Защо няма кой да работи на морето

на

Балъците свършиха, чорбаджиите сами да си сервират. Малоумните работодатели пищят, че са принудени да наемат полуграмотни цигани, след като докараха туристическия бизнес до дъното

ЕВГЕНИ ЧЕРТОВЕНСКИ/ в. „Уикенд“

wp-1495623584957.

Туристическият сезон пак бил пред провал. Хотелиери и ресторантьори реват, че тази година няма да могат да прилапат парите на тлъстите германки и трижди по-мощните им руски посестрими, защото им липсват работници.

„Ко ши праим, напрао ни знам – няма персонал, ве“, вайка се един от чорбаджиите на характерния местен диалект. Някакъв нагъл селчо, построил край Черноморец тенекиено заведение Бог знае с какви пари и разрешителни, публично се оплаква, че никой не щял да дойде да бачка цяло лято за 700 лева на месец  и му се налагало да събира полуграмотни цигани от сливенските села. Че и се сърди, все едно предлага 7000 лева. Може би пък, ако предложи по-достойно възнаграждение, ще се намери „пирсонал“ – нямам представа, но явно и той, защото даже не отваря дума за това.

Апропо, самата дума „персонал“, която се използва за бъхтащите неуморно труженици, показва ясно отношението на работодателя към служителите му. В общи линии то е същото като към инвентара и посудата – „трябват ми 5 човека, 200 чинии и 3 климатика, за да отворя“. Не е изречено публично, но не е и нужно – отношението към човека като към модерен египетски роб се усеща от всеки, грамотен поне колкото Черната Златка.

Няма работници, лумпени такива, защото вие лично ги изгонихте. Всичко здраво и читаво с повече от два неврона под фонтанелата вече си е било камшика за Гърция, Испания или Португалия. Кой ще стои прав 12 часа, ще се гърби пред шубера и ще бърше потта от челото си с ръкави за 350 евро, които накрая може и да не вземе? Ще търчи цял ден нагоре-надолу, ще търпи пиянските капризи, пощипванията по задника от туристическата сган, а за капак и миризливият собственик да се опитва да го прекара през кревата си (знам за поне 10 момичета сервитьорки, които са ми се оплаквали от похотливите си началници по морето)?

Непрестанните унижения от работодателите, мизерни, мухлясали стаички за спане и вчерашната манджа да е днешният му обяд – това е ежедневието за служителя в туристическата сфера. Е, имам лоша новина за вас, туристически „босове“ – няма такива балъци вече. Младото поколение може да не разбира от пълен член и запетайки и да не препрочита Милан Кундера, но едно нещо започна да научава – да си прави сметката вярно. Дори в съседна Гърция една сервитьорка ще взема 1000-1200 евро при много по-доби условия на труд и с нормален в отношенията със служителите си работодател.

Всъщност може би правилният термин е „меринджей от туристическия бранш“. Да се чете – тъпо копеле, цървуланко с няколко капнали му по случайност хилядарки, които смята за едно лято да удесетори и да се върне в родното си село, за да открие свинеферма, защото всъщност само от това разбира. Въпросният социален индивид не обича да плаща осигуровки, данъци и да издава касови бележки. Смята, че за 700 лева е владелец поне от калибъра на Леонсио от „Робинята Изаура“ и персоналът е негова собственост, с която може да се гаври, да обижда и накрая да я захвърли в края на сезона, без да й плати последната заплата, договорена на юнашко доверие.

И какво се оказва в един момент – че наивниците са свършили и ще му се наложи сам да върти миризливата гюдерия по бара, а ремонтирания при д-р Енчев задник на неговата булка да обарват друсаните ирландци. Отмъщението на работника към собственика? Не, това е просто пазарният принцип в най-чист вид.

А и май по-горе съм сгрешил. Всъщност, балъците не са се свършили. Това са недалновидните работодатели, които сами си провалят бизнеса. Причината да няма читави хора за нищо е не само в липсата на ред и законност в държавата, но и в наглите чорбаджии изедници, които продължават да третират служителите си като роби, които да експлоатират денонощно.

Още за парадоксите на българския туризъм и предприемачество – тук

 

39 коментара Добавяне

  1. 100 % истина. Не само за ниско квалифицираният персонал. Отношението към представителите ( делегатите ) на туроператорите е същото. Ние сме хора с езици и компютърна грамотност, а насреща – нищо. …… подигравка.

    Liked by 1 person

  2. Йордан Иванов каза:

    Защото в България няма работодатели, а само робовладелци.

    Liked by 1 person

  3. Tatiana Trendafilova каза:

    Напълно сте прави. Квалифициран персонал, особено екскурзоводи са на последното стъпало на заплащането, а всъщност те представляват лицето на страната пред чужденците и срещу какво – 600ле бруто, от които дори трябва да броят 200 и повече за храна в хотела на курорта кудето са техните туристи и където няма евтини заведения за хранене / за тях за разлика от сервитьори и рецепционисти няма безплатна храна/. След храната и всички удръжки остават 200 лева които не стигат дори за лекарства, тъй като като ви сложат в на мухлясалите стаи няма как да сте здрави. Не стига това но сега искат и нови сертификати за езици от хора завършили и притежаващи диплома от езикова гимназия, езикова филология/преподаватели/ или друго езиково училище, за всеки език – 250лв за да напълнят гушата на поредния роднина на политиците измислили закона. Излиза че трябва да дам 1000 лв за сертификати за да получа за 3 месца лятото 600лв – е как да иде човек да работи на морето?

    Харесвам

  4. Igor Uzunov каза:

    Проблема с работници е ясна. Защо толкова грубо се държите с клиентите? Още от първите изречение показвайте друга страна на БГ реалност – елементарно грубо отношение.

    Харесвам

  5. Dimo каза:

    Exaa nai na kraq se yseti toq narod😁😁😁Degradiralo pokolenie ama znae da si pravi smetkata😁😁😎

    Харесвам

  6. Петър каза:

    Браво на автора много добре казано

    Харесвам

  7. ggg81 каза:

    Работодателят предлага:

    • Атрактивно заплащане 🙂

    Харесвам

  8. Георги каза:

    Пълна глупост е тази статия. Това е много дълга тема, проблема не е в собсвениците на заведения и хотели, а в НАЕМАТЕЛИТЕ….

    Харесвам

  9. newbie54 каза:

    Така е. Много резонен коментар. Напълно се присъединявам към него, г-н Неделчев. Проблемът с работната ръка не е само по морето, а в цялата страна. Докато родните предприемачи не се научат да плащат достойно на своите работници, които реално са най-големият им и най-важен актив, тази криза няма да отмине. Същото се отнася и до плащането на осигуровки и обезщетения на реалната, а не на минималната заплата. По този начин и бюджетът на държавата ще се увеличи и съответно ще има повече средства за повече общественозначими направления. Смятам, че всички по веригата работник-работодател-държава трябва да сме напълно коректни и изрядни едни към други, ако искаме да имаме наистина проспериращо общество и държава от западен тип. Иначе просто не става. Днес конкуренцията за работници е на глобално ниво и всеки може да отиде да работи там, където му плащат най-добре. Въпреки всичко, аз съм убеден, че до 8-10 години ние ще станем много повече и от Швейцария дори, по думите на покойната г-жа Слава Севрюкова, мир на душата й. Имаме този потенциал и дадености, иска се само политическа воля за определени крайно наложителни и драстични реформи и много усърдие и труд на всеки един от нас. Като на всеки е ясно, че никой не се преработва на работното си място – нито тук, нито някъде по света.

    Харесвам

  10. Таня каза:

    Работете си сами,но и това не умеете,и за това не ви бива.Не може такива като вас вечно да се подиграват на хората,накрая си намират и майстора.Аз работа на морето нямам,по-хубаво е в Турция и Гърция.Нормално обслужване и човешко отношение.Имате,нямате персонал,сори,но няма да търпя гадните ви противни мутри,които събират пари за шезлонга и се държат грубо и отвратително с хората.Кои сте бе,какви сте?Кога станахте бизнесмени,кога ви почерня задника?Пф!

    Харесвам

    1. Роси каза:

      Чакай ти да се сбъднат предсказания!

      Харесвам

  11. атанас каза:

    бе 15-17 годишни се натискат да работят…

    Харесвам

    1. Галин Железов каза:

      Да , бе ….. натискали се , и на втория ден ги няма вече , нали съм бил свидетел , и най гладната циганка дойде за миячка за едното ядене и дори тя избяга щото оня боклук се гавреше с персонала си

      Харесвам

  12. Не е само по морето. Преобладаващата част от „хотелиерите“ и „ресторантьорите“ са точно като Митко Ментата. Той пък е „биофермер“
    http://qhnalametlata.blogspot.nl/2015/11/mitko-mentata-and-his-parallel-universe.html

    Харесвам

  13. Надежда каза:

    Не само работещи ,но и почиващи няма да ходят по черноморието , защото общо взето нищо не предлагате ,а сте груби,арогантни“ бизнесмени“

    Харесвам

  14. lenko каза:

    viarno e.sinat mi e tam.predlagat 600-700 leva.raboti se bez po4iven den

    Харесвам

  15. искра каза:

    Хак Ви е работодатели, стига сте ни използвали за нищожни пари!!!!!

    Харесвам

  16. Кейти каза:

    Къде ги предлагат тези 700 лева, на мен ми предложиха 500 за работа като рецепционист при осемчасов работен ден. Оказа се , че три рецепционистки трябва да поемат работата на рецепцията в хотела, като се предполага, че там трябва да има човек денонощно. Когато попитах кога са почивките и почивните дни, ми бе отговорено, че няма никакъв проблем – както си направим графика, така ще работим. Да, ама според математиката, която съм учила в училище 24 делено на 3 е 8, т. е. нямаш почивен ден. Значи, за да почиваш, някой друг трябва да работи 16 часа, това никъде по света го няма! И другото – трите сте настанени в една стая. При тази ситуация, дали може изобщо да се осъществи пълноценна почивка извън работното време, да не говорим за нормален сън?!!! Едната докато се подготви за работа, втората ще се върне, а третата трябва да спи. Ужас някакъв!

    Харесвам

  17. Kristina каза:

    Точно и ясно казано. Сестра ми работи няколко години като камериерка в почивна база в Приморско за мизерно заплащане- чисто 380 лв заплата и “осигурена храна”, състояща се от остатъци от храната на туристите и мухлясал хляб от предни дни.
    Синът ми на 18г работи в ресторант за уж заплата 550 лв, а след удръжки също 370-380 лв чисто, а накрая на сезона си намериха оправдания за уж някакви “издънки” и го “глобиха” с още 50 лева от заплатата. Пълна подигравка с хората! Докато работодателите не се научат да уважават работниците си и да им заплащат подобаващо за труда, няма да си намерят никога читав персонал. Отдавна отмина времето на: “ако не ти отърва- заминавай си, след теб други на опашка чакат”.

    Харесвам

  18. Огнян Георгиев каза:

    Колко ви е лесно да ги философствате отстрани, ама хайде да си направите ресторант! Хайде! Тогава разбирате истината – тя е навсякъде. Аз се отказах вече, държавата от други да цоца и персонала да се оправя, където иска – в Гърция , в Армения , на Луната. Хич не ме е грижа вече! Тук всеки само разбира и иска! Вярно е, че има и мошеници хотелиери и ресторантьори, но не всички са такива, обаче има и мързеливи и крадливи работници и стават все повече и повече последните, а с такива няма да изкласим хич! Много здраве!

    Харесвам

    1. Галин Железов каза:

      Огняне , не ги защитавай , щото болшинство вече станаха работодателите мошенници ! Миналата година в Созопол , само аз имам над 20 колеги прецакани , само аз , това какво ти говори ? Кухни без климатици и без дори вентилатори , работа за 20 готвачи вместо за 5 , мухлясали квартири , цял ден оня те овиква като говедо , и това е минимум 14 часа в денонощието ! Всички чорбаджии лъгаха персонала си че накрая на сезона ще плащат , хахахаха що за наивни хора бе ? Нека всички онези дето са се подигравали и ограбвали служителите си това лято една стотинка да не спечелят

      Харесвам

    2. 10 Стинки каза:

      Ако ти беше читав бизнесът, щяха при теб да идват всяка година едни и същи опитни работници, на които имаш доверие, благодарни за хубавата работа.
      Като не можеш да си задържиш читавите служители, много ясно че ще ти идват някакви случайни от кол и въже, неграмотни, крадливи. 🙂 Честито! Добре дошъл в света на бизнеса! Комунизмът свършил… добро утро!

      Liked by 1 person

  19. Пламчо каза:

    Даже и да почнем някъде работа за да не умрем от глад 🙂 Системата е колкото ни плащат толкова работим, 🙂 докато не фалира 😉

    Харесвам

  20. M.I. каза:

    По-елементарни драсканици не бях чела…човекът, написал това е толкова слабоумен и нереализиран, че само може да мечтае да мие чиниите в някой гръцка таверна.

    Харесвам

  21. az каза:

    Статията е повече емоционална и направена от някоя маша на власт имащите, за да се отклони вниманието на и така и така видиотения народ от същността на проблема.“ Не е луд този който изяжда цял зелник…. “ Защо се маркират едни факти, а не се пише че не се спазват законите. То пък като се пише и като се говори нещо се променя!!! Интереса е такъв и така ще бъде докато се затрие този идиотски народ.

    Харесвам

  22. Лъчезар Биволарски каза:

    Не мога да се съглася с написаното в статията и коментарите под нея!Не е коректно да се квалифицират всички работодатели с лоши думи,тъй като има и коректни такива.
    Аз самият съм работодател и собственик на фирма Ес Ел Ентъртейнмънт ЕООД(не знам дали имам право да я цитирам),така че погледнете в БГ работодател и сами ще се убедите,че има почтени бизнесмени,които дават много добри европейски възнаграждения,но срещу висока производителност.

    Харесвам

    1. Росен Иванов каза:

      А намирате ли персонал? Има ли текучество във Вашата фирма?

      Харесвам

    2. 10 Стинки каза:

      Те, такива, които дават европейски възнаграждения, не се оплакват от липса на персонал.

      Liked by 1 person

  23. Nikol каза:

    Докато не се изравни стандарта и не влезем в еврозоната ,така ще е.Ще ходим на полето в Италия ,за да ни връзват с веригии няма да ни се налага да работим за “вмирисани работодатели“,нали така?Колкото до това ,че в Гърция ни дават 1200 евро,те не взимат толкова,Пълни глупости.

    Харесвам

  24. Павел Александров каза:

    Според мен,авторът и тези които коментират,никога не са били работодатели.Истината винаги има две лица и е редно преди да пишеш или коментираш да провериш и двете!!!!!

    Харесвам

  25. в омаята на преображението…….от стефан цвайк……така са всички мързеливи хора……..в българия…..(с малка буква)…няма богати хора….има само богаташи…и думата е различна не случайно……глупост и алчност..заедно ….няма как да разчиташ да си погасяваш заеми и кредити като крадеш от труда и заплатата на тези които вършат работата…….ЗАЩОТО ТЪПАЦИ ТАКИВА……ЗАПЛАТАТА Е ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ РАБОТАТА……..ПАРИТЕ….и който ги раздели едно от друго..фалира…зада продължи някък си работата трябва някой да я върши…….ама и кухите лейки в парламента са същата работа….щраусовизъм навсякъде

    Харесвам

  26. Ivelina Vasileva каза:

    В ГРЕШКА СТЕ СЪС ПАРИЧКИТЕ-НЕ 350 ЕВРО,А 350 ЛЕВА:(:(-НЕЗНАМ НЯКОЙ КОИТО ДА Е ВЗЕМАЛ ПОВЕЧЕ ОТ 500 ЛВ.-ИЗПОЛЗВАТ УЧЕНИЦИТЕ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН ИЛИ ТЕЗИ,КОИТО ТОКУ ЩО СА ЗАВЪРШИЛИ И НЯМАТ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА

    Харесвам

  27. Иванчо каза:

    Всяка година все по-малко млади се набутват да отидат по хотелите, а баш бизнесмените се бият по главите и се чудят, защо аджеба така става, но той пазара ще ги отсее. Въпросът е, че има шепа добри работодатели, които си патят от тази лоша репутация на бизнеса. Дори и да предлагат добри пари(1000+) хората са изгубили доверие в сферата като цяло. Аз лично съм работил 1 година в хотел, първа работа, радвах се и на мизерната заплата, която съм изкарал. След това си намерих правиното място за 4 пъти по-добри пари и почти същото работно време, и като се върнах 1 година назад се чудех – Абе Иванчо ти къв будала си бил да работиш за тия „бизнесмени“. За 5 години в бранша знам, че проблема е много по-голям от заплащането, не започва и не свършва там.

    Харесвам

  28. majstora каза:

    Бях нает като електротехник /предварително бях преди месец на интервю/ та,между другото им свърших и друга работа като заварчик! /Бивш монтажник съм имам квалификация!/Пуснах им и една машина,която други колеги не са могли да пуснат преди мен! Собственика даже почерпи и ама,много „обеща“!Започна сезона,работа много!Контакти ,прахосмукачки,парково осветление,а в кухнята….фурни,пекарни,миялни..и всичко на мой гръб!
    Първо ме „удариха“ с парите,след това с почивките,с храната и с други битови истории и за благодарност поискаха да разтоварвам камиони със стока и др.!Аз разбира се отказах категорично с мотива–„Майстор не работи черна работа“!….
    Теглих им една „благословия“ и си тръгнах, УНИЗЕН и без пари!

    Liked by 1 person

  29. Трол каза:

    Понеже всички „работници“ са изрядни. Имат нефалшиви здравни книжки, първо подписват трудови договори и след това започват работа, имат готовност да си плащат данъците и т.н. От един дол дренки са и едните и другите. Хубава работа, ама циганска….

    Харесвам

  30. Александър Лазаров каза:

    Всичко започна от Иван Костов,
    той още на пресконференцията по случай 100 правителство на СДС,
    на журналистически въпрос от залата
    „С какво ще привлечете чуждестранните инвестиции в България“
    има наглостта открито да заяви:

    “ С ЕВТИНАТА, МНОГО ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА В България “

    Така че всички работодатели в България все още се придържат към това,да им се работи за нищожно заплащане. Само дето Българина вече не е толкова глупав да работи без пари.
    А работодателите в България трябва вече да се осъзнаят и приемат че и
    категорията ТРУД и тя е стока подобно на всички други които са на пазара,
    и все по рядко ще се намират такива които да не знаят и да не държат на това трудът им да бъде заплатен както трябва.
    В процеса на отстояване на престижа на професията си знанията и опита и възможностите си от малкото провинциално пристанище Свищов преминах през пристанище Варна та да стигна до
    British Petroleum Oil and Gas Offshore Services Company
    където шефове и колеги оцениха наистина всичко което съм като професионалист.

    Харесвам

  31. Alex Handzhiev каза:

    Със всичко съм съгласен, но има и още нещо. ‘Новите млади’ вече знаят, че е добре да поучат нещо (и е добре да е в чужбина), ако пък не учат, знаят че е добре да поработят пак в чужбина. По морето работата, да не се лъжем, е сезонна, т.е. за хора които искат да поработят няколко месеца (такива са ученици/студенти и необразовани или недоразвили се професионално хора)… а такива намаляват постоянно ……. или им идва акъла 😉 И докато заплащането е толкова ниско, всички те, ще бягат или ще странят от черноморието. Успех.

    Харесвам

Вашият коментар