Рекламните хитове на сезона

на

“Нескафе”, “Шуменско” и “Хенди” отново стрелят в десетката, “Загорка” дразни все повече
ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 11 май

“Момче, това не е радио?!” е една от хитовите рекламни фрази на “Хенди”. 


Тази седмица всички говорят за “3 в 1”, но този път не става въпрос за кафе с мляко и захар. Изборите в Сърбия ни подсещат колко ефективни могат да бъдат рекламните девизи и как трайно се запечатват в съзнанието. Един добър слоган няма стойност – ползата от него многократно надхвърля броя ротации по телевизията, които една фирма може да си позволи.
Докато сърбите се вълнуват кой ще ги управлява в следващите години, в България гледаме първия клип на “Нескафе 3 в 1”, направен от любители в обявения преди време национален конкурс. Резултатът е повече от приличен и засенчва доста спотове, за които опитни занаятчии са взели един куп пари. Сега остава и останалите “реклами, направени от вас” да са на същото ниво.
Преди 15-ина години имаше един чудесен пример за използване на политически избори в маркетингова кампания. Точно когато българите трябваше да дават своя вот, по улиците се появиха плакати с вдигната костюмирана ръка и текст: “НИЕ ОБЕЩАВАМЕ винаги хрупкава вафла с пресни фъстъци”. Гениално в своята простота решение, което и днес е еталон за непретенциозна ефикасност.
Същото не може да се каже за все по-дразнещите реклами на “Загорка” напоследък. Да диктуваш модата е италианско, да викаш за гол е бразилско, да викаш по съдията е не знам какво си. Българска бира на световно ниво. Да, да, както би казал Роберт Янакиев от серията клипове на Пощенска банка. Там иронията и самоиронията са значително повече, претенциите – по-малки, а ефективността – осезаемо по-силна. Жалко е, че за досадните спотове на “Загорка” е потрошена толкова грешна пара, а оставят предимно негативен привкус у зрителя. Аз лично не познавам човек, който да ги одобрява.

Производителите на бира по традиция са най-мощните рекламодатели този сезон.
“Ариана” продължава сагата със своя герой Мариян и буди повече симпатии, отколкото досада. “Каменица” все по-упорито пък залага на своя аматьорски футболен шампионат. Пловдивската пивоварна по традиция снима амбициозни и кинематографично перфектни клипове, които обаче все бият някъде встрани, далеч от десетката.
На другия полюс е “Шуменско”, където от няколко години има най-добро съотношение между вложени средства, креативност и краен резултат. Новата им кампания “130 години хората сбира” с музиката от рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров е на световно ниво –като се започне от клипа, събрал в 45 секунди 30 момента от българската история и се стигне до уеб-сайта, в който по забавен начин можеш да откриеш кои точно са те и да спечелиш някакви награди.
Спотът на “Алианц”, в който немски шеф отхвърля традиционните рекламни кампании и казва “Подаръците са за хората, дайте им ги”, също е удар в десетката. Съдържа хумор, самоирония и най-вече – вдъхва доверие към нещо типично германско.
С трогателно чувство за хумор е направена и “Принцесата и граховият шрифт” за жилищните кредити на “Сосиете Женерал”. В тамошната реплика “Е, не е честно!” всеки български зрител моментално открива проекция на себе си. Рекламата моментално привлича внимание и формира доверие към продукта.

Друг впечатляващ спот от финансовия сектор е този на ОББ, в който Любомир Младенов казва на Филип Аврамов “А, с това подписваме договори”, и му подава писалката. Впрочем, тази банка открай време впечатлява с добър рекламен криейтив, често пъти в противовес с качеството на обслужването в офисите й.
Но не само банките демонстрират чувство за хумор – телекомите също не остават назад. Кампанията “Кольо срещу Боб” на “Виваком” бързо придоби култов статус точно сред основната си таргет-аудитория – младежката.

http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=9b1228db02В този сегмент обаче големите крале са “Хенди”, които надминават себе си с всеки следващ клип. Още неотшумяла еуфорията от телефона-радио “Самсунг Стар – ама за млади” и вече имаме нов, направо “напушен” спот, в който “пилета бият прасета, брат”. Как да не се затичаш към магазина, за да видиш за коя “Нокия” точно става въпрос?

http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=fadbab80d6“Сладолед без топки” също е слоган, който ще се повтаря често това лято. Да, звучи леко просташки, като онзи за сезона на дините, но такава ни е и аудиторията, би казал някой опитен рекламист. И няма как да му опонираме.
Последният клип, който не бива да подминаваме този сезон, е “Хулиган – до последната семка”. Макар актьорът леко да преиграва, той все пак те кара да се загледаш в него. Като дизайн, операторска работа и монтаж рекламата по нищо не отстъпва на световните образци. Единствената причина част от публиката да се дразни от нея е обектът, който се пропагандира. Толкова усилия за някакви си семки? Ами да, точно това се харчи през лятото, а и наближава европейско по футбол.
И една добра тенденция – откровено просташките и бездарни клипове ала „Не гълтай корема, гълтай Калорекс“ или онази реклама, в която кукери и хапчета за тонус играят баскетбол, вече не се срещат. Е, разбира се, ако изключим новите „шедьоври“ като клиповете на кулинарните вестници „Лакомник“ и „Апетитко“, снимани сякаш в час по трудово обучение. Но пък пазарният им успех май доказва, че за всяка аудитория си има точното послание…

2 коментара Добавяне

 1. За мен рекламите на Хенди удрят тавана по тъпотия. Казвам си го направо директно. Има такива реклами, които са тъпи, но има такива, които са просташки. На Хенди са определено от втория тип и има доста хора, които не биха се затичали към магазините им по тази причина. Единствената им по-свястна реклама е може би за “Самсунг Стар – ама за млади”.

  Харесвам

 2. Анонимен каза:

  „Друг впечатляващ спот от финансовия сектор е този на ОББ, в който Любомир Младенов казва на Филип Аврамов “А, с това подписваме договори”, и му подава писалката.“
  Къде в интернет може да се гледа въпросния рекламен клип?
  Благодаря.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s