Следващите три дни

на

Както и предполагах, The Next Three Days се оказа по-добър филм, отколкото посредствено монтираният трейлър обещаваше. Изненадващо е, че рейтингът му в Rotten Tomatoes е под 50%, а американският бокс-офис – около 20-ина милиона. Но не се случва за сефте. Преди години по подобен начин и шедьовърът на Майкъл Ман The Insider бе касов провал – отново заради слаб трейлър и неправилни акценти в маркетинговата кампания.
Ако продуцентите и дистрибуторите бяха успели да разяснят на публиката, че „Следващите три дни“ е нещо средно между „Градът“, „Изкуплението Шоушенк“ и сериала Prison Break, със сигурност щяха да забогатеят много повече.

Силната роля на Ръсел Кроу не ме изненадва – той много рядко се дъни, може би само веднъж, в „Доказано жив“ с Мег Райън, явно заради пламналата му любов към нея тогава. Приятно обаче ме изненада нюансираният сценарий на Пол Хагис. Не се случва всяка година да излезе филм, в който едновременно да са налице психологическа драма, съспенс и екшън, и който да провокира към размисъл. Всъщност, не би трябвало да подценявам Хагис – той все пак е носител на „Оскар“ за сценарий в две последователни години (Million Dollar Baby, Crash).

Елизабет Банкс в главната женска роля? Доста убедителна, като се има предвид, че образът й е един от най-сложните и нюансирани в кинорепертоара тази година. Оливия Уайлд в поддържащата роля на Никол? Красива и не чак толкова посредствена, колкото би могло да се очаква. Малкият актьор в ролята на Люк? Една от най-добрите детски роли през последните години.

Въобще, откъм актьорски изяви филмът просто не може да бъде по-добър. Забележки може да има единствено към излишните 5-10 минути, които проточват действието в някои моменти. Лично за мен и така е ок, но ако беше по-стегнат, щеше да има още повече фенове.

Харесва ми как Хагис си играе със зрителската прозорливост и нерви – като ловък фокусник, за когото няма тайни в това изкуство. Както по-късно разбрах, „Следващите три дни“ се оказа римейк на френския филм Pour Elle от 2007-а. Нищо чудно оригиналът да е още по-добър. Но със сигурност това е един от случаите, в които Холивуд е адаптирал нещо европейско по начин, който не е повод за срам.

Лиъм Нийсън има ефектна епизодична изява като 7-кратно избягал от различни затвори съветник на главния герой

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s