Кой се страхува от папараците

на

Предаването на Николета стои като кръпка в програмата на bTV, но нападките срещу него са пресилени и лицемерни

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 31 октомври

Папарашкият репортаж за алкохолното ежедневие на Иван Ласкин е един от ударите на предаването.


Какво е общото между Парис Хилтън, Линдзи Лоън, Ким Кардашян, Иванка Тръмп и дъщерята на Лайънъл Ричи Никол? Всички говорят снизходително, иронично и дори подигравателно за тях, но не престават да се интересуват даже и от най-малката подробност от ежедневието и облеклото им. Впрочем, Парис я видяхме с очите си и съвсем отблизо у нас и мнозина бяха изненадани и очаровани от поведението, възпитанието и класата й.

Във всяко общество има такива жени. При тях красотата е неизменен, но все пак второстепенен фактор. Тя не е някаква невиждана рядкост. На първо място е умението им да фокусират всеобщото внимание, да произвеждат заглавия за списания, вестници и сайтове и, в повечето случаи, да извличат полза даже от негативната енергия, с която широките маси ги заливат в отговор на всичко това.
Николета Лозанова е първата българска звезда от този тип. Преди тя да се появи, подобно явление бе непознато у нас. Обожествявани бяха най-вече певици, актриси и телевизионни водещи. Николета е първата, която успя да стане знаменитост просто така, с красотата и характера си – без да е участвала в риалити-шоу, без да пее по клубове или да се снима в сериал. Да, спечели един конкурс на едно списание, но същия конкурс след нея го спечелиха доста други, а нито една не постигна даже наполовина от нейната слава.

„Папараци“ – предаването-наследник на „Поверително от NL”, продуцирано от Иван и Андрей, от няколко седмици е тема №1 във все по-скучноватата bTV. Рейтингът му е висок, но в коментарите из тв гилдията преобладават пренебрежение, възмущение, завист или злоба.
Конкретно аз не съм сред най-запалените му зрители, но следя отзвука, който то предизвиква. Забелязвам, че почти всичките ми познати го гледат редовно, но същевременно се чувстват длъжни да го заклеймяват. С две думи – гузни са, че са прекарали един час в неделната вечер с папарашките удари на екипа на Николета, но следващата седмица отново превключват на същия канал по това време.

На какво се дължи този парадокс? Истината е, че подобни предавания има в цял свят. По-скоро учудващо е, че у нас досега не е имало. Логично беше телевизията да се опита да изземе от булевардната преса правото да човърка живота на известните хора. А и днес техническата революция позволява употребата на достатъчно качествени скрити камери и телеобективи. Същевременно, така наречените родни знаменитости все още нямат изградени навици да спазват дискретност в ежедневието си – свикнали са повече да консумират популярността си, отколкото да се притесняват от нея. Е, сега вече имат и още една причина за притеснение – папараците на Николета.

Също като Парис Хилтън и Ким Кардашян, Николета е траен обект на всеобщо любопитство и пристрастни оценки.

Лично аз се дразня, че нейната роля в предаването е сведена до прочитането на няколко анонса от аутокюто с характерното за нея присвиване на очи и кръстосване на крака. Самочувствието, с което водещата говори от първо лице за екипа си, дразни много зрители, които отказват да видят в нея нещо повече от бивша плеймейтка и футболна съпруга. Истината е, че Николета се справя добре с ролята си – има хубав глас и дикция, артистична е и – най-важното – изглежда меко казано чудесно. Голяма част от публиката следи „Папараци“ само за да види с какво е облечена и каква ще бъде прическата й. Самата тя ревностно подклажда интереса към предаването си, мобилизирайки стотици хиляди свои фенове (или завистнички) от Фейсбук. За всичко останало продуцентите хитро са ангажирали други хора – гост-водещи, които да правят интервюта, сексбомбата Лили Ангелова, която да се предвзема и самоиронизира, четейки светски новини, и, разбира се – много папараци.

Всъщност, интервютата са най-слабата част от предаването. Обявявани като приятелски и едва ли не интимни (за всеки гост се търси най-подходящия журналист, обикновено близък до него), те са твърде лустросани и скучни и това влиза в рязък контраст с останалото съдържание на „Папараци“. Интервюиращите не се опитват да изкопчат някаква интересна информация от интервюираните – така, както го правят например Венета Райкова, Кулезич, Сашо Диков, Антон Хекимян, Ани Цолова и Виктор Николаев – те даже не си го и помислят. Разговорите протичат като непрекъсната размяна на комплименти и съобщаване на общоизвестни или слабоизвестни факти, които лъскат до блясък имиджа на госта.

Папарашката част на предаването обаче има все повече находки. В първите месеци, докато още вървеше по ТВ7, заснетите материали изглеждаха някак си самоцелно и лишени от достатъчно съдържание. Напоследък обаче скритата камера направи няколко истински удара, за които всеки печатен таблоид би мечтал. Да, вярно е, че заяждането с Алисия в първия учебен ден на детето й изглеждаше прекалено. Като се има предвид, че и тя като Николета има дете от същия мъж, изборът на този сюжет за дебютното издание на „Папараци“ не бе проява на много добър вкус.

Но пък ударът отпреди две седмици, показващ алкохолното ежедневие на Иван Ласкин, е попадение в десетката. Дори само това да беше заслугата на предаването – пак не е малко. Крайно време бе някой да изобличи и развенчае един нахален и невъзпитан скандалджия, който между чашките с ракия и водка се опитва да гради имидж на морален стожер и едва ли не коректив на българския шоубизнес. Интересен бе и експериментът с дегизираните клошари, които просеха стотинки от видни политици край Народното събрание и партийните им централи. Очевидно редакторският екип на „Папараци“ се учи в движение и усъвършенства все повече.

Най-големият парадокс, свързан с това шоу, всъщност е неговото присъствие в ефира на bTV. Години наред този канал избягваше каквото и да било противоречиво съдържание в програмата си – до степен на почти пластмасова стерилност. Все едно е собственост на „Уолт Дисни“. Риалити-проектите и скандалите бяха запазена марка на Нова телевизия, а за известен период в тази ниша опита да се намести и ТВ7. Публиката на bTV методично бе възпитавана в други ценности – турски сериали, български сериали, жизнеутвърждаващи проекти като „Великолепната шесторка“ и „България търси талант“ плюс вечната и сърцераздирателна Наталия Симеонова… Например еротиката е буквално забранена в тази медийна група. Конкурентите й не се свенят да пускат розови клипчета след полунощ в мъжкия си нишов канал „Диема“. По bTV Action и Ринг освен филми и спорт не можеш да зърнеш нищо друго. Така постепенно публиката се профилира и по-консервативните зрители свикнаха, че тяхната телевизия е bTV. Сега с „Папараци“ техният вкус е подложен на сериозно изпитание. Направо не могат да повярват какви неща им се поднасят в неделя от 22.30.

Това обаче не намалява телевизионните достойнства на предаването. Медийната, а и обществена среда у нас са такива, че да се заклеймява противоречивото му съдържание би било най-малкото проява на лицемерие или преднамерено пристрастие.
Въпросът е дали bTV ще се реши да отиде по-далеч оттук и да вкара в програмата си още шоута, в които лютите подправки заместват шоколадовата глазура и захарина. Да очакваме ли по-амбициозни риалити-проекти, разработени от Иван и Андрей, например?

И друг път е ставало дума, че през последните два-три сезона пластовете в телевизионния ни бизнес концептуално се разместват. Нова телевизия все повече заприличва на bTV, а bTV се опитва да копира Нова… След спирането на „Горещо“ нишата на скандалните предавания буквално бе монополизирана от „Папараци“. bTV просто прие зелника, който Нова самарянски й предложи, а хубавата Николета събира все повече популярност и омраза.

Ексклузивните интервюта са лустросани и скучновати и всъщност са най-слабият елемент от шоуто.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s