Защо ще пасувам за Цецка и ще подкрепя референдума

на
tsacheva_radev
Ако Цачева вземе, че победи Радев на втория тур, това ще означава, че в България наистина всичко е възможно – в най-лошия смисъл на този израз.
slavi
Слави и сценаристите му не изглеждат като хора, които имат потенциала да оправят българската политика, но нищо не им пречи да опитат, а и референдумът няма как да ни закопае още по-дълбоко от дъното, до което сме стигнали.

Сред по-близките си хора по принцип съм известен с това, че агитирам в подкрепа на ГЕРБ и защитавам Бойко Борисов, въпреки че нямам абсолютно никаква лична изгода – дори напротив, това ми е причинявало само спорове с брат ми, известен русенски социалист и бивш зам. кмет. Основният ми аргумент в тяхна полза е следният: в нещата, за които ГЕРБ и Борисов търпят критики (не са едно и две), те по нищо не се отличават от която и да било друга политическа сила у нас, особено от основния им опонент БСП. Корупция, клиентелизъм, възползване от държавни поръчки, неизпълнени предизборни обещания, страх от решителни реформи – та за кой от останалите политически субекти не може да се каже същото? В нещата обаче, за които заслужават аплодисменти (те също не са едно и две и далеч не покриват само строежа на магистрали, спортни зали и детски градини), те драстично превъзхождат опонентите си. Докато не се появи формация, за която да важи същото (не по-различни от другите в лошото, но много над другите в доброто), ще продължавам да подкрепям именно тях, както и суетния, популистки говорещ, но адекватен на очакванията от него и най-важното енергичен Борисов.

На тези избори обаче ще пропусна да подкрепя президентската кандидатура на Цецка Цачева и тук ще обясня защо. Ще обясня и защо според мен евентуалната й загуба е предварително калкулирана от лидера на партията, каквото и да говори по медиите.

Същевременно съм известен и като един от критиците на Слави Трифонов и предаването му, и най-вече на интелектуалния продукт на сценаристите му. Тук обаче ще обясня защо най-вероятно ще дам своя глас на референдума, организиран от тях.

Но да започнем с кандидатурата на Цецка Цачева. Конкретно срещу нея нямам кой знае какво да кажа. Още от самото начало, когато я лансираха за пръв път като парламентарен шеф, ми направи впечатление на добре организиран, спокоен и изпълнителен човек. Типичната „класна ръководителка“, която в президиума на Народното събрание си е точно на мястото. С нищо не е по-лоша от един куп високопоставени политици у нас. Е, не е Хубавото Наде, нито е Илиана Йотова или Стефан Данаилов, но какво да се прави. Не всеки е роден с чар. Нападките и подигравките към Цецка са грозни и само говорят за гузната съвест или комплексите на присмиващите се. При определен развой на събитията и малко шанс именно те могат да се окажат и нейната печеливша карта на втория тур.

Като държавен глава, с цялата представителност и акцент върху външнополитическите контакти, които този пост изисква, обаче категорично не я виждам. И това със сигурност не е само моя констатация. Борисов може да е всякакъв, но сляп и глупав не е.

Даже отвратителната кариеристка Кристалина би стояла много по-добре на президентския пост – най-малкото щеше да е по-позната и добре приета по света от домораслото плевенско явление Цецка. Да не говорим пък за далеч по-печеливши чисто партийни кандидатури като тази на кметицата Фандъкова, Тихомир Дончев или Димитър Николов. А какво да кажем за кандидат-президент като Симеон Сакскобургготски – една несъстояла се номинация, която бях анализирал още в средата на август и която щеше да е перфектно разрешение на президентския казус.

Според мен с издигането на Цецка Борисов играе по-дългосрочна игра. Казано на шахматен език – мисли повече от 2-3 хода напред. Разбира се, в нито едно свое интервю и публична изява той не може и няма да си позволи да покаже каквото и да било съмнение, че кандидатурата й е уместна и че ще се увенчае с краен успех. Реално обаче той е наясно, че това е много вероятно да не се случи. Така Борисов ще „изпусне клапана“ и ще вкара известен баланс – ГЕРБ няма да преядат с власт, както се случи при предишния им мандат. В лицето на евентуалния нов президент, подкрепен от БСП, той ще има опонент, с когото да се джафка по медиите в следващите 5 години (а Бойко това го умее по-добре от всеки друг) – „образ на врага“, с когото хорицата ще идентифицират голяма част от проблемите и няма да набеждават за всичко него. След евентуално загубения балотаж Борисов значително ще намали и влиянието на Цветан Цветанов в ГЕРБ – ще се види, че бившият вътрешен министър не е така вездесъщ в печеленето на избори и че в крайна сметка не той е човекът, който издига някого от тази партия на власт.

Ако ли пък случайно Цецка Цачева вземе, че спечели тези избори – Борисов пак не е губещ. Първо тя едва ли ще му създава каквито и да било проблеми през своя мандат и второ – няма никакъв шанс да се опълчи срещу него след 5 години, когато той по всяка вероятност ще реши да се кандидатира за президентския пост. Ако обаче сега бяха издигнали силна кандидатура от типа на Фандъкова, Дончев или Николов, щеше да е доста неловко след 5 години да обясняват защо същият човек да не изкара и втори президентски мандат. Нямаше да го има „семейното“ оправдание на сегашния държавен глава Плевнелиев. А и такъв президент като нищо би натрупал по-висок рейтинг на одобрение от самия Бойко.

Казано обобщено – загубата на Цецка Цачева не просто е пресметната от Борисов, но най-вероятно е част от дългосрочна негова стратегия, която нищо чудно да преминава и през едни извънредни избори. Както вече се видя, дори и кратък престой на ГЕРБ извън управлението не може да го уплаши, а даже заздравява позициите му и му осигурява един по-продължителен следващ мандат на доверие.

Нека подчертая – какъвто и да е резултатът от тези президентски избори, той в крайна сметка няма да зарадва особено враговете на ГЕРБ и Борисов или най-много да ги зарадва за кратко. Лично аз обаче няма да дам гласа си за Цецка, въпреки че не питая никаква антипатия към нея. Ако пък тя все пак вземе, че спечели, изводите – не само за електората на ГЕРБ, но и за цялото гласуващо население у нас – няма да са никак ласкави. Каквито и кирливи ризи да извадят в оставащите дни за генерал Радев, той със сигурност няма да е по-лош и непоносим президент от ловджията Георги Първанов, който даже изкара два мандата на „Дондуков“ 2. Но ако Цецка го бие чрез добре смазаната изборна машина на ГЕРБ и чрез успешна игра на противопоставяне „всички на всяка цена срещу червения кандидат“, това означава, че в България вече всичко е възможно, в най-лошия смисъл на този израз.

Сега по въпроса с референдума на Слави. Макар и да не одобрявам инициативния му комитет и да не вярвам, че положителен резултат от него ще промени драстично българската политика, все пак предпочитам да подкрепя подобно начинание. Изцяло от принципно естество. Не съм убеден, че мажоритарните избори ще са по-добра идея от пропорционалните, но не виждам и с какво ще са по-вредни. От сегашното положение – да се издигат абсолютни анонимници и малоумници, които да гласуват под строй в парламента – по-лошо не може и да има. Това не значи, че мажоритарно избраните кандидати пак няма да гласуват под строй. Но поне ще ги познаваме по-добре и с по-силен глас ще им се подиграваме, когато ни разочароват. Нищо не ни пречи да опитаме. Ще се намалят драстично и домогванията на разни измислени партийки до парламента.

Същото важи и за въвеждането на задължително гласуване – въобще не е сигурно, че ще доведе до нещо по-добро. Но не виждам и как може да стане по-лошо.

На третия въпрос – за намаляването на субсидиите на политическите партии – също бих гласувал с да. Вярно е, че това отново нищо не гарантира. Казват, че тогава партиите ще се обърнат много повече към олигархията, за да получават финансиране от нея и да изпълняват нейни поръчки. Но нима и в момента не е така, независимо от тлъстата субсидия от републиканския бюджет? Не съм забелязал и в момента партиите да са особено безпощадни към интересите на олигарси, картели и прочие задкулисни играчи.

Така че, в крайна сметка, от този референдум даже и нищо да не спечелим, поне няма и какво да загубим. Политическата ни система така или иначе е стигнала дъното – нищо не пречи да се направи и такъв опит за оттласване от него, пък бил той и под егидата на Трифонов, Кулеков и Сиромахов.

 

 

 

 

 

 

11 коментара Добавяне

  1. Петър каза:

    Логиката – „какво по-лошо може да стане, ако променим … “ винаги са се оказвали погрешни. Винаги може по-зле. Наскоро излезе статия какво би станало ако изборите бяха мажоритарни днес – в парламента щяха да влязат 3 партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако това според Вас не е зле, да даваме и останалите милиарди на властващите, какво са едни 6-7 милиарда загубени последните години покрай белене, ктб, южен паток.
    https://mazhoritarni-izbori.com/
    Колкото до задължителното гласуване – никой не може да ме задължава да гласувам. Ние не сме комунизъм под строй към урните. Наказанието от премахване от избирателните списъци с какво ще повиши интересът към гласуване? Аз само се сещам как определена група от хора ще бъде изключена напълно.

    Харесвам

  2. Волен Вашев каза:

    Странно, че здравомислещ човек като теб не спомена факта, че има и трети кандидат – Трайчо Трайков, който доста повече пасва на аргументите, които изложи какъв трябва да бъде българският президент.

    Харесвам

    1. author каза:

      Шегувате се, нали?

      Харесвам

      1. Волен Вашев каза:

        Ни най-малко.

        Харесвам

      2. author каза:

        Аз мога да приема предположението за Трайчо само като шега. С тази кандидатура Реформаторският блок ще ударят дъното като рейтинг. След това няма да им остане нищо друго, освен да се разпаднат на съставни части. Една от големите им политически грешки в тази кампания е, че не издигнаха обща двойка с ГЕРБ.

        Харесвам

      3. Волен Вашев каза:

        Като личност и професионалист Трайчо Трайков е доста по-стойностен от Цецка Цачева и Румен Радев.
        Може би единствено Ивайло Калфин има по-добър опит и то най-вече в международен аспект.

        А как по-точно да се издигне обща кандидатура с ГЕРБ при положение, че те са склонни да издигнат Цецка Цачева?

        Харесвам

      4. author каза:

        Цецка Цачева беше издигната доста след като Реформаторите отказаха да имат обща кандидатура с ГЕРБ и вече бяха обявили Трайчо. Колкото до него, като професионалист… не мисля че уменията, показани от него досега, са приложими към президентската институция. А като личност… не го познавам толкова добре, само си спомням че направи някои глупости с цената на тока, а когато го уволняваха имаше някаква история как вместо да вдигне телефона на шефа си в Дубай, се припичал на плажа. Може и да е измислица, но не ми се вярва – такова безумно нещо може да е само истина. Обикновено измислиците са по-правдоподобни.

        Харесвам

      5. Волен Вашев каза:

        Тази история за Катар (а не Дубай) беше пусната от Борисов, който го уволни, защото не му играеше (и продължава) по свирката за Белене.

        И след това всичките послушни на Борисов вестници я препечатаха безропотно, защото иначе Генералът ще се кара.

        Е хората, които бяха там на място бяха на друго мнение, но то кой се интересува от истината, когато Борисов говори.

        Но пък виж, щом ще говорим за релевантен опит, не ми е известно Румен Радев какъв опит има в политиката и международните отношения, при положение че досега се е занимавал само с военна авиация. Но то в тази държава след като пожарникар може да бъде премиер, а учител по физическо най-власен в управляващата партия, защо тогава и летец да не направим президент.

        За опита на Цачева няма да коментирам, Твоят коментар в статията беше достатъчно конкретен за нея.

        Харесвам

      6. author каза:

        Ако Катарската история не е била вярна, не виждам какво спира Трайчо да я опровергае достатъчно звучно и ясно. Но истината е, че и той мишкува в отношенията си с Борисов и явно гледа да не го ядосва – очевидно има защо да е гузен. Самият факт, че коментирате всичко от позицията на достатъчно близък до Трайков човек, обяснява и пристрастията ви към него. Моето мнение обаче е, че извън широкия му приятелски кръг, много малко други хора ще гласуват за него. Кандидатурата му е по-скоро вид преброяване на симпатизантите и измерване на потенциала за евентуални бъдещи действия. Е, ще се види ясно на изборите, че такъв потенциал няма. Ако Трайчо се класира в Топ 5 на първия тур, ще поднеса извиненията си към Вас.

        Харесвам

  3. Волен Вашев каза:

    Не бих казал достатъчно близък, защото не го познавам лично.
    Но тогава проследих скандала в Катар достатъчно подробно за да забележа, че първоначално за организацията на събитието се биеха в гърдите Външно министерство.

    Когато нещата се прецакаха, изведнъж удобно Борисов хвърли цялата вина върху Министерство на Икономиката и в частност Трайчо Трайков. Защо ли?

    Опровержение в медиите имаше, но темата беше удобно заровена. Защо ли?

    Ето една статия по темата:

    https://www.24chasa.bg/Article/1283182

    Харесвам

    1. author каза:

      Не виждам конкретно опровержение по обвинението, че не си е вдигнал телефона, когато шефът му го е търсил – само го е погледнал и го оставил настрани. Лично аз, ако ме набедят в такова нещо, а не съм го направил, ще го кажа достатъчно ясно и категорично. Не изключвам, че причините за уволнението му сигурно са други, най-вероятно задкулисни, а някакви случки в Катар са послужили само като повод. Но така или иначе, Трайков не излезе от ситуацията с високо вдигната глава, а по-скоро по терлици и някак си гузен. И хайде стига вече сме си писали, разбрах, че го харесвате и по някакъв начин сте пристрастен към него, но нямам сериозни причини да споделям пристрастието Ви. Надявам се ми позволявате. И все пак се радвам, че сте прочели мнението ми и отделихте толкова време да пишете тук. Поздрави и успех на изборите 🙂

      Харесвам

Вашият коментар