Какво ще ни липсва от ТВ7

на
Къртицата“, „Терминал 7“, Карбовски, Николета… Мъчно ли ви е за тях или злорадствате, че вече не са на екран?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 1 август

Двата сезона на „Къртицата“, продуцирани от Иван и Андрей, бяха сред най-зрелищните риалити-проекти в българския тв ефир.

Какво са обедните часове през уикендабез клюкичките и радостното кудкудякане на жените от „Терминал 7“ и без миризмата от манджите на Катето Евро, която едва ли не се прокрадваше през телевизорите ни? Какво е по-късният следобед без поредния цигански, наркомански или проститутски репортаж на Карбовски? Какво е съботната вечер без вечно сменящата стайлинга си и самоуверена Николета и нейните папараци?

Сигурно все същото, ще кажат с досада някои. Изобщо не е същото, ще контрират обаче други и техният брой не е никак малък.
Откакто не са на екран и бе поставено под сериозен въпрос завръщането им там изобщо, емблематичните предавания и лица на ТВ7 са обект на всевъзможни спекулации. Ще продължат ли кариерата си в други медии или ще се завърнат в тази, макар и с по-малки бюджети и в оредял състав? Беше ли сполучлив престоят им в амбициозната телевизия, свързвана с банкера Цветан Василев и управлявана за известно време от Николай Бареков?

Нека направим бърз преглед какво бе стойностното в опакованата в оранжев цвят програма на този изпаднал в сериозна криза канал и какво – не чак толкова.
Някои от най-успешните проекти на ТВ7 се свързват с продуцентската фирма на Иван Христов и Андрей Арнаудов. „Къртицата“, където двамата си партнираха с набралия доста опит покрай „Биг Брадър“ по Нова Ники Николов, наистина бе най-мащабното риалити шоу, реализирано у нас някога, при това – с два сезона в две последователни години. И това изобщо не звучи иронично, въпреки че това е любимият похват на „опосумите“. Кастинг с много звездни имена, голяма база за живеене с впечатляващ интериор, мисии и изпитания, замислени и реализирани със замах и без щадене на средства за пиротехника, кранове, екзотични животни и какво ли още не… Интригата също бе подклаждана умело от ловките редактори и продуценти. „Къртицата“ без съмнение е най-зрелищното риалити и бе странен парадокс, че публиката му почти никога не надскочи половин милион зрители. Но дори и така то бе несъмненият гвоздей в програмата на ТВ7 през последните две години.
Атрактивен, забавен и творчески ефикасен, макар и на моменти доста скандален и противоречив, беи проектът „Музикална академия“ на същите продуценти. Там по оригинален чисто български патент бяха сблъскани на сцената изпълнители от три различни поколения.
Освен невероятен сеир и драматично надпяване между Кичка, Поли Генова, Дичо и останалите, шоуто стана автор и на немалко поп-хитове, които и днес продължават да звучат от ефира близо година след финала му. Реализирано като някакъв микс между Star Academy, Music Idol и „Биг Брадър“, музикалното риалити също впечатляваше със замаха на реализацията си, но така и не получи публиката в степента, в която заслужаваше. Много зрители го бойкотираха само защото бяха подложили на бойкот ТВ7 като цяло – главно заради барековщината, която заливаше нонстоп екрана по онова време. Но от чисто телевизионерски аспект и „Къртицата“, и „Музикална академия“ бяха проекти, които във всеки друг канал биха имали триумфален рейтингов успех. Друг е въпросът дали някоя друга медия би си позволила да похарчи толкова много пари за нещо подобно.
Не така завършени и успешни като краен резултат бяха другите проекти на Иван и Андрей в ТВ7. „Сблъсък“ така и не можа да се върне пълноценно към нов живот и очевидно бе изчерпано предаване още в предишните си телевизии. Още по-слаб и изнасилен беше проектът с Любен Дилов-син „Пуснете водата“, наследник на рубриката „Удавете водещия“ от предишния ефир на опосумите в „Станция Нова“.
За „Терминал 7“ може да се каже почти същото – обедният уикендов блок успяваше да развлича и забавлява, но често пъти много повече и да дразни зрителите – със зле подбрани гости (то не е лесно да пълниш часове наред програма по два дни всяка седмица), неадекватни и досадни водещи и преобладаваща безвкусица.
През последната година Иван и Андрей станаха продуценти и на „Поверително от НЛ“ – папарашкото светско шоу с възможно най-атрактивната водеща, която влачи след себе си неизброима армия от верни почитателки – Николета Лозанова. Макар и нейната собствена функция в предаването да бе по-скоро представителна и недостатъчно активна, то не бе лишено от смисъл и съдържание. А и не би могло да бъде другояче, като се има предвид числеността и опита на екипа, който стоеше зад него. Стана така, че шоуто дори прати в глуха ефирна линия сериозен конкурент като „Горещо“ на Венета Райкова по Нова телевизия. Друг и отново не по-малко важен е въпросът дали рейтингът на светското предаване бе адекватен на сериозните инвестиции, влагани в него. Откъм коефициент на полезно действие успехът му бе по-скоро съмнителен.
При Карбовски нещата стояха по друг начин. Изписаха се тонове мастило за големите му хонорари и заплати в ТВ7. Не бе особено почтен и начинът, по който журналистът се раздели с телевизията, която на практика го превърна в медийна звезда – Нова, и продуцентската къща „Телеман“. Не може да се отрече обаче, че Карбовски с минимум излишни инвестиции успя да наложи свой стил публицистика в ТВ7. Успяваше сам да генерира съдържание, което много малко други публицисти биха могли да създават. Но доколко „маргиналните“ му теми и експерименти ще липсват на публиката оттук нататък – отделен въпрос.
През последните две години този канал инвестира немалко и в друг важен сегмент от българския шоубизнес – телевизионното кино. Историческата семейна сага
Дървото на живота“ бе не само най-скъпият, но и най-добре заснетият роден сериал. Той беше и рядък пример за това как вторият сезон може да надгради и осезаемо надскочи първия, и как всички актьори могат да дават максимума от себе си, правейки едни от най-добрите роли в кариерите си. На другия полюс бе гротеската „Секс, лъжи и TV” – скъпоструващ експеримент от типа „режисирано риалити“, в който уж сериозни теми бяха разработени по сатиричен, но недостатъчно смешен начин, а постановката и актьорската игра бяха на читалищно ниво.

До неотдавна ТВ7 имаше още едно предаване, с което можеше да се гордее – оригинално, забавно-информационно и харесвано най-вече от мъжете. Става въпрос за спортното ток-шоу „Пред банята“, което обаче загуби присъствието си в ефира малко преди кризата с Корпоративна търговска банка да се стовари върху канала. Отсъствието на запалянковската говорилня се усеща осезаемо особено сега, когато футболното първенство вече е подновено. С оглед на това, че за заснемането й не се изискваха кой знае колко пари, би било наистина учудващо, ако тя не цъфне в програмата на някоя конкурентна телевизия. Ако аз бях продуцент или тв шеф, веднага бих протегнал ръка към това шоу на Томислав Русев, Борис Касабов и Ники Александров.

Друго предаване на ТВ7, за което няма как да не ни е мъчно, е конкурсът за „Мис България“.
Осъществен като риалити-шоу, през последните две години той успя да си спечели немалко почитатели. Показателен е и фактът, че последните две носителки на короната бяха наистина достойни за нея – нещо, което беше по-скоро изключение в предишната епоха „Калканджиева“ от историята на конкурса. Сега не е ясно кой, кога и как ще организира състезанието за най-красива българка.
В общи линии това са нещата, които биха ни липсвали, ако ТВ7 остане със сегашната си окастрена програма, принизяваща я до нивото на обикновена кабеларка. Предаванията, които пропуснах в този списък, са всевъзможните ток-шоута с конюнктурна цел, създадени главно в угода на своите водещи или Бог знае в името на какво. Мирослава Кортенска, Ангел Славчев и Юлиана Дончева категорично не са лица, които биха липсвали някому, ако не броим приятелите и роднините им.


Как може да бъде обобщен накратко експериментът ТВ7, който наблюдавахме през последните няколко години? Най-вече като едно прахосване на пари, за което в гилдията много хора завиждаха. Големи заплати, мащабни проекти, широки студиа и офиси, служебни коли и ПТС-и… Глупаво е да се гледа с лошо око на всичко това, но е факт, че инвестицията бе неоправдано голяма за постигнатите резултати. При загуби от десетки милиони на година беше пределно ясно, че този балон рано или късно ще се спука. Въпросът е сега покрай никому ненужните „храненици“ да не изгорят и малкото наистина ценни неща, които тази телевизия успя да създаде и наложи.

Дървото на живота“ бе най-скъпият и добре заснет роден сериал, а вторият му сезон бе още по-качествен от първия.

С двете си предавания в ТВ7 Карбовски наложи свой собствен стил, въпреки че не е много сигурно дали той ще липсва на публиката.

Поверително от НЛ“ стартира с големи амбиции и постигна солиден рейтинг, но дали той бе адекватен на сериозната инвестиция и големия екип?

Пред банята“ бе симпатично запалянковско шоу, което отпадна от програмата на ТВ7 още преди банковия крах.

ПОЛЗАТА И ВРЕДАТА ОТ ЕКСПЕРИМЕНТА ТВ7

ПОЛЗАТА

Засили конкуренцията между основните национални телевизии

Въведе нови технически и работни стандарти в бранша

Застави конкурентните телевизии да се отнасят с по-голямо уважение към най-ценните си кадри

Инвестира сериозни суми в българския спорт и издигна отразяването му на ново ниво. Никога преди това не сме гледали толкова много футбол, волейбол и баскетбол

Разви своя школа в репортерската и разследващата журналистика

Създаде голям брой работни места с мащабни риалити проекти и филмови сериали

ВРЕДАТА

Прахоса колосални средства с почти нищожна възвръщаемост

Стимулира „финансовото развращаване“ на водещи и продуценти, които си повярваха повече от необходимото

Даде прекалено голяма свобода за мегаломанско-налудничавите идеи и амбиции на Николай Бареков

Започна да раздава предавания на „свои хора“, нямащи нищо общо с телевизионния професионализъм

Насели ефира си с твърде много кич и лош вкус в търсене на по-висок зрителски рейтинг

С непоследователни политически лупинги сведе но нула наличието на истински лоялна своя аудитория и направи така, че на никого да не му е жал за съдбата, която я сполетя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s