Хитовете на лято 2018

на

Тото, Дара, Павел и Венци Венц, БНР… Плюс изненадващи поздравления за Гери-Никол и Мария Илиева

img_3391
„Чужди усмивки“ на Тото е най-запомнящият се хит от отиващото си лято на 2018-а.

Всяко лято се опитвам да правя нещо като рекапитулация на хитовете в българската поп-музика. Обзорите за предишните три сезона можете да си припомните ТУК, ТУК и ТУК.

Това лято Криско отново доминираше – за четвърта или пета поредна година, но сякаш на хората взеха да им омръзват еднообразният регетон-ритъм и сходните мелодии. Вярно е, че дуетът му със Слави Трифонов „Гледай как се прави“ навъртя рекордните 32 милиона гледания само в YouTube и се превърна в „гузно удоволствие“ за много хора. Слушаха го и си го тананикаха тайничко дори онези, които обичат да повтарят, че не харесват нито един от двамата изпълнители. Но дали защото излезе твърде рано – в началото на април, или защото клипът му е по-скоро тъп и скъп, отколкото оригинален и забележителен, но това парче просто няма как да бъде запомнено като хита на отиващото си лято.

За тази титла някак си на шега успя да се пребори Тото – може би изненадващо дори за самия себе си. „Чужди усмивки“ (над 14 милиона гледания) докосна сърцата на слушателите с искрения си текст, странна, но магнетична мелодия, обсебващ ритъм (браво и за двете на Светлин Къслев) и минималистичен, но стилен и адекватен на музиката клип от Стефан Маринов. Парчето бързо попадна в списъка на рапърските любовни откровения, чието начало преди три години поставиха Павел, Венци Венц и Мойсей с „Единствената“, а после беше допълнен от Криско с „#OET“, F.O. и Peeva с „Личната“ и накрая от 100 Кила с „Няма такава жена“  миналата есен. Когато нещо е избликнало някъде дълбоко от сърцето, хората няма как да не го оценяват и харесват. За съжаление, подобни опити все още са по-скоро изключение, отколкото тренд в българската музика.

В средата на юли Тото и Лъчо, тоест „СкандаУ“, пуснаха и парчето „Хайвера“. Макар и с дързък текст в типично техен стил и приятна латино-мелодия, то обаче не успя да се открои над останалите летни предложения, нито пък стана тяхна собствена класика, каквато е миналогодишното Replay, например.

„Хавана“ на Павел и Венци Венц се доближи доста повече до идеалното разпускащо парче за плажа. Макар и с откровено изкопиран основен мотив (виж примера по-долу), песента се откроява с хубавия си текст, перфектно изпълнение и от двамата и добре заснет в самата кубинска столица видеоклип.

Сериозно присъствие в класациите и в сърцата на меломаните (предимно на тийнейджърските такива) заема и протежето на Криско Тита с нейния „Фотошоп“. Парчето си стана хит, но не успя да засенчи успехите на „Антилопа“, а и твърде много експлоатира едни и същи мотиви и схеми, вече до болка познати от творчеството на нейния продуцент и ментор.

По-малко гледания и харесвания, но повече уважение си спечели бившата възпитаничка на Криско Гери-Никол. С „Над закона“ тя предпочете да не върви по добре утъпкани пътища – заложи на експериментален ритъм и мелодия и ги придружи с убийствен видеоклип, в който малцина се подразниха от директните заемки от Риана и Беонсе и оцениха цялостния му дизайн и стайлинг. С това парче младата певица загатна, че не робува на всяка цена на лесния успех. Даже и да не зарадва толкова хард-феновете си, Гери-Никол успя да разшири своята аудитория, прибавяйки към нея и по-претенциозни слушатели като мен (о, чудооо!).

Другият претендент за титлата „най-ефектен видеоклип“ на сезона е „Все на мен“ на Дара. Макар и да не стана чак такъв шлагер като тези на Тита и Гери-Никол, парчето впечатлява не само визуално, но и като текст и изпълнение. Ако ни бяха спестили Папи Ханс от финалните кадри, щеше да е още по-хубаво, но какво да се прави – няма пълно щастие…

В списъка на качествените поп-заглавия от лято 2018 не бива да се пропускат „Очи в очи“ на Михаела Маринова, „Ти губиш“ на Ева Пармакова с Павел и Венци Венц и още един дебют на млада певица от X Factor – „Да не спим“ на Йоана. Каквито и брожения в гилдията да има срещу „октопода“ Саня Армутлиева и нейната компания „Вирджиния рекърдс“, неоспорим факт е, че там очевидно се работи професионално, последователно и с високи критерии, които не са масово явление у нас.

Една от най-добрите (и международно признати) български певици – Поли Генова – опита също да се включи в списъка на летните шлагери с Perfect Love – добър баланс между мелодия, ритъм и визия, който би стоял чудесно на сцената на „Евровизия“ и на всеки друг поп-фестивал. Песента обаче, кой знае защо, не успя да се превърне в шлагер.

В края на юни изненадващо силно парче пусна Мария Илиева. „Не си готов“ е нещо като продължение на нейното „Всичко“ и е записано заедно с набиращите популярност млади рапъри V:RGO и TRF. Не вярвах, че един ден ще го мисля, но е факт – Илиева успя да произведе хит без помощта на Криско!

Като стана въпрос за млади рапъри и летни парчета, няма как да не отдадем заслуженото на русенската „Банда на ръба“ (BNR), които трупат все повече точки и фенове с остроумната си симбиоза от трап и чалга-пародия и са вече са всепризнати ъндърграунд-любимци. Парчето BG реалност , екранизирано с култов и също толкова пародиен видеоклип, излезе към края на юни и дълго време беше сред най-слушаните не само в YouTube, а и в персоналните плейлисти на много хора.
За щастие, чалгата вече присъства в бг-попмузиката повече като пародия, отколкото като отчетлив комерсиален тренд. Да, Криско счупи рекордите с дуета си със Слави, регетончетата, налагани най-вече от него и протежетата му, продължават да са най-слушаните парчета, но като цяло родният поп сякаш успява да намери собственото си лице. Поне така ми се струва на мен в края на лято 2018.

 

2 коментара Добавяне

  1. cucina nuda каза:

    Чест и почитания към това, което пишете, г-н Неделчев. Следим ви от доста време. Имаме въпрос, ние от Cucina Nuda. За Ваше сведения, ще отворя скоба. Това е млад проект, нова платформа за кулинария и музика. Публикациите ти са ни насочени основно на тази тема защото Едното изкуство – Кулинарията води до храната за тялото, а другото – Музиката – до храната за душата. Така може да се каже, че ЛОГОТО ни е – “ЕЛАТЕ ДА ВИ НАХРАНИМ”. Та да се върнем на въпроса. Какъв е критерият , по който избирате парчетата, които определяте като “Хитовете на лято…” ? – брой гледания в YouTube ? Или Вашето субективно лично предпочитание ?
    Благодарим предварително!
    С уважение,
    cucinanuda.wordpress.com

    Харесвам

    1. author каза:

      Различни критерии – лично мнение, YouTube, Spotify, коментари на моите познати…

      Харесвам

Вашият коментар