Изкукване с Куката

на
Августовските реклами съвсем изтрещяха: чипс с вкус на кебапче в бясна конкуренция с халтурите на Мариан Вълев

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 29 август

Мариан Вълев-Куката като рекламно лице на мастика…

… и на нов евтин парфюм със скъп клип. А го има и в подобна реклама на бира.

Вие играли ли сте някога на митичния “Бачково”? Сигурно не, но рекламата с този стадион, където бутилките минерална вода ритат самички, без противников отбор насреща си, вече не е и актуална. Сега въпросът на месеца е яли ли сте истински чипс с вкус на кебапче. Правят го от истински картофи и дори показват нагледно как ги изравят от чернозема.
Рекламата на “Чипи” с дъх на скара е новият властелин на постния августовски ефир. Този период повечето големи компании са го отписали като нерентабилен, затова и премиерите са малко. Но това не значи, че няма какво да ни вбесява в рекламните паузи. Това с кебапчения чипс е направо люлчина песен в сравнение с дразнещата реклама на сайт за обяви. “Запомни едно – баазара ми е много по-добър от баазара ти”. Ицо Хазарта едва ли е много хепи от начина, по който са рециклирали рап-хита му от това лято. Ако толкова лесно се правеха реклами с гепване на хип-хоп рефрени, да вземат кибритите от Костенец да агитират с цитата “Палим, палим” на Криско?
Заигравката в дебилната и полу-аматьорска реклама за “базара ми” явно е с кампаниите на конкурента “О Ел Екс”, които допреди два месеца направо ни бяха подлудили. Внушението очевидно е, че въпреки целия онзи шум Базар.бг си остава по-добър сайт, едва ли не. Впрочем, и самите “О Ел Екс” не остават назад и отново са в ефира – само че този път с далеч по-смислена кампания за секцията си за имоти. Клипът с изрезките, от които е направен цял рекламен калкан в центъра на София, е реализиран оригинално и с вкус.

В началото на август още един сайт реши да ни побърка. Онлайн-магазинът “Е-маг” проглуши ефира с уникално тъпия си римуван спот, в който най-дразнещ е неособено книжовният глагол “отиди”. Да, има го в речниците, употребява се от доста полуграмотни българи, но като цяло няма никаква причина да бъде използван вместо красивия и кратък глагол “иди”. Представям си как някой криейтив-директор се е гордял със стихотворението, от което би се срамувал и първокласник. Нейсе, тази кампания беше за някакви ваканции и вече приключи.
Но Мариан Вълев не е приключил. Мариан Вълев този август е в стихията си. Карбовски го няма в ефира и не може да обявява там слънчевите си очила на търг. Но пък може да се снима в реклами на какво ли не. Признайте си, че ви липсваше този дрезгав глас и тази мъжкарска физиономия!
Всичко, разбира се, е изцяло в стилистиката на “Под прикритие” – с монолози, диалози и жестове, взети почти дословно от сериала. Така де, ако не бъде експлоатиран образът на Куката, какъв е смисълът да се използва този актьор? Пълно е и със статисти. Единият спот е на парфюмерия от нисък клас, а другият – на бира, която се продава във верига супермаркети.
Възможно ли е съвпадението да е случайно и какъв е ефектът от това дублиране? “Моят ангел – моят демон” на парфюмерията нисък клас дали се гордее, че по този начин косвено го възвисяват до популярна бира от популярни магазини? Бирата пък дали не е ядосана, че някой може да я асоциира с евтини аромати-имитации? Знаели ли са и едните и другите, че ще се получи подобен синхрон или всичко е било дълбока тайна до последния момент? Куриозите в българския рекламен бизнес нямат край. А да не забравяме, че Мариан Вълев е рекламно лице и на популярна марка мастика… Масово изкукване.
На този фон някак невинно и почти приемливо премина кампанията “Кафезарядка” на “Нова Бразилия” и “Якобс”.
Готови сме да понесем и нова серия клипове на банка “Сосиете Женерал”, в които всяко следващо изречение започва с последните думи от предишното. Тия хора не разбраха ли, че това вече омръзна? Усещането за “дежа вю” е последното, което една банка би трябвало да търси, когато иска да промотира новите си кредити.

И накрая още един голям въпрос от август 2014-а: “36… Защо 36?” Това също не ни дава покой. А питате ли го Стоичков, който шутира неуморно към номерираните дупки и чака да му обявят почивка? Клипът на новото лото е заснет добре и във визуално отношение е трудно да му се намери недостатък. Идеята обаче така и не става съвсем ясна – ако питате някой зрител-параноик, ще я разтълкува, че в тотализаторите всички числа винаги са нагласени и манипулирани.

Но август вече е към края си, а активният телевизионен сезон започва много скоро. Само след седмица-две рекламните клипове в ефира ще се удвоят и утроят. Интересно дали са останали още продукти, които смятат да заложат на Куката?

Запомни едно: тъпите реклами на “баазара ти” са много по-ненавиждани от тъпите реклами на някой друг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s