Защо „Сървайвър“ е рейтингово фиаско

на

Камбоджанското риалити е заснето по всички правила на жанра, но допусна няколко съществени грешки

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 24 октомври

Приключенията и битките в „Сървайвър“ са напрегнати, но всичко се развива в минало, а не в сегашно време.
Когато преди месец „Уикенд“ анализира успоредния старт на „Сървайвър“ и „ВИП Брадър“, изтъкнахме немалко плюсове на камбоджанското приключенско риалити. Ослепително красива картина, съвършена операторска работа, майсторство в представянето на битките и противопоставянето на характери… Все достатъчно причини човек да заложи на това шоу, вместо на поредния воайорски експеримент със съквартиранти по Нова, маскиран този път като спомен за тоталитаризма.
Двата риалити-мастодонта на практика не влизат в пряка конкуренция помежду си. Епизодите на „Сървайвър“ вървят по bTV от 21.30 – половин час след края на дневния обзор на „ВИП Брадър“, воден от Александра Сърчаджиева. Частичен директен сблъсък има само в понеделник и сряда, когато са маратонските коментарни студиа с водещ Ники Кънчев.
Каква е равносметката месец по-късно? За разлика от други сезони, сега „Сървайвър“ търпи рейтингово фиаско за сметка на „ВИП Брадър“. Из медиите почти не се обсъждат сюжетите на камбоджанския филм. Нима тази година приключенията са по-скучни, героите – по-малко интересни, а конфликтите между тях – несъществуващи? Въобще не. За изненадващото поражение на „Сървайвър“ обаче си има съвсем конкретни причини и те далеч не са свързани с някакво невиждано превъзходство на конкуренцията. Апропо, ситуацията при съквартирантите в Къщата яко зацикли през последната седмица, но това ще го анализираме в някой от следващите броеве.
Първата причина за по-слабия рейтинг на „Сървайвър“ беше спомената още в предишния ни коментар за старта на шоуто. Събирането на цял отбор стари муцуни за участие е не просто „дежа вю“ за публиката, но създава усещане за някаква шуробаджанащина. В съзнанието на зрителите това предаване вече е някакъв своеобразен приятелски кръг, нещо като секта от свои хора, които периодически си уреждат продължителна ваканция на екзотични острови и се забавляват за сметка на bTV.
От чисто драматургична гледна точка противопоставянето на стари кучета и новобранци е благодатно, но почти не е експлоатирано. Защо не виждаме „флашбекове“ с премеждия на ветераните от предишното им участие? Къде е нагледната съпоставка между тогавашната им изява и сегашната, за да видим настъпило ли е някакво развитие у тях, взели ли са си поуки или повтарят стари грешки? Припомнянето на предишните сезони присъстваше само във визитките при представянето на ветераните, както и в някои откъслечни разговори между тях след поредната битка – крайно недостатъчно, за да оправдае пренаселването на екрана със стари муцуни.
Втори сериозен минус на „Сървайвър“ е усещането за неактуалност. За разлика от „Биг Брадър“, където публиката може да следи събитията на живо, а някои сцени се развиват буквално в реално време, тук всички са наясно, че наблюдават отдавна заснет и монтиран материал. Все едно че гледаш напрегнат мач на Григор Димитров, ама на запис часове или дни по-късно. Напрежението, когато виждаш как си поема дъх и подхвърля топката при важна точка, е съвсем друго, когато се случва на живо, нали?
В предишни сезони на „Сървайвър“ имаше опити да се намери цаката на този проблем – веднъж седмично се излъчваха коментарни лайв-студиа, в които се събираха всички участници. Анализите и конфликтите там често пъти бяха спонтанни, друг път – леко режисирани и по сценарий, но така или иначе имаше някакво усещане за „симултанност“. Липсата на живи студиа с участниците сега може да се оправдае или с недостиг на бюджет, или с недостатъчен продуцентски контрол върху тях. И в двата случая екипът на шоуто търпи критика и няма приемливо оправдание за невъзможността то да се развива в сегашно, а не в минало време.
Стигаме до третата причина „Сървайвър“ да загуби рейтинговата битка този сезон. Тя е чисто техническа и също беше загатната в предишния ни коментар. Голяма част от зрителите предпочитат да си оставят гледането на епизода за по-късен час, по Интернет, а в реално време да следят перипетиите в Къщата и ефира на Нова телевизия. За разлика от преди, напоследък bTV е доста „по-ларж“ в предлагането на съдържание на сайта си, при това напълно безплатно и с достатъчно добро качество. В минали сезони се изискваха много повече усилия, ако решиш да наваксаш с някой епизод на „Сървайвър“ или друго шоу по този канал – ровиш се из торент-сайтове или видео-сървъри, надявайки се на труда на някой „доброволец“, който да го е споделил. Самата телевизия церберски следеше предаванията й да не се появяват в популярни места като „Замунда“ и нито един фен нямаше гаранция, че ако изпусне излъчването от ефира, после ще успее да навакса навреме.
„Демократизираната философия“ на bTV днес значително улеснява консумацията на програмата й в удобен за зрителя час – независимо дали от компютър, таблет или телефон, без дори файловете да са предшествани или накъсвани от рекламни клипове, както е в сайта Nova Play, например. Подобна беше ситуацията и със сериала на БНТ „Под прикритие“, който голяма част от публиката следеше не от телевизора, а от сайта. Това неминуемо откъсва част от аудиторията, а понякога я и прибавя към дяловете на конкурентните програми.
Всичко това не намалява изброените в началото несъмнени достойнства на камбоджанския „Сървайвър“. Продуктът е все така изпипан, реализиран със замах и поднесен без компромиси в качеството. Въпросът е дали в bTV ще се поучат от тези и други грешки, които допуснаха този сезон, или просто ще решат да спестят подобен скъп проект от програмата си догодина.


Всяко от състезанията е плод на сериозна подготовка, труд и средства. Този сезон обаче минава под знака на усещането за „дежа вю“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s