Имунизацията излиза на мода

на

До появата и на измами с фалшиви ваксини остават броени дни. Но те ще са най-силното доказателство, че конспирацията с чипирането потъва в забрава, а на дневен ред отново излизат всепоглъщащата глупост и импулсът да прецакаме съседа

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 15 януари


Кинолегендата сър Иън Маккелън секунди след като е бил „чипиран“. В близките седмици подобни снимки ще са въпрос на гордост за всяка лична фейсбук-страница и инстаграм.

„Скандалът“ от Сандански, където 20 общинари усвоиха хартисали от имунизацията на медици дози, е първи предвестник на онова, което ще се случи в близките седмици. От безсмислена и дори нелепа съпротива срещу ваксинирането, българинът постепенно ще се настрои на друга вълна. Да се боцнеш много скоро ще се превърне в тренд и белег за по-висок социален статус.

Едно е, когато някъде напишат, че британската кралица и мъжът й са се имунизирали срещу КОВИД – на това българинът гледа като на някаква екзотика. Дълбоко в него дреме желанието да обяви и това събитие за част от световната конспирация, но усеща, че някак си не се връзва точно баба Бети и дядо Филип да са пионки в нея. Съвсем друго е обаче да чуеш, че някой, когото може би познаваш, се е „уредил“ с дозичка, а камо ли даже с две. Различно е, когато започнеш тайничко да завиждаш на сексапилната моделка и тв водеща Гери Дончева, че покрай пиарските си дейности за една болница също се е вредила сред първата вълна имунизирани. В такива моменти моментално сработва инстинкт, който е много по-силен от конспиративните теории и импулса да се отхвърля всяко „налагано отгоре“ нещо – това е инстинктът да не останеш по-назад. Влечението да си в челните редици на стадото, а не някъде най-отзад на опашката му.


Скандалът с общинарите от Сандански, които усвоили хартисали от имунизацията на медицински персонал дози, е първият предвестник на задаващия се нов тренд. Скоро ваксинирането ще стане желано като вечеря в ресторант, работещ на черно.

В близките седмици съобщенията, че еди-кой-си се е ваксинирал преждевременно, че се е боцнал с доза-две по втория начин, ще предизвикват все по-голяма възбуда сред населението. А много довчерашни антиваксъри ще се преориентират и ще запеят в новия хор – на ощетените, на пренебрегнатите, че не са в първите редици на новия тренд. Да имаш във фейсбука си снимка с навит ръкав като 81-годишната кинолегенда сър Иън Маккелън, ще се превърне във въпрос на престиж – така, както в момента е модерно да се снимаш в полуосветен ресторант или фитнес, които работят на черно, досущ като в епохата на Сухия режим в Америка.

Към този хор ще се присъединят и вече преболедувалите КОВИД, които към днешна дата са отделна антиваксърска секта. Те са убедени, че наличието на антитела в организма им изключва нуждата от каквато и да било ваксинация – нищо, че щамовете на вируса са различни, а тялото им притежава защита срещу само един от тях. Осъзнаването, че ваксината предпазва много по-сигурно от това да се сблъскаш с една от вариациите на КОВИД, при тях ще дойде бавно, но също неизбежно. Някои пътьом ще са преболедували по два пъти и повече.

Впрочем, психологията на голяма част от преболедувалите е достойна за отделен анализ. Всички сме наясно, че това преобладаващо са хора, които доскоро са подценявали опасността от заразата и дори публично са й се подигравали. Ако са изкарали болестта по-тежко от очакваното, сега са се смирили и вече няма да ги чуеш да се подиграват. Вместо това обаче са заели позата „спокойно, и вие ще го минете, неизбежно е“. Това е техният инстинктивен начин да не изглеждат по-глупави, да приравнят всички останали към собствената си наивност и безхаберие. Така е много по-комфортно, отколкото да кажеш – да, аз бях безразсъден, заразих се, нищо чудно да съм заразил и други хора, но вие поне внимавайте и се пазете и най-добре никога да не се сблъсквате с тази напаст.

Реториката на упоритите до отчаяние антиваксъри пък ще отслабва все повече, макар все още да е наоколо и да замърсява атмосферата. Само за броени дни и седмици тя осезаемо изпусна парата и вече изглежда повече като някаква хумористична екзотика.

Да натрапваш упорито нежеланието си да се имунизираш е горе-долу същото като да си пушач и да се тръшкаш, че не ти дават да пушиш в заведения заедно с непушачи на една маса. Спомняте ли си изобщо периода, когато за пръв път се въведоха тези забрани? Върнете си хронологията в социалните мрежи с 8 години назад и ще се изненадате какъв вой имаше тогава срещу това толкова мотивирано от гледна точка на общественото здраве и здравия разум решение. Нито един ресторант не фалира заради новото правило, но тогава някои хора представяха случващото се едва ли не като края на света.

Едно време се пушеше и в самолетите, а във влаковете не можеше да се диша от задушливата миризма на изгорял тютюн и катран във вагоните. Днес пушачите се качват в купето си, след като предварително са се нагълтали с 2-3 цигари една след друга, и стоически чакат някоя спирка или крайната си гара, за да запалят следваща. Къде е драмата?

Антиваксърският вой ще стане безпредметен в момента, в който всеки друг човек получи достъп до имунизация. Когато бъдат защитени хората със здрав разум, никой няма да обръща внимание на бръщолевенето на онези, които не само нямат адекватен инстинкт за самосъхранение, но и проявяват разрушителни импулси спрямо околните. Но докато този момент настъпи, от пледоариите срещу ваксините и без това няма да е останало почти нищо. Новият тренд, наречен „кой ще се имунизира по-рано“, ще е изместил параноята срещу чипирането, 5G и внезапната смърт след спринцовка с ваксина.

Преди да дойде този период обаче, ще минем и през друг, който отново ще ни подсети за всепоглъщащата наивност, надделяваща над всичко. Телефонните измамници ще се трансформират в „имунизатори“. Всяка седмица ще гръмва новина за поредна жертва на фейк-ваксиниращи, които са прибрали стотина лева или дори повече от някоя пенсионерка, за да я боцнат със спринцовка витамин Ц със сменен етикет на ампулата. Сред жертвите на новите схеми за лов на баламурници ще има и доскорошни антиваксъри. За тях шансът да изпреварят съседа в „новата далавера“, да се сдобият с нещо, което не се предлага всекиму, просто няма да бъде за изпускане. И тогава най-ясно ще се разбере че всякакви конспиративни теории и психотични разстройства бледнеят пред все по-заразната епидемия на глупостта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s