Вече имаме война и на лотариите

С “Бинго милиони” bTV се надява да догони Нова в жанра, който досега пренебрегваше

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 30 януари

Голямото лъскаво студио и щедрите награди са най-големият магнит за публиката на всяка тв лотария.
Голямото лъскаво студио и щедрите награди са най-големият магнит за публиката на всяка тв лотария.

Ако при старта на “Истински истории” някои все още имаха съмнения, че bTV започва нескрито да копира Нова телевизия (и нейните “Съдби на кръстопът” – бел. ред.), сега вече всички колебания изчезнаха. Премиерното шоу с награди “Бинго милиони”, водено от Владо Карамазов, е дословно копие на друг рейтингов хит от програмата на Нова – “Национална лотария” със Захари Бахаров. Междувременно там пък се завъртя нова серия рекламни спотове, на лотарията – с едни оранжеви джипове и със Захари Бахаров в кабината на хеликоптер – които обещават награда от 10 000 лева всеки месец в продължение на години. Въобще – истинска война.

Нека бързо да уточним – да копираш един успешен чужд модел не е непременно порок. Понякога е много по-тъпо да се мъчиш да бъдеш оригинален, да ореш в някаква странна посока из някаква странна своя нива и да караш публиката да се чуди защо причиняваш мъчения и на нея, и на себе си. Както писахме и при старта на “Истински истории”, телевизията не е състезание по артистична гениалност. Може някога някъде да е била, но днес и тук в България няма как да бъде. Телевизията (както и футболът, макар че това формално е съвсем друга тема) в наше време е преди всичко бизнес – екселски таблици с рейтингови точки, похарчени бюджети и постъпления и накрая чист годишен приход под дебелата черта. В този бизнес е много по-важно да си на плюс, а не на минус и съвсем маловажно – дали публиката те уважава като новатор и пионер в жанровете или те презира като безидеен имитатор. Зрителят е безпощадно животно, но и самият той не заслужава милост и пощада. Може да иронизира и анатемосва едно предаване на старта му, но ако в крайна сметка свикне да сяда пред телевизора и да го гледа, защото е направено добре – фактът, че то е нечий клонинг, ще е последният проблем.

Лотариите и игрите тип “Сделка или не” са последният жанр, в който bTV би тръгнала да се състезава с Нова и да хвърля луди пари в това начинание. Досега е имало няколко опита за подобни шоу-програми в нейния ефир, но те винаги са започвали без излишен шум и са приключвали скоропостижно. В този жанр Нова телевизия е абсолютен господар – до такава степен, че това чак е повод за насмешка към нея. Та има ли по-популистко и подценяващо публиката зрелище от това? Има ли по-лесен и евтин начин да печелиш пари от това да превърнеш зрителите си в оскотяло от алчност за премии и наградки стадо? С досегашното си пренебрежение към този жанр bTV сякаш пазеше имиджа си на изискана, елитна телевизия, която уважава своята публика и я пази от полуфабрикати и аламинути. Простотията и първичните инстинкти бяха капсулирани главно в “Шоуто на Слави” и “Комиците”, а всичко останало миришеше на Холивуд, на добре организиран нюзрум или в най-лошия случай – на добре заснет “Сървайвър”.

“Бинго милиони” обаче изглежда доста амбициозно и захапва твърде голяма част от програмната схема на bTV, за да бъде подминато като небрежен пълнеж от телевизионната баница. Копирането на Нова е дословно и почти безсрамно. Популярен от сериалите актьор за водещ? Дадено. Красива манекенка за негова асистентка? Няма проблем. Привикване на тв знаменитости на помощ за по-голям интерес към предаването – и това е лесно. По ирония на съдбата при дебюта на “бингото” стана така, че bTV изкопира Нова и в най-срамната част от нейната доскорошна същност – безкрайните технически гафове. Човек наистина можеше да си помисли, че е объркал втори и трети канал с дистанционното си…

Открийте разликите: Актьорът Захари Бахаров с асистентка в “Национална лотария”...
Открийте разликите: Актьорът Захари Бахаров с асистентка в “Национална лотария”…
... и актьорът Владо Карамазов с асистентка в “Бинго милиони”.
… и актьорът Владо Карамазов с асистентка в “Бинго милиони”.

Но дали в Нова могат ехидно да въздъхнат, така както въздъхнаха, когато с bTV направи печален опит да изкопира “Господари на ефира” с “Голата истина”? Толкова неуспешен ли ще бъде и този опит за имитация на нещо нейно? На мястото на симпатичния французин Дидие Щосел, който ръководи Нова, аз не бих бил толкова спокоен. Публиката на “Господарите” е съвсем различна от тази, която гледа “Съдби на кръстопът” или “Националната лотария”. Да клонираш остроумно сатирично шоу с доказали таланта си водещи и опитен редакторски и репортерски екип е рискована задача, граничеща с безразсъдство. Да опиташ да се харесаш на ироничната публика, свикнала да си ляга по-късно и да се подиграва на всичко и всички, разчитайки главно на комедийния арсенал на Любо Нейков и на семплия талант на сценаристите му, е някакъв особен вид телевизионен волунтаризъм.

В жанрове като телевизионната лотария имитирането на печеливш модел не е толкова непосилно, ако го правиш със замах и достатъчно пари. Достатъчно е да осигуриш сериозни награди, голямо и лъскаво студио и що-годе опитен водещ (а не дебютант в жанра, на експерименти с каквито се нагледахме през годините) и да рекламираш този продукт максимално агресивно. Публиката ще дойде сама и без много да я подканяш – като сомнамбул, воден от циклично повтарящ се сън.

Не се ли получи същото и с “Истински истории”? Да, появата на режисираното риалити предизвикваше ирония и насмешка, но месец по-късно на всички им се струва, че едва ли не именно bTV е изобретила този жанр. Нова телевизия се усети и побърза да форсира новия сезон на “Съдби на кръстопът”, но твърде късно. Историите на психоложката Ани Владимирова намериха своята публика и тя не би ги изоставила за нищо на света, каквото и да върви по другите канали в същото време.

Същата ирония, включително и върху тази страница тук, предизвикваха и “Папараците” на Николета Лозанова – още един жанр, който изглежда копиран директно от програмната схема на Нова и пришит като кръпка към изискания ефир на bTV. Но ето че няколко месеца по-късно никой не поставя под въпрос мястото на клюкарското шоу в неделната вечер.

Фактът, че bTV се държи като номер две и имитира Нова телевизия, вече е неоспорим. Въпросът докога това ще е повод само за насмешка и снизхождение и кога – ако изобщо се случи – ще се превърне в реална заплаха за хегемонията на Нова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s