„22-ра миля“: добър диалог в безумен сюжет

на

Mile_22

… It’d be such an ignorant thing to do If the Russians love their children too… Така пее Стинг в една от прелестните си балади – Russians от 1985 година. И едва ли има по-удачно мото за новия екшънтрилър с Марк Уолбърг „22-ра миля“, който вече е по кината. Да, и руснаците си обичат децата и са готови на всичко за тях. Какво точно имам предвид – ще разберете, ако гледате филма. Дали ще останете доволни? Ако харесвате продължителни престрелки и ръкопашни схватки с източни бойни изкуства – най-вероятно да. След „22-ра миля“ много зрители вероятно ще потърсят и други филми с индонезийската звезда Ико Уайс.

Иначе сюжетът (eлитен агент е натоварен със задачата да изведе тайно от фиктивна азиатска страна мистериозен полицай, който пренася секретна информация. На всяка миля от пътя ще ги очаква нова клопка, а доверие не може да се има никому) е една голяма небивалица, но на кого му пука за такива неща? Режисьорът Питър Бърг (The Kingdom, Lone Survivor, Hancock) знае как да снима истории за секретни военни отряди и лошите им противници. Важен плюс е, че диалогът не е тъп, а има доста черен хумор и реплики, които режат като бръснач. В поддържащи роли освен Ико Уайс участват ММА-звездата Ронда Роуси (може горе-долу да се гордее с изявата си) и Джон Малкович (няма никакви основания за гордост, че декламира в супер-клиширан образ). Колкото до самия Уолбърг, той тези неща ги играе почти като насън, сомнамбулирайки – не се престарава много-много и залага най-вече на чара, който помним още от рап-кариерата му като Марки Марк…

Като цяло сюжетът е по-скоро обиден за зрителския интелект, затова по-добре не го употребявайте много-много. Ако не влизате в салона с големи очаквания, „22-ра миля“ все пак ще ви позабавлява успешно в рамките на час и половина.

Вашият коментар