Ариана кенза футболни фенове

на
Летните реклами експлоатират световното до дупка, но покрай него пробутват и дежурната доморасла простотия
„С тая ливачка…“. Стоичков в кадър от най-адекватната реклама на бира това лято.
Заглавието не е измислено, а дословно цитира слогана на една от най-излъчваните реклами напоследък. Всъщност то е „Ариана кен за футболни фенове“, но всички чуват нещо съвсем друго. Апропо, колко от вас реално употребяват думата „кен“ в ежедневния си говор?
Рекламистът, който е измислил тази тъпотия, и шефовете му, които не са се усетили, а и така и не се съпикясаха да я редактират или заменят, по-добре да си сменят попрището. Освен ако не тръгнат да ни убеждават, че това е точно търсеният ефект – рекламата да стане „вирусна“ и така да има още по-голяма полза от нея. Но пак бих се учудил, ако на някого му се допие „Ариана“ след като наизусти този кензащ клип.
Същият горе-долу е ефектът и от кампанията за „митичния Бачково“ – с бутилката минерална вода, която се изживява като футболист. Това е може би най-тежката ротация в ефира около тазгодишния Мондиал, който всеки гледа да експлоатира както се сети. Като са похарчили толкова пари за подобна кампания (а и клипът не е евтин), защо поне не направиха няколко негови варианта? Или поне да беше не толкова агресивна и дразнеща? Представям как някой посяга в магазина към точно тази минерална вода вследствие на въпросната реклама. Посяга друг път… На всичкото отгоре дикторският глас зад кадър много напомня тембъра на вече покойния певец Боян Иванов. Това буди особена смесица от носталгия и неуместен черен хумор, от които „Бачково“ едва ли извлича някакви дивиденти. Но стига с тази „митична атмосфера“.
Далеч по-сполучлив пример за лятна футболна реклама е тази на „Каменица“ със Стоичков и Трифон Иванов. Досега повечето клипове от „идиотската серия“ на пловдивската бира ставаха обект на критики, включително и тук. Сегашният спот обаче е право в десетката – заснет е с хубаво чувство за хумор и носталгична нотка. А двете легенди от САЩ’94, с подобаващи бирени шкембенца, не за първи път показват артистичност в поредицата, чиито предишни скечове бяха повече от тъпи. Сега обаче хем си припомняме онова незабравимо лято отпреди 20 години, хем наистина ни се дояждат пуканки и ни се допива биричка. Така че браво на „Каменица“ за „желязната защита“ и „ливачката“. Нямаме нищо против да я въртят и след края на световното, но по-вероятно е да я заменят с поредния невменяем скеч от „абсурдистката“ серия. Впрочем, Стоичков е герой на още един силен клип, където изглежда и по-респектиращо. Видеото за новото лото на националната лотария е заснето на световно ниво.
В най-силния сезон на бирите „Шуменско“ продължават със своята хубава историческа поредица. Едва ли ще се намери някой, който да каже нещо лошо за спотовете с чешкия майстор-пивовар Франц Милде.
Сега към бирената компания се присламчва и възродената „Леденика“. Нейният клип е кратък, стилизиран и изчистен като онези на „Пиринско“, а и с хубав девиз – „Това е друга бира“. Актьорският глас, който го произнася, напоследък обаче е доста преексплоатиран. През март и април същата тържествуваща интонация ни приканваше да се насладим на прясно навалелия сняг в Банско, а после – и да си купуваме шоколади „Милка“. Такива специфични гласове трябва да се използват по-рядко, или самият актьор да бъде режисиран така, че да не поражда усещане за „вече чуто“.
Но да се върнем на експлоатацията на световното. Надениците и кренвиршите „Леки“ предлагат спот от категорията „идиотски“, в който подушването на току-що свалени от скарата парчета се повтаря многократно, все едно е гол на мондиала. Е колкото и да ви е хубава наденицата, чак толкова – едва ли. Идеята не е лоша, но би прилягала повече на някакъв по-деликатесен и ексклузивен продукт.
В подобен битов стил, но доста по-изискана, е рекламата на „Астика“ с онази планина от домашни пържени картофи и песента на „Щурците“ като музикален фон. От нея няма как да не ти се допие бира и да не ти се замезва.
Друга типично сезонна реклама е тази на сладоледите „Американо“ с рапера Устата и триото „Айс Крийм“. Напоследък стана някаква мода да се адаптират поп-хитове с нов текст, където припевът е заменен с рекламно послание. Това го разработиха най-добре „Кубети Стикс“. И факт е, че този подход работи добре. „Айс Крийм“ ако не знаят как да пеят за сладолед, кой друг?
Все така успешна е и редовната експлоатация на актьора-чешит Китодар Тодоров. Помните го от онзи хитов клип на „Нескафе 3 в 1“ в метрото, но и не само оттам. Сега го виждаме като автоинструктор и домашен майстор „само за 5 лева“ в новата култова серия на „Хенди“. Освен че е смешно, посланието е и ефикасно поднесено. И друг път е ставало дума – за самите магазини не мога да се закълна, че работят на същото ниво, но рекламите им са съвършени.
Същото донякъде важи и за ОББ – банка, която рядко се е излагала с лоша кампания. Сега ни предлагат ипотечни кредити с помощта на едни дечица, които си казват адресите по много трогателен начин. Сред зрителите вървят обзалагания – това оригиналните гласове на хлапетата ли са, или е майсторски дублаж от актриси. Но както и да е реализиран, клипът е чудесен и никой няма против да го повтарят отново и отново. Свежа е идеята и с пътника в таксито, който още не е свикнал с новия си домашен адрес.
Впрочем, да обсъждаме реклами на банки в този деликатен за тях период, е малко странно. Но още по-парадоксално е, че рекламните им агенции не реагираха адекватно на ситуацията миналата седмица и не замениха конкретните и вече поизтъркани оферти за кредити с някакви имиджови и вдъхващи по-голяма увереност клипове.
Впрочем, именно с такава имиджова кампания през последните месеци направи добро впечатление Фибанк. Актьорите, които рецитират откъси от класически стихотворения, се посрещнаха позитивно от повечето зрители. Нищо, че някои от тях малко дразнещо преиграваха и се престараваха в интерпретациите.
Юлиян Вергов рецитира Вапцаров в един от въздействащите клипове на Фибанк.
Навремето по подобен начин, само че в пресата, рекламираше и някогашният „Мобиком“. Кампанията „Да бъдем хора за пет минути“ беше стилна и ненатрапчива. По същия начин вдъхваше усещане за спокойствие, доверие и уважение към традициите.
Разбира се, и сега се чуват гласове от типа „Кои са тези, че да узурпират нашите класици и да си правят реклама с тях?“. Такива гласове винаги ще има и на тях бих отговорил много кратко и ясно – по-добре да е така. По-добре някой да „узурпира“, но все пак да излъчва, да набива култура в безпросветните ни глави, отколкото да гледаме клипове с полуидиоти, които малоумно се редят на поредната опашка, подскачат от радост, когато са получили плазма от някоя томбола, мечтаят да са футболисти и да събират овации на стадион, седят самодоволно в кресло с таблет в ръка или просто налучкват какво точно иска малкото ревящо момиченце.
Да, правилно се сетихте. Клипът с детенцето, което може би иска пони, е едновременно забавен и дразнещ, хитро измислен и анти-възпитателен. А и чак толкова едно момиченце да се влюби в кренвирши „с месо“, че да се тръшка за тях… Хайде холан, „Бони“. Същата история като с колегите им от „Леки“. Разбирам да беше някоя деликатесна стока от същата марка – иди-дойди. Но за колбаси от най-ниската ценова категория по-добре клиповете да наблягат върху евтинията и носталгията по едно време (както го прави серията „Народен“), отколкото да ни внушават, че става дума за някакъв божествен и незаменим вкус.
Момиченцето, което не ще пони, а кренвирши. А как се опитваха да му угодят само…
Въобще все по-често в тукашната рекламна вселена се случва нелоши идеи да бъдат употребени неадекватно, на неподходящо място. В България повече отвсякъде другаде последната дума имат не самите рекламисти, които уж най-добре знаят какво, как и за кого да е насочено, а производителите на продуктите. Това е все едно да отидеш в скъп ресторант и да инструктираш главния готвач как да ти приготви ястието, а понякога даже да му кажеш да се махне от кухнята, за да си го сготвиш сам.
А „Ариана“ продължава да прави с футболните фенове знаете какво…

Един коментар Добавяне

  1. Анонимен каза:

    Ужасно дразнеща реклама на Бони! Не става ясно защо семейството на тази разглезена принцеска (която плаче за шамар) в такава скъпа къща си купува най-евтините кренвирши – крайно неправдоподобно.
    В групата „Забавления с реклами“ правим пародии на реклами https://www.facebook.com/groups/270367913038209/

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s