Баскетболни страсти: кой заслужава титлата?

на

Тези дни големи баскетболни вълнения покрай финалните плейофи между „Левски“ и „Лукойл Академик“. Колегата Владислава Лазарова, много добър и уважаван от дълги години журналист, дори отнесе куп обиди от синята агитка. Те, разбира се, бяха грозни и незаслужени, но и тя излишно много драматизираше в коментарите си преди това. Просто няма нужда да се правим на по-католици от папата. Ясно е, че времената на Голомеев, Глушков, Младенов и Макавеева няма как да се върнат. Това не е повод да смятаме сегашните играчи и треньори за идиоти. Даже напротив – смятам, че толкова интересно и качествено първенство като тазгодишното отдавна не е имало в баскетбола.

Анти-Папазов реториката е напълно ненужна – ясно е, че треньорът на „Левски“ не е от най-спокойните и уравновесени хора, но още по-вярно е, че той си разбира от работата и я върши със сърце и душа – нещо все по-рядко срещано в българския спорт.
Още по-малко уместни са квалификациите от страна на хора като Сашо Везенков по негов адрес. Той с нищо не е показал по-голямо възпитание или уравновесеност от Тити. А по отношение на капацитет, интелект и реални заслуги за този спорт има много да се учи от него, вместо да го нарича олигофрен.

Да, не е приятен фактът, че добрата стара баскетболна публика така и не смогва да напълни зала „Универсиада“ даже за финален плейоф, та се налага „помощ“ от футболната агитка. Да, и на мен не ми е комфортно да се крещи в залата като на футболен стадион. Но по този начин се държи и публиката в Ботевград, Самоков, Плевен и Варна, а не си спомням някой журналист да е възроптал публично. Важното е, че макар и с безплатно осигурени билети, все пак има достатъчно ентусиазирани фенове, които да подкрепят отбора си при домакински мач. Радостта им след финалната свирка не е платена, нито пресилена или грозна.

Това, впрочем, е и основната разлика между клубове като „Левски“ и „Лукойл Академик“. Последните, макар и 11-кратни шампиони в последните години, не са нищо повече от един изкуствено създаден отбор – без традиции, без многобройна и вярна публика (карат ги организирано и безплатно с автобуси, дори освобождават деца от училище, за да ходят на мачове в София). Нямат дори сносна зала с нужния капацитет и климатизация.
Не е ли срамно 11-кратен шампион на страната, който пръска луди пари за скъпоструващи чуждестранни играчи и треньори, за толкова време да не построи една достойна за амбициите му зала? Или освен за звезди от САЩ, Гърция и Сърбия, пари за друго няма – има само за хотели, спа-центрове и бензиностанции на всеки ъгъл? Защо журналистите не се поупражняват малко в тази посока? Ах, да, сетих се – „Лукойл“ са основен рекламодател на повечето медии…

Освен да пазарува на едро силни играчи, не мисля, че отборът от Правец има някакви други качества, с които да заслужава толкова поредни титли. Не заслужава и патоса и адвокатстването на нито един журналист – колкото и налудничаво да се държи Тити и колкото и невъздържани да са полуголите сини запалянковци, скачащи по седалките на „Универсиада“.

Както и да завърши петият решителен плейоф за титлата тази година, моралната победа би трябвало поне сега да е за „Левски“. В апогея на празненствата около едновековния юбилей и след края на един срамен футболен сезон, би било една частична утеха за сините да вземат поне баскетболния шампионат (след купата на страната и на Балканската лига).
Самият „олигофрен“ Тити Папазов има основна, персонална заслуга и за мащабното честване на „Васил Левски“. В последните минути на днешния разгром над „Лукойл Академик“ той не се поколеба и да пусне изцяло българска петорка на игрището, залагайки както на ветерани като Стефан Георгиев, така и на млади играчи.
Ето защо тези дни симпатиите е редно да са изцяло на негова страна.

И, да, факт е, че публиката имаше немалка заслуга за победата на „Левски“, пред очите на собственика на „Лукойл“ Валентин Златев и доскорошната им звезда Тодор Стойков. Но нали все някакъв плюс трябва да има в това да си клуб на 100 години?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s