Машалла, гизли аркадашлар

на
Край Босфора шум се вдига: четвъртият сезон на “Под прикритие” дръпва с още едно ниво нагоре

Мартин отстъпва ролята на сенчестия фронт на Куката.

Третият сезон на най-харесвания български сериал завърши хаотично, претупано, недоизказано и без яснота в каква посока би могъл да се развива. Ще се спаси ли всеобщият любимец Куката? Ще оцелее ли Мартин? Ще се измъкне ли Джаро? Каква ще е съдбата на Иво Андонов? И колко време ще чакаме, за да разберем?
Прокрадваха се и опасения, че по някаква причина новият сезон може да не бъде на нивото на предишните – заради липса на пари, заради липса на идеи, заради отсъствието на любими герои като Косъма (Александър Сано), ченгето Момчил Нешев (Чочо Попйорданов), Съни (Ирена Милянкова), адвокатката (Койна Русева) и журналистката (Теодора Духовникова)…
Оттогава мина почти цяла година, през която БНТ се опита да покаже, че може да продуцира и други сериали. Е, не й се получи. Затова дълго отлаганият старт за четвъртия сезон на “Под прикритие” се очакваше хем с нетърпение, хем донякъде със свито сърце от публиката.
Още в първите минути си отдъхнахме. Макар че какво ти отдъхване при тази еротика и тези кръвопролития? Иво Андонов се саморазправи с две нинджи, после Куката намери семейството си изклано в Барселона, докато невредимият Джаро нагъваше дюнер недалеч от Капалъ Чарши…
Сценарият е извъртян в достатъчно интересна посока. Мартин вече е легално ченге, турската мафия навлиза сериозно в хода на събитията, Иво има странна, но и страстна връзка с дъщерята на Джаро, а за Куката шансът да получи пълно възмездие е да се превърне от отчаян отмъстител в полицай под прикритие…
Като изключим някои типични за жанра небивалици, драматургията е на ниво. Ще се опитаме да преглътнем необичайното съжителство между Иво и дъщерята на този, който едва не го погуби, както и подновеното му партньорство с един от убийците на майка му – Близнака.
Диалогът отново реже като бръснач. Още по-впечатляващи са операторската работа, монтажът и музикалното оформление, които по нищо не отстъпват на който и да било европейски филм.
Разбира се, турската нишка във фабулата моментално породи противоречиви коментари. Доста хора аплодират актьорските изпълнения на Михаил Билалов и новото попълнение Явор Бахаров. Оказва се, че на турски език те звучат не по-малко убедително. На Билалов ушите отново стърчат диаболично, след като в “Четвърта власт” му го бяха залепили за главата, както приляга на кротък главен редактор. А по-младият брат Бахаров изглеждал и доста добре с изправена коса – нищо, че това коствало на фризьора му по 45 минути работа преди всеки снимачен ден…
“Да ни е честит новият турски сериал!”, иронично пък подхвърлят дежурните хейтъри по форуми и кафенета. Да, може би минутите с небългарска реч в първия епизод бяха с една идея повече, отколкото трябва. Конфузни бяха и превеждащите субтитри, в които някой полуграмотен редактор беше оставил думата “огнеопорен” – може би вдъхновяван от опорните точки на Реформаторския блок.
Истанбулските кадри обаче допълнително издигат визуалното ниво на филма. Неволното сравнение, което тази нишка поражда с рейтинговите турски сериали, не ни кара в никакъв случай да се срамуваме. А тези поредици са всичко друго, но не и повод за ирония и подигравки – напротив, това е индустрия, от която можем само да се учим и много да спечелим. А и зле ли ще бъде, ако “Под прикритие” успее да направи пробив и на огромния комшийски пазар?
Но нейсе, да се върнем на началото на четвъртия сезон. Минаването на Мартин на легалния фронт ще бъде облекчение за всички. Актьорът Ивайло Захариев продължава да е “глътнал бастуна” и да декламира репликите си като читалищен самодеец. Безупречно му се удава единствено да блъска боксовата круша и да се целува с дъщерята на шефа си. Сцената, в която трябваше уж да сплаши Иво Андонов, счупвайки масата му с чаша, беше нелепа. Като полицай обаче дървеният Мартин ще стои малко по-убедително – не за друго, а защото повечето ченгета са точно такива. Няма и да ни се налага толкова често да го търпим в кадър – там явно ще има повече време за Иво, Джаро, младият турски гангстер (Явор Бахаров) и, разбира се, Куката.
Актьорът Мариан Вълев от този сезон се изявява и като съсценарист на филма. Доколко това ще направи образа му по правдоподобен – това е спорен въпрос. Похвално е, че продуцентите бързо усетиха кой е тоталният любимец на публиката и решиха да го изведат на преден план.
Има реална опасност обаче образът на Куката да се превърне в пародия, в нещо като карикатура, с което иначе сериозният филм да олекне.
“С тоя Рефан ми развалихте целия филм…”, възкликна развълнувана зрителка във фейсбука си по време на рекламните паузи, които идваха в най-неподходящите моменти. В самия епизод отново прекалиха с продуктовото позициониране на “Ауди”. Апартаментът на Иво пък поразително прилича на жилището на Виктор Павлов от “Секс, лъжи и тв”…

Но това да са кусурите, дето се вика. Стартът на четвъртия сезон беше по-динамичен и интригуващ, отколкото всички са очаквали, и същевременно не ни затрупа с прекалено много информация, както често се случва в други сериали.
С активната подкрепа на комшийски баш-майстори в жанра, в присъствието на някои от най-добрите български актьори и в отсъствието на Найо Тицин, “Под прикритие” се върна на екран в изненадващо добра форма. Най-сетне един филм, и то наше производство, да задържи публиката под 40 години пред телевизорите.

Рафаел е един от новите герои в сериала и най-неубедителният, поне засега, сред тях.

Явор Бахаров като турския гангстер Бардем. Изправянето на косата отнемало на фризора му по 45 минути преди всеки снимачен ден.


4 коментара Добавяне

 1. Stoyan Guglev каза:

  Г-н Неделчев, наистина ли харесвате „Под прикритие“? Аз мисля, че по-изкуствен диалог не съм чувал и по-дървени артисти не съм виждал. За тях жест, мимика е нещо непознато. А колко клишета в думите…

  Харесвам

 2. Стояне, харесвам го, и далеч не съм само аз. А Вие кой сериал харесвате, за да Ви кажа аз какво мисля за диалога и артистите му? Дървените артисти са само 1-2-ма, а диалогът е по-добър от повечето диалози, писани за български филм. Ще се радвам да дадете по-добри примери.

  Харесвам

 3. Stoyan Guglev каза:

  Не гледам редовно сериали. Гледах последните серии заради Вашите отзиви и хвалби от други места. Не ме впечатли, но ще се насиля да изгледам още някоя сериа.

  Харесвам

 4. Аха, ами това, че не гледате редовно, вероятно обяснява и защо не виждате превъзходството на тази поредица над останалите подобни. Не е нужно и да се насилвате, ако не Ви се гледа. На фона на масовото ниво на сценарий, режисура и актьорска игра, „Под прикритие“ е с една класа над почти всеки друг български сериал. По принцип този жанр не е с много вдигната летва и навсякъде другаде по света. В по-масовите чужди телевизии нивото е горе-долу същото. И там също има форумски коментатори като Вас, които държат на всяка цена да изтъкнат, че имат по-високи критерии. Разбирам Ви и благодаря, че следите материалите ми. Поздрави!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s