Фермер търси кифла…

на

…а кифли търсят медийно внимание в поредното „дежа вю“, сезон №2

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 16 октомври

Водещата Диди Тодорова е едно от добрите попадения на шоуто.
Водещата Диди Тодорова е едно от добрите попадения на шоуто.

Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите, гласи седмата и най-важна заповед от алегоричния роман на Джордж Оруел „Животинска ферма“. Тази есен телевизиите са решили ако не да потвърдят, то поне и да не опровергаят този постулат, станал символ на тоталитаризма. Целият сезон преминава под ключовата дума „ферма“. Първо гледахме селскостопанската къща на „Биг Брадър“ с животните на двора, с която Нова телевизия отправи авансов залп към конкуренцията. После стартира непознатият досега формат „Фермата“, с който Би Ти Ви потърси един по-евтин, лесен и най-вече по-актуален заместител на „Сървайвър“. Но от Нова не бяха казали последната си дума – и ето го вторият сезон на „Фермер търси жена“ – предаването, в което градски кифли опитват да се харесат на мускулести земеделци и животновъди, притежаващи последен модел комбайни и добре мебелирани (в масовия случай) провинциални къщи.

Прасе, което чака да бъде изкъпано от градска кифла.
Прасе, което чака да бъде изкъпано от градска кифла.

Да, това вече сме го гледали, и то не само в първото издание на въпросното риалити преди 4 години. Ремикс на същата тема беше и „Мис Пепеляшка“ тази пролет. Също тогава следихме и „Женени от пръв поглед“, където младежи и девойки първо се събираха да живеят заедно, а чак след това се опитваха да се харесат взаимно.

Даже и да сте забравили, бързо ще се сетите, че това тук е кръстоска между двете. Естествено, в първия сезон през 2011-а нито един фермер, колкото и да търсеше, не можа да си намери жена. В „Женени от пръв поглед“ също не успя да просъществува нито един от скалъпените бракове… Но вече едва ли е останал зрител който да вярва, че реалната цел на подобно шоу е именно обявената в заглавието му.

Това впрочем е най-тъжният факт, свързан с тези риалити-формати и най-тежката присъда над тях. Противно на заложенатата в концепцията им близост с действителността, те стават все по-отдалечени от нея, все по-хипотетични, все по-наужким. Какво ти пука, драги зрителю, че нищо от очакваното и обещаното в едно такова шоу няма да се случи? Важното е нещо там да те занимава всяка петъчна вечер и да носи (все още) модерния етикет „риалити“…

Но нека опитаме да се абстрахираме от тези печални заключения за жанра и да видим какво все пак предлага вторият сезон на „Фермер търси жена“.

Преди всичко – нова водеща. Преди 4 години тази роля беше връчена на Александра Сърчаджиева и тя се справи съвсем прилично с нея. Впрочем, тази актриса е сякаш родена да води именно подобни предавания – притежава не само нужната визия и правоговор, но и добре дозиран артистизъм, с който редува ту сериозен тон, ту ирония и сарказъм към героите. Но в момента Алекс е заета с дейли-епизодите на „ВИП Брадър“, така че във „Фермер търси жена“ се е наложило да й намерят заместничка в лицето на Диана Тодорова. Доскоро тя бе позната на публиката само от емигрантската рубрика в предиобедния блок „На кафе“. Тук обаче тя разкрива още по-голям потенциал – контактна, добре сложена, с холивудска усмивка и бърза реакция, Диди се справя с ролята си с изненадваща лекота и увереност. Трудно е да се намерят забележки и към сценария, който тя чете в кадър или зад кадър – събитията са предадени обективно, без излишни внушения и тласкане на фабулата в една или друга посока.

Въпросът обаче е – каква е фабулата? Какво трябва да види зрителят в това риалити? Какви изводи трябва да си направи? Че младите български жени са кифли, които търсят в едно селско стопанство единствено приключения и медийно внимание? И че животът на земеделеца и животновъда е една екзотика, представена като комично къпане на нерез с маркуч или хвърляне на слама с вили за „Добре дошли“?

Това е основният проблем на иначе увлекателното селскостопанско риалити. А именно – че самото то априори не приема себе си насериозно. Типажът „момиче-кифла“ е охарактеризиран още в зародиш от самия кастинг на предаването. Нито една участничка даже не се и опитва да ни убеждава, че би заживяла на село, че би станала фермерска съпруга и примерна стопанска труженичка. У нито един от фермерите няма и един процент илюзия, че в това предаване би намерил своята така жадувана половинка. И едните, и другите са пред камерите единствено с цел самореклама.

Не че в това има нещо лошо – генезисът и смисълът на риалити-жанра е точно такъв. Проблемът е, че това лицемерие, превърнало се в публична тайна за вече много предавания, обръща всичко на майтап и подигравка. Кандидат-булките са за присмех, кандидат-младоженците са готови да станат за присмех и в крайна сметка цялото ни селско стопанство е взето на подбив – напук на комбайните марка „Ламборгини“ и нивите, подредени като аптеки.

Язък за иначе красивия начин, по който е заснето всичко. Пейзажите от различни краища на България са ослепителни, а фермите и къщите на кандидат-младоженците са като от реклами на все по-модерния селски туризъм. Въпросът е не можеше ли всичко това да е поне една идея сериозно показано, поне малко впрегнато в някаква смислена сюжетна нишка?Толкова ли не можеха да се намерят поне една истинска кандидат-фермерка и поне един истински кандидат-младоженец от село (а не такива в кавички, с актьорски функции), и това да си личи от километри и при двамата?

На фона на сериозно до драматизъм риалити като „Фермата“ (там търсенето на смисъл понякога отива в другата крайност, но това ще коментираме друг път – б.а.), “Фермер търси жена“ стои като карикатура в и без това излишно гротескната програмна схема на Нова телевизия. Априори сбърканата тоналност, в която е композирано цялото шоу, не просто подценява и дори обезсмисля усилията на куп професионалисти, ангажирани в създаването му, но обижда и малцината сериозни участници, дръзнали да повярват в заглавието и намеренията му. И в крайна сметка обижда и публиката – ако изобщо на нея й пука дали я обиждат или не.

Родителска среща: блондинка ухажва „свекъра и свекървата“.
Родителска среща: блондинка ухажва „свекъра и свекървата“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s