Риск печели, риск губи, ум патки пасе

на

Захари Бахаров се справя добре като водещ на “Национална лотария”, но каква полза от това?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 12 октомври

Чисто нова кола за награда!


“Готови ли сте да печелите? Готови ли сте да ви направим богатиии?”. Колко пъти сте чували това от телевизора си? Безброй, и най-често от ефира на Нова. Миналия уикенд там стартира поредното състезание с парични премии. Този път носи гръмкото и авторитетно звучащо име “Национална лотария”.

Къци Вапцаров още прави шоу в къщата на VIP Brother и се надява да остане трайно в телевизора, но отвън духът и делото му са живи. Новата лотария е реализирана в най-добрите традиции на “Шоу Невада” и “Риск печели, риск губи”, въпреки че 20 години по-късно подобно сравнение не би трябвало да се приема като комплимент.
Всъщност, именно този тип телевизия, а не риалити шоута като Big Brother са най-вредни за публиката. Подобни състезания третират зрителите в студиото и извън него като стадо полудели от алчност овце – алчност за пари, алчност за славата, че ги дават по телевизора, алчност да преживяват тръпката на хазарта отново и отново. Във времена, когато във всеки квартал вече има казино, а бутиците от центъра на София отстъпиха място на евтини магазини и баничарници, това не бива да ни учудва. Но трябва ли да ни успокоява?
Тези дни негативните критики срещу VIP Brother са в апогея си и това беше лесно да се прогнозира. Куцо, кьораво и сакато се надпреварва да се упражнява по темата “защо гледаме този цирк”. Точно тук се крие феноменът на това шоу и затова то е обречено на вечен успех – докато половината население го следи с интерес, останалите с пяна на устата държат да изтъкнат колко го ненавиждат и как уж не го следят.
Ако не друго, във VIP Brother поне има поуки, народопсихология, ирония, самоирония. Панаир, но с елементи на разсъждение. Докато го гледаш, преживяваш някакви неща, анализираш, спориш. Дори и погнусата от нечия пръдня може да ти подейства очистително и да те накара да се замислиш за хигиената на собствения си образ.
В лотариите от типа “Риск печели, риск губи” какво има, освен телешки възторг на провинциалисти, застанали за сефте пред камера? Зрителят пред телевизора какво печели, освен мечтата и той да си пробва късмета – я в това шоу, я в някое друго такова? Подобни състезания са по-вредни и от най-евтиния турски или венецуелски сериал. Те костват и доста пари на телевизиите, рекламирани са агресивно, но никой не тръгва да роптае срещу тях. Смятани са за твърде ниска топка. Ако громиш Big Brother или тръбиш, че не го гледаш, си умен, но ако кажеш, че си възмутен от националните лотарии, най-много да те сметнат за луд.
В “Сделка или не” – най-гледаното предаване в пояса от 18 до 19 ч, Румен Луканов умело вмъква допълнителни елементи. Това го превръща в микс между лотария, социално шоу и хумористично предаване и обяснява ефирното дълголетие на играта с кутиите.
За разлика от “Сделката”, всички други викторини и лотарии от този тип се проваляха с гръм и трясък – като се започне от “Залоаложи” с Асен Блатечки по Канал 1, мине се през “Игра за милиони” с друг актьор като водещ – Даниел Цочев по ТV7 и “Всичко по 10” със синоптика Иво Андреев , който днес отново разказва прогнозата за времето по Нова.
Дали “Национална лотария” ще ги последва, или ще се утвърди в програмата? Което и от двете да се случи, няма да е особено радващо.
Но нека все пак да видим плюсовете на това предаване. Преди всичко – позиционирано е много добре – всяка събота веднага след кратките вечерни новини. Водещият стои много добре на сцената и се справя чудесно. Захари Бахаров натрупа голяма популярност покрай сериала “Под прикритие” и може само да се радва, че той върви по БНТ, а не по bTV. Защото, ако беше второто, нямаше никога да получи възможност да води състезание по конкурентна телевизия. Бахаров умело напипва интонация, жестове и мимики, необходими за този жанр – сякаш цял живот е работил именно тук, а не в театъра и киното.
Привличането на Галена като втори водещ в дебютното издание на шоуто също беше удачен ход – тя показа харизматично присъствие, комуникативност и бърза реакция в разговорите със зрители, въпреки че трябва спешно да вземе уроци при логопед. За сметка на нея дикторският глас зад кадър звучи пресилено, а ретроградната му интонация напомня не толкова “Шоу Невада”, колкото събрание на евангелисти в някоя от залите на НДК.

Нова телевизия е медия без комплекси и това отново не бива да се приема непременно като комплимент. Там не се срамуват да свирят по най-тънките струни на зрителската душа и да експлоатират най-примитивните инстинкти. Преекспонирането на чисто новата кола за награда върши своята работа. Всяка събота стотици хиляди ще сядат да гледат кой ще я спечели с малко ловкост на ръцете и повече късмет. Играта с отварянето на сейфовете също е представена впечатляващо. При такова митологизиране на финикийските знаци обаче не бива да се чудим, че все повече маскирани бандити ограбват аптеки и банки, а някои даже отвличат цели бронирани коли с мангизи.

Къци е затворен при съквартирантите, но духът на “Риск печели, риск губи”, вилнее навън, в ефира на същата телевизия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s