Big Brother vs. Dancing Stars

на


След края на дългата риалити-вечер, в която няколко милиона тв зрители се чудеха на кой канал по-напред да цъкат с дистанционното, вече могат да се направят първите обобщения и анализи на очертаващата се свирепа конкуренция.
Като цяло впечатленията са, че интересът към „Биг Брадър“ е по-голям, и това не би трябвало да е изненада. Ако се съди по коментарите в Интернет, победата на Нова тв над bTV е пълна. Във форума на Data.bg има над 90 страници с мнения за „Биг Брадър“ срещу само 2 (две) за „Денсинг старс“. Във форума на Telemaniac.com съотношението е 34 към 15, отново в полза на риалитито по Нова.
Клиповете в най-популярния видео-сървър – Vbox7.com, също сочат голямо предимство за „Биг Брадър“.
Интернет обаче не може да е показател за цялостния интерес към едно шоу. В мрежата доминират тийнейджъри и млади хора до 40-50 г. По-възрастните, които най-вероятно предпочитат „Денсинг старс“, не участват в тази извадка. Така че е трудно отсега да се каже кой ще спечели директния рейтингов сблъсък този сезон.
Засега можем само да изредим плюсовете и минусите на всяко шоу. Развръзката ще бъде ясна най-рано другата седмица.

Плюсовете на Биг Брадър:


Самият формат на риалитито е такъв, че няма как да не предизвиква интерес – какъвто и кастинг да има, каквито и да са мисиите, сценарият и режисурата. Воайорско шоу от най-чиста проба, което трудно може да бъде конкурирано от нещо друго, особено в България. Дори и при напълно несполучлив кастинг (а засега нямаме основания да смятаме този за такъв) и изцяло неподходящи мисии, пак ще има достатъчно причини за широките маси да седят пред телевизорите.

Милен Цветков – отличен старт като водещ, с много ирония и сарказъм, и към публика и към участници.

Малката сестра Венета Райкова – крайно време беше Нова телевизия да се възползва малко повече от нея, а не само веднъж седмично в “Горещо”. Голям плюс на Венета е, че не само умее да разпитва и да пързаля събеседниците си, но е и бивша участничка в шоуто.

Румен Луканов – няма по-добър от него, когато става въпрос за надъхване на зрителите да гласуват за нещо.

“Кинаджийският момент” – усеща се, че шоуто се прави от продуценти, на които киното е близко до сърцето. Това влияе както върху монтажа, така и върху операторския стил. Аналогията със сериала „Изгубени“ е ефектна, стилна и добре реализирана, поне засега.

Рекламната агенция, която обслужва “Биг Брадър” – New Moment – е най-добрата у нас. Нейните кампании и PR-техники са по-успешни от тези на конкурентните агенции, например тази на bTV.

Плюсовете на Денсинг Старс:

Звезден кастинг. От времето на VIP Brother насам не са събирани накуп толкова знаменитости, състезаващи се помежду си. Две от най-вървежните чалга-певици в момента
– Галена и Алисия, Ники Кънчев, премиершата Елена Йончева, Георги Мамалев, Аня Пенчева, Гиби Искренов, Илиана Раева, Андрей Баташов… Е, има и пълнеж като Жоро Сървайвъра, Нети, Калки и иначе симпатичните Вили Марковска и Орлин Павлов. Но като цяло – звездите приковават вниманието и срещу тях е трудно да се намери атрактивна алтернатива.

Тодор Колев – възможно най-подходящият водещ за подобно артистично, забавно и същевременно леко пенсионерско шоу. Цар на импровизацията. Музикален, пластичен, с чувство за самоирония, каквото много малко водещи у нас притежават. Без колебание може да се каже, че това е най-добрият и обичан български актьор.

Радост Драганова – според мен се справя по-добре, отколкото мнозина очакват от нея. Интелигентна, приветлива, с бърза реакция и чувство за хумор. Идеален контрапункт за партньор като Тодор Колев. А и доста популярна водеща, поне сред женската аудитория. Не се сещам коя би се справила по-добре на нейното място – може би само Виолета Сечкова от “Градски легенди” или Мария Игнатова от “Господарите”.

– Прави се по строго съблюдаван лиценз на BBC, доказал своята ефективност в куп държави.

Красиво студио и сцена, в които видимо са вложени доста пари.

– Добро представяне на риалити-елементите. Личи си, че с участниците работи опитен в тези неща екип.

Мащабен замисъл като цяло – с толкова много участници, общо 28, над 10 различни локации за снимки почти всеки ден, два лайфа седмично.

Журито – компетентни и същевременно атрактивни хора. Ще се получат интересни диалози между участниците и тях, както и между Тодор Колев и тях. Особено интересно е напрежението между водещия и Нешка Робева, от която той “изпитва страх”.

В маркетингово отношение bTV винаги са били по-напред от Нова телевизия – по-добре презентират предаванията си, с по-хубави заставки и по-добра графика. По-добра програмация.

Минусите на Биг Брадър:

Freak-show в прекалено голяма доза. Нарушава се основно правило – че за да изпъкнат нестандартните хора, до тях трябва да има и 50% стандартни. Акцентира се върху утайката, върху девиантното поведение, върху неща, които не всеки зрител приема с отворено сърце.

Преексплоатиране на “изненадите”, “шока и ужаса”, “уникалните неща” и т.н. За зрителя вече е направо мъчително да следи какво трябва да го впечатлява в това шоу. Твърде голямото създадено напрежение в един момент изиграва обратен ефект.

Неподходящ “глас на Биг брадър” – не се разбира добре какво казва, има акцент, който придава комичен ефект на думите му, изобщо не звучи уверено.

Минусите на Денсинг Старс:


Твърде много участници. Миналия сезон, в разгара на конкуренцията между Music Idol и “Пей с мен”, Вики Политова от bTV посочи като основен минус на конкурентното шоу наличието на 12 двойки, които зрителят трудно може да асимилира. Същото сега в пълна степен важи и за Dancing Stars.
Няма премия, за която състезателите да се борят. В аристократични държави като Великобритания или Щатите да участваш само за престиж може и да е приемливо, но не и у нас. В очите на българския зрител липсата на награда до голяма степен обезсмисля състезанието, прави го бутафорно и някак си изнасилено. Във “Великолепната шесторка” състезателите също не спечелиха нищо, но там поне изкарваха пари за една благородна кауза. Такава тук липсва, но за сметка на това има постоянно подтикване на публиката да гласува с есемеси. Най-масовата зрителска реакция е: “Карат ме да си давам парите, а те не дават никаква награда на моите любимци. Няма да пращам есемеси”.
Твърде много обсъждане на всеки танц. На всеки танц се падат по 100 секунди на дансинга и поне 5 пъти повече коментари. Съпоставено с динамиката в Биг Брадър, Денсинг Старс прилича на странна говорилня с участието на добре облечени хора.
В 3 от 7-те дни на седмицата шоуто няма да върви. Практиката у нас показва, че така трудно се издържа на конкуренция, която върви всеки Божи ден, а в 2 от дните – даже и с късно допълнително издание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s