Талантът, който бързо ще забравим

на
Шоуто на bTV отново имаше висок рейтинг и трогна роднините на участниците, но остана все така самоцелно и дори безсмислено

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 30 май

Журито не се умори да се прехласва пред кандидатите.

Завърши още един сезон на “България търси талант” – шоуто, което мнозина гледат, но всички моментално забравят. Кой е победителят в него отново няма никакво значение – така, както нямаше значение и в по-старите му издания. Някой да си спомня предишните таланти, които България търсеше месеци наред в националния праймтайм? Със сигурност само роднините и познатите им, както и разочарованите им конкуренти.
Да, победителят Томас може и да е трогнал не един и двама зрители. Сигурно доста хора са забърсали по някоя сълза в крайчеца на окото си, докато са слушали оперните му изпълнения. Но дълго преди да е започнал кастингът за четвъртия сезон талантът му ще е потънал в забвение – изстискан като лимон, употребен и изоставен от безжалостната телевизионна мелница.
Риалити-конкурси като този са феномен не само заради блясъка на концертите. В повечето случаи те успяват да станат и социално явление – обсъждат се във всички медии, предизвикват спорове в интернет-форумите, а героите им се появяват върху кориците на списания. Някои от тях стават и водещи на самостоятелни предавания или успешно гастролират в други. Спомнете си например за Любо Жечев и Николета от миналогодишната “Къртица”, или пък за хубавата Елена от онзи “Биг Брадър”, която блесна в неочаквана светлина в тазгодишния сезон на “Денсинг старс”… Скоро предстои да видим и “къртичите гости” Валя и Моро от Златица в собствено риалити-шоу, обикалящи Европа. Освен медийни звезди, “Денсинг старс” пък най-редовно произвежда и любовни двойки, а вече даже и семейства и деца…
При “България търси талант” няма такова нещо. Да, шоуто притежава много фенове в Фейсбук, но кое предаване на bTV няма? Като цяло събитията в това риалити почти отсъстват от другите медии и от социалните мрежи. Най-много някое изпълнение като “Дърта пияница” да стане хит във видео-сайта VBOX7. Впрочем, самият автор на тази песен чистосърдечно призна, че преди това безуспешно се е пробвал и в други риалити формати. С две думи – добре че е “България търси талант”, че да има втори или трети шанс за всички като него.

Разбира се, журито и този сезон правеше всичко възможно да величае кандидатите. Като го слуша човек, направо се чуди как така тези участници досега не са участвали в друго риалити – я в The X Factor, “Гласът на България” или “Мюзик Айдъл”, я в “Денсинг старс”.
Впрочем, коментарите на съдиите често пъти бяха по-интересни от самите участници и от липсващото напрежение на сцената. Осъзнавайки това, тази година те типично по актьорски се престараваха – сценките на Ваня Цветкова и Блатечки изглеждаха усърдно режисирани и репетирани, Есил Дюран не оставаше по-назад, а Любен Дилов разказа толкова много вицове и случки, че в един момент вече не изглеждаше сигурен това не го ли е казвал и преди.
Водещата Мария Силвестър имаше нелеката задача да поддържа високата летва, вдигната от Мария Игнатова и Александра Раева в предишните издания. Справи се чудесно с това и в много отношения бе по-добра от тях. Силвестър е артистична до налудничавост, находчива, с бърза реакция и отлично чувство за ирония и самоирония. Може спокойно да се каже, че този сезон тя бе един от основните козове на шоуто. За bTV ще бъде голяма загуба, ако не я задържи в програмата си и по-нататък.
Същевременно обаче бе някак жалко, че присъствието й бе оковано до такава степен в сценарий и аутокю. Тя самата сякаш се притесняваше от това, че всичко й е написано от други хора и често пъти го декламираше по твърде предвзет начин. Сякаш искаше да иронизира собствения си сценарий. Това създаваше леко тягостно усещане, което бързо изчезваше, когато Силвестър сваляше поглед от аутокюто и започваше да импровизира. Ако имаше и втори водещ, с когото тя да води диалози, а не само с журито и с участниците, сценичната атмосфера щеше да е още по-добра.
Но нека все пак кажем няколко думи за финала в понеделник вечерта. Награждавайки победителя, шефът на bTV Павел Станчев не пропусна да го определи като епилог на “най-успешното шоу този сезон”. В рейтингово отношение нищо чудно и да е било така, но форматът за трети пореден път не успя да стане явление, което да развълнува широките маси.
Финалното шоу все пак беше издържано на ниво – в типичния за bTV лъскаво захаросан стил. Позитивните емоции преливаха от екрана и чак почваха да нагарчат. Опасността човек да хване захарна болест беше напълно реална. Сцената бе ефектна и подобаващо осветена, всяко от изпълненията – старателно организирано и режисирано, а сините очи на Ваня Цветкова блестяха красиво във високата резолюция на bTV.
А и как да не се трогнеш от разказаните – професионално замислени и заснети – човешки истории? Не можеше човек да не се развълнува от съдбата на Бехайдин от Тръстеник, който танцуваше като световна звезда на сцената. Не можеше да не се умили и от таланта на малката Борислава, която рано или късно ще дочака своя личен триумф.
Но всичко това вече е в миналото. Шоуто приключи едва преди три дни, а все едно са минали години. Докато течеше финалът в понеделник вечерта, по Нова телевизия анонсираха приемането на кандидати за третия сезон на The X Factor. Това моментално предизвика взрив от вълнение на талантливи млади певци в социалните мрежи. Някои от тях почти ехидно коментираха: нека се пробваме тук, пък ако не ни вземат, ще се пуснем в “България търси талант”…
Съдбата на Бехайдин от Тръстеник, който стигна до финалната тройка, бе сред най-затрогващите в “България търси талант”.

Победителят Томас развълнува публиката, но дали животът му ще се промени коренно и завинаги, както шоуто му обеща?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s