ талант да води разговори.
Така че, казано обобщено – новото предаване на Ани Салич е добро, без това непременно да е нейна заслуга. Би могло да е и още по-добро, ако го водеше някой друг. Но би могло да е и много по-лошо.
Какво мислят нейни конкурентки или обикновени завистници от гилдията – въобще не е важно. Всъщност важно е – дотолкова, доколкото да ни припомня, че все пак живеем в България.

С “Извън новините” неделният ефир на Нова телевизия стана по-добър отпреди. Да, предаването е клише, компилация от куп други български и чужди формати. Създава усещане за “дежа вю”. Но беше крайно време някой да отмъкне номера с клишетата от торбата с фокусите на bTV.
Парадоксално или не, през последните една-две години Нова все повече заприличва на bTV (особено ако най-сетне благоволи и мигрира от ретроградния формат 4:3 на картината си). ТВ7 пък е почти дословно копие на доскорошната семейна говорилня, каквато беше Нова телевизия. А Би Ти Ви все повече започва да прилича на БНТ – не само защото отмъкна талантливата Мария Силвестър за свое риалити шоу, а защото позволява Денис Ризов и подопечните му да ревнуват публично от нейно име, будейки само умиление.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s