Мис Национален отбор вместо Мис България

на
Тези три корони поне имат някакъв реален смисъл, а не само показно лицемерие

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 10 юли

Новите талисмани на националните отбори отново са момичета с чар и комуникативни умения.
Като няма Мис България, и Мис Национален отбор е Мис България. След като тези дни стана ясно, че тази година няма да се коронясва най-красива българка (заради ситуацията около ТВ7, притежателите на лиценза и прочие), конкурсът за талисмани на отборите ни по футбол, волейбол и баскетбол по държавната телевизия, фокусира още по-голямо внимание. Случайно или не, той пък се оказа старателно подготвен и реализиран, във вече познатата стилистика на риалити-шоу, и увенчан с церемония, която успя едновременно да досади на публиката, но и да я трогне и развълнува.
Избирането на новите миски беше вложено като част от схемата по отразяване на световното в Бразилия. Досегашните носителки на трите корони гостуваха всяка вечер в ефира на БНТ. Присъствието им в повечето случаи изглеждаше някак си самоцелно и функциите им не бяха много по-различни от орхидеите в украсата на студио “Хачо Бояджиев”. Но не може да се отрече, че и трите момичета притежаваха красота, чар и комуникативни качества – нещо, което далеч не може да се каже за всички, коронясани като “Мис България” през последните години.
Същото важи и за новите три талисмана – Радостина, Ваня и Симона. За разлика от много притежателки на националната титла, тези три момичета успяха да трогнат публиката с неподправената си патриотична амбиция, спортен хъс и типично български женски чар.
Триседмичният лагер, на който като в риалити шоу кандидатките преминаваха през различни изпитания, трябваше да убеди зрителите, че до финалната десетка ще стигнат най-достойните. И може да се каже, че успя. Не че и там не липсваха недомислици и смешни напъни на продукцията да изглежда забавна и оригинална. Кой измисли тази глупост да събуждат девойките рано сутринта с жив петел върху леглата им? Кой? Василена Матакева ли (спортен журналист от БНТ и член на журито – б.а.), която се вживяваше в ролята на нелеп старшина? Възможно ли е продуцентите и редакторите на това шоу да вярват, че това ще се стори забавно някому и че е демонстрация на добър вкус?
Впрочем, през цялото време Матакева се държеше странно и дори налудничаво – с някакъв приповдигнат патос сякаш е депутат от “Атака” в парламента или Илиана Раева в комисията на “Денсинг старс”. Разбираме, че това явно е един от звездните й мигове, но поне някой от режисьорите можеше да я прикани към по-сдържано поведение.
Но нейсе, затова пък покрай заниманията с Вили Вуцов, Тодор Стойков и останалите треньори наистина имаше забавни моменти, от които публиката научи не само повече подробности за момичетата, но и за самите спортове.
Кастингите, които предшестваха лагера на кандидатките, бяха класическо “фрийк шоу”, с каквито вече сме свикнали от “Мюзик Айдъл”, “Х Фактор” и “Гласът на България”. Хайде всички дружно да се посмеем, че някой зевзек или момиче с нереална самооценка решили да се запишат за участие. Да ги заснемем едно хубаво, да им изслушаме рецитациите, журито и то да направи малко маймунджилъци и да минем към следващия кандидат. Ха! Ха! Ха! При нас е весело!
Крайно време е продуцентите на подобни риалити проекти да разберат, че предозирането с фрийк-шоу в никакъв случай не върши услуга на състезанието. Като показваш приоритетно жадни за 5 минути слава полу-идиоти, ти неизбежно омаловажаваш и амбицията на по-сериозните кандидати, а и надпреварата и титлата като цяло. Вместо да е повод за гордост, че някой е стигнал до финала в даден конкурс, това става повод главно за насмешки. Гузно удоволствие за най-примитивната прослойка от публиката. А и разбирам това да става в някоя частна телевизия, където в името на рейтинга даже и най-големите сеирджии са важни зрители, ама в случая говорим за БНТ, която не е длъжна да търси подигравката като изразно средство.
Слава Богу, финалната церемония беше издържана в позитивен и умерено приповдигнат стил. Музикалните гости бяха добре подбрани, сцената – прилична, хореографията и режисурата на шоуто – също. Само да не беше вечният Камен Воденичаров, любимият водещ на “Сан Стефано”. Той през цялото време не уцели правилния тон – да бъде сериозен ли, да иронизира ли, да се държи като бивш кукувец, хамалин от “Шоуто на Канала” или просто да имитира опосумите Иван и Андрей. Последните минути от церемонията, в които Кацко се опитваше да нагнетява напрежение с въпросчета към изпотените от стреса финалистки, бяха агония не само за тях, но и за публиката. Ако вината за това не е на Воденичаров, а на нечий сценарен и режисьорски гений – молим да ни извини.
Но даже и това не можа да развали сравнително доброто впечатление, което конкурсът за талисмани остави. Главната му организаторка Маги Вълчанова е жена, която разбира от този бизнес, но и не само това. Очевидно тя има усет към правилната селекция на финалистки, а отношението й към кандидатките е позитивно – нещо, което не може да се каже за повечето други конкурси. Спомнете си например как в “Шоуто на Слави” редовно се подиграват на финалистките от “Умна и красива”, които сами са си избрали.
В крайна сметка – да са ни честити трите нови талисмана на националните отбори. Най-сетне да видим един конкурс, чиито победителки знаят добре ролята си след финала. Ще ги гледаме тепърва по мачовете. А и БНТ заслужава добри думи за усърдието, с което бе организирала надпреварата тази година.
Впрочем, цялостното отразяване на световното, макар и далеч от перфектно, загатва за старателна предварителна подготовка. Може да се каже всичко друго, но не и че на “Сан Стефано” решиха за пореден път просто “да отбият номера”.
Камен Воденичаров така и не налучка верния тон във воденето на финалната церемония.

Тренировките в лагера на финалистките бяха забавни и интересни. 

Василена Матакева без петела.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s