Риалити-драмите започнаха

на
С успоредния старт на „Сървайвър“и „ВИП Брадър“ bTV и Нова пак се захапват в конкуренция с излишна ожесточеност и борба за всяка минута
 
Решенията на Йорданка Христова и Евгени Минчев като „политбюро“ бързо създадоха интрига в Къщата.
Алекс Сърчаджиева и Ники Кънчев под дъжда: опитни водещи в добре позната роля – с много възклицания колко велико и уникално интересно е всичко, което се случва.
 

Послучай новата учебна година, случайно или не, в понеделник вечерта двете водещи телевизии отново подхванаха позабравената риалити-конкуренция помежду си. Успоредният старт на „Сървайвър Камбоджа“ по bTV и „ВИП Брадър“ по Нова тв върна нуждата от ловка работа с дистанционното – за да не изпускаш интригата и на двете места. Първите 15-ина минути преди рекламната пауза бяха динамични, наблъскани с максимум съдържание и „въдички“ от интрига, които да закачат публиката и да не я пускат до края. По-хитрите зрители пък избраха да гледат само шоуто, което им е повече на сърце, а след това търсеха старта на другото риалити в Интернет.

„По-разумно е да следиш „ВИП Брадър“ директно, особено когато е лайв, а не дейли епизод, защото всичко се случва в същата секунда. „Сървайвър“ така или иначе е заснето преди месеци и повече прилича на приключенски филм, отколкото на риалити. Няма особена разлика дали ще го видиш в момента на първото му излъчване или часове, защо не и ден по-късно. А и неговият старт беше по-кратък – ако бях стоял на този канал, после трябваше да се включвам по никое време в интригата на „Брадъра“. Затова оставих камбоджанския екшън за допълнително гледане“, обясняваше във форумите запален телеманиак. Доста хора обаче бяха на друго мнение и предпочетоха да проследят първо завръзката на „Сървайвър“, а после да наваксват със сплетните между съквартирантите в къщата край Нови хан.

Първите няколко минути без съмнение бяха в полза на bTV – и то не само защото успяха да стартират с трийсетина секунди по-рано. „Сървайвър“ веднага хвана бика за рогата, показвайки участниците с по няколко техни реплики, с което моментално прикова зрителското внимание. По това време по Нова гледахме дежурната картинка, която се повтаря всяка година – тясната пътека-подиум на открито, заобиколена от публика с чадъри, а в средата – възторжените Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева, които ни обещават невиждано шоу. Веднага след това ни предложиха нещо принципно важно, но все пак доста статично и без интересно човешко присъствие – бърза разходка из къщата на вип-съквартирантите. Тя бе озвучена от уникалния глас на Джони Пенков, когото помним от незабравимите социалистически кинопрегледи, но това не бе достатъчно, за да прикове по-голямо внимание от събитията на камбоджанска земя.

Първата квартирантка във „ВИП Брадър“ – Йорданка Христова – беше представена на 6-ата минута. По нова време Владо Карамазов сбито разказваше що за страна е Камбоджа, на фона на спиращи дъха картини от азиатската държава, а секунди по-късно вече гледахме майсторски монтирани екшън-кадри с участието на „ветераните“ и „новобранците“.

На седмата минута Карамазов въдвори в сюжета тайния 23-и участник в „Сървайвър“, за когото останалите не подозират. По-нататък действието продължи без никакво забавяне – с първи битки за имунитет и провизии, първи конфликти, първо гласуване за „най-ненужен играч“ от всяко племе… Драматургичното решение екшън-епизодът да изпревари поединичното представяне на всеки участник беше най-силният коз на камбоджанското риалити в острата конкуренция в понеделник. Още преди да осъзнае кой какъв е, гледахме кой срещу кого. Зрителят беше потопен в напрежението на битките и адреналинът рязко скочи.

Другото сериозно предимство на bTV в епичния риалити-сблъсък с „ВИП Брадър“ е красивата картина. Не че и при предишните „сървайвъри“ не е била добра, но този път е буквално спираща дъха – висока резолюция, панорамни гледки, наситени цветове, много гледни точки на камерата, включително и от въздуха. Даже и холивудските филми невинаги изглеждат толкова атрактивно. Операторите и монтажистите на „Сървайвър“ са виртуози, а bTV експлоатира докрай техническото си превъзходство над конкуренцията. Реално погледнато, това е много повече кинематографичен продукт, отколкото риалити-шоу.

На този фон празнуващата същия ден 20-годишен юбилей Нова телевизия отново предложи допотопния си образ в стандартна дефиниция, макар и все пак, по изключение, в широкоекранен формат, а не в деформиращия се на повечето плазми „социалистически“ кадър 4:3. Не беше ли именно двудесетилетният празник моментът този канал най-сетне да влезе в крак с времето и да пусне качествена визия веднъж завинаги? Кога техническата революция ще навлезе и в Нова, за да може конкуренцията с bTV да е при равен старт? Ако шефовете на този канал се чудят защо често пъти рейтингът от пийпълметрията показва необяснимо предимство на съперниците им, една от причините със сигурност е и тази – зрителят просто остава като прикован от красивата картина на „Сървайвър“ и въобще на bTV. Наистина е трудно да отделиш очи от нея.

Това в пълна степен важи и за студиото, където новата водеща Христина Апостолова (редактор, актриса и съпруга на продуцента Евтим Милошев – бел. ред.) изглежда чудесно в минималистичния интериор, доминиран от огромния извит екран зад нея. Самата тя е една от редките дамски комбинации между добра визия, компетентност и артистичност и бързо ще преодолее основния проблем, пред който е поставена изявата й – липсата на достатъчна популярност, която да приковава и дисциплинира зрителското внимание.

Сред потенциалните минуси на този сезон се очертава пренаселването на екрана с познати физиономии. Някои от участниците са в това риалити за трети път от общо пет възможни, а половината – за втори.

Колкото и да са симпатични играчи като Светльо Занев, Финдо, Агонцев и Бърканичков, в един момент това предаване заприлича на някакво забавление за тесен приятелски кръг, към който периодически бива приобщаван някой друг заблуден новобранец „за цвят“. Ще доживеем ли издание с две племена от изцяло нови участници, в което да няма усещането за „вътрешни хора“ и „пълнеж“?

Засега толкова по въпроса за филма, кръстен „Сървайвър Камбоджа“ и маскиран в риалити-жанр. Да анализираме набързо и старта на другия сериал, наречен „ВИП Брадър“ и също мимикриращ като уж нережисиран формат.

След клишираните и лишени от интрига първи 10 минути шоуто бързо набра скорост, когато Йорданка Христова и Евгени Минчев влязоха в ролята си на „политбюро“, разпределящо кой къде ще живее – дали в мизерията на соца или в лукса на капитализма. Някои от бъдещите конфликти в Къщата вече се очертаха, но, както често се случва при това предаване напоследък – още отсега оставят кисел вкус, защото са предварително нагласени и очевидно ще бъдат подклаждани с цената на всичо. Далеч по-интересно би било съквартирантите да не влизат в шоуто обременени от минало напрежение помежду си. И няма нужда редактори и продуценти да ги надъхват един срещу друг още с визитките, които са им заснели.

Но едно е сигурно – кастингът тази година е събрал на едно място достатъчно личности с интересна биография, които имат какво да кажат и относно социализма, и относно капитализма.

Тепърва ще анализираме поведението на всеки от тях. Засега ще кажа само едно – дано Йорданка Христова, Камелия Тодорова и Иво Аръков да са взели достатъчно големи хонорари за влизането си в Къщата, защото престоят вътре по никакъв начин няма да обогати нито кариерата, нито репутацията им.

Във „ВИП Брадър“ очевидно достатъчно осъзнаваха силната конкуренция на „Сървайвър“, който уплътни максимално добре своите два часа и половина. Затова, точно в 22.30 по Нова хитро ни предложиха нещо като резюме на събитията в Къщата дотук – един вид, добре дошли на всички зрители, които току-що пристигнаха от ефира на bTV, избягвайки от Слави Трифонов и сценаристите му. Случайно или не, следващият час беше и най-силният период от стартовото предаване. Дотук може и да не сте ни гледали, но ето – вижте колко много изпускате, ако и друг път правите така!

Основният коз на „брадъра“ същевременно е и един от най-дразнещите му минуси – неговата неконтролируемост. За това предаване никога не е проблем да изпраска един четиричасов лайв, в който публиката да се пренасити от емоции, сплетни, скандали и драми. Когато събитията се развиват спонтанно и на живо, това риалити няма аналог. Може би само „Къртицата“ миналия сезон успя да предложи повече неподправен драматизъм в реално време. Но когато нещата опират до предварително заложени конфликти и сюжети – а това напоследък личи все по-крещящо в „Биг Брадър“ – зрителят съвсем оправдано започва да негодува и да се чувства като канарче, което умишлено и зорлем потапят в нечистотия. Тепърва ще разберем коя от двете тенденции ще вземе връх този сезон.

Засега сигурното е само едно – че и двата скъпоструващи риалити-проекта стартираха като истински филмови сериали. Единият заложи на красивата визия и на драматизма на битките, а другият – на старателно обмислени конфликти и противопоставяне, в което всеки зрител може да открие част от себе си. Реалността е сведена до минимум, режисурата и сценарната мисъл са в стихията си, а актьори има предостатъчно.

Красивите пейзажи от Камбоджа и динамично монтираните кадри са основен коз на приключенското риалити.
Христина Апостолова в студиото, където се коментираха визитките на 23-мата сървайвъри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s