(Не)Очаквана ваканция

на
Бедата не е, че през август повечето предавания излизат в отпуск. Бедата е, че наесен ще се завърнат и ще се държат така, сякаш без тях не можем да живеем
Референдум“ на БНТ също е във ваканция. Поне в държавната медия, където щатът и без това е раздут, биха могли да си позволят да поддържат публицистика и през лятото.

Отново е август и отново ефирът е осиротял. Вечер гледаме сериали до побъркване, през деня се въртят повторения на ток-шоута до припадък, а в малкото останали публицистични блокове политици и всякакви други жадни за слава персони се блъскат като в сутрешна маршрутка по „Цариградско шосе“.
Лятната телевизионна ваканция не е някакво българско изобретение, но у нас, както всичко останало в живота ни, е придобила уродливи измерения. На практика в отпуска е всичко, което можете да си помислите. Даже и предавания, които цяла година са ни внушавали, че едва ли не без тях ежедневието ни е невъзможно, че съдбата на държавата и нашата собствена са немислими без тях.
При това този август не е като всеки друг обикновен летен месец от минали години. Природата ни донесе изпитания, с каквито не се бяхме сблъсквали никога досега. Като капак на всичко парламентът, вместо да излезе в обикновена блажена ваканция, се разпусна и настъпи деликатен политически момент в очакване на служебен кабинет. Имало ли е друг толкова драматичен месец през последните години? Не. Проблем ли е това обаче за най-влиятелната част от „четвъртата власт“ да хукне по къмпинги, язовири и спа-хотели? Ни най-малко.
Оказва се, че въпреки цялата важност на ситуацията все пак можем да живеем без чернодрешковците от редколегията на Слави, които иначе не пропускат възможност да помъдруват по повод и без повод, сякаш без техните мнения българската политика е невъзможно да функционира.
Вижда се, и че някак си ще преживеем и без вездесъщите блокове от уикендовите сутрини, където Григорови, Кулезич и Кошлуков иначе разискват всичко на живот и смърт. Няма го и най-балансираното и полезно публицистично предаване – „Референдум“ на БНТ, където темите се анализират задълбочено и същевременно без дразнещия апломб на много други ток-шоута. Но ето че и то, колкото да беше ненатрапчиво, липсва от програмата.
Извън ефира е и Кеворк, който винаги внася сериозност каквото и да зачекне. Няма го Сашо Диков Стажанта в същия ефир на Нова, само че в събота, нито новата торпила за бързо реагиране на Би Ти Ви Светльо Иванов. Но най-интересното е, че никой не се пита как ще издържим без тях повече от месец, а по-скоро си задаваме въпроса – как всички те си намират теми и гости, когато са в ефир?
Все едно живеем в две различни Българии. Едната – през така наречените активни сезони, гъмжи от проблеми, в който драматичното говорене за тях сякаш е по-важно от самото им разрешаване. Другата – ваканционната България – отново гъмжи от проблеми, все така сериозни, но те попадат главно и почти единствено в репортажите на новините или в някой сутрешен блок. Минават и заминават, без нито една височайша и важнейша „говореща глава“ да се е упражнявала върху тях.
Всъщност, това е една добра метафора за цялото ни дередже. През по-голямата част от времето сме концентрирани не върху самия си живот, а върху проблематизирането му, върху създаването на драма от нищото, върху правенето „от нищо нещо“. Ние сме като онзи герой на Стефан Данаилов, който закла биволицата, за да провери дали наистина е изяла ризата на гостенина от София.
По този начин и у нас, както е в милиардна Индия, всевъзможни хора си създават занимание, работа, прехрана, авторитет или псевдоавторитет. Може да не сме милиард, но пак искаме да сме важни – освен когато не сме във ваканция, разбира се. Единственият шанс за някои да изглеждат значими е да преекспонират и преанализират всичко, което се сетят. А на българина само това му дай – в две-три предавания, почти по едно и също време, да се драматизира дадено явление или случка, и после да му гледаш сеира.
Ако всичко не беше един голям пунтаж, една голяма борба главно за бюджети, рейтинг и рекламодатели (апропо, те също делят работата си на активни и пасивни сезони, сякаш хората живеят по два различни начина през годината), ефирната тишина на сегашната ваканция нямаше да е така зловещо оглушителна. Щеше да има достатъчно трибуни и в момента за дискутиране и на природните бедствия, и драмата с КТБ, и на особения политически момент в който се намираме. Всяка от основните телевизии и най-вече БНТ разполага с достатъчно хора на щат, които могат да поемат някои предавания през август, докато титулярите им получат несъмнено заслужената си почивка.
Няма никаква сериозна причина държавната телевизия да е без цялата си публицистика начело с „Референдум“ и „Панорама“, а вместо това да ни върти „Момчетата от Медисън Авеню“ (нелош сериал, но който се интересува от такива, отдавна го е гледал и то сигурно по два пъти). Оправданието, че не достигат бюджетни средства, естествено, е смешно. Само след месец-два ще станем свидетели как всички канали разхищават безумно много пари в битката за всеки клиент и рейтингова точка – тогава, когато ефирът е буквално пренаселен от какви ли не формати и зрителското внимание е разтроено и разчетворено. Ако една телевизия би искала да направи сериозно впечатление на публиката с нещо добре замислено и реализирано и да фокусира цялото внимание върху него – сега е моментът. Само че къде-къде по-лесно е да пуснеш всички във ваканция, а наесен да се вайкаш, че няма аудитория за амбициозните ти проекти!

Ситуацията малко прилича с тази при вечно оплакващите се таксиджии, които цял сезон мрънкат, че нямат клиенти, а когато са търсени най-много – например навръх Нова година, предпочитат да си седят вкъщи и да си празнуват и те със семействата.

Но това е положението. Изключете телевизорите от щепселите и чакайте да дойде есента. Тогава в ефира ще се завърнат всички – даже и тези, за които тайничко сте се надявали ваканцията им да прерасне в траен неплатен отпуск.

Стажанта“ Сашо Диков би бил чудесен репортер от почивните станции на депутати и министри в оставка, но не е.

Редколегията на Слави сега има не по-малко важни теми за коментиране, но я няма в ефира. Не е особена загуба!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s