„Жега“ + „Обичайните заподозрени“ = „Бърлога на крадци“

на

 

 

Признавам си веднага, че очакванията ми бяха силно занижени. Обикновено когато един филм излиза на екран без много шум, а прожекцията за журналисти е само два дни преди завъртането му по кината, това означава само едно – нещо не се е получило както трябва и целта е да се съберат зрители поне през първия уикенд и първата седмица, преди да се е разчуло навсякъде, че не струва.

Оказа се обаче, че не е съвсем така. „Бърлога на крадци“ излезе изненадващо амбициозен проект, с претенции не само за забавление, но и за стил, по който Крисчън Гудегаст (сценарист на някои общо взето клиширани блокбъстъри, а тук – и с режисьорски дебют) е работил цели 13 години. Присъствието на Джерард Бътлър и рапъра 50 Сент в две от главните роли е кукичката, която ще привлече в кината немалко зрител/ки, а доста от тях ще се принудят да търсят и инстаграма на канадския актьор Пабло Шрайбър (досега известен предимно от тв сериали), комуто е поверен един от основните бандитски персонажи.

Pablo
Канадецът Пабло Шрайбър изглежда почти като тукашен бандит.

Казано накратко, сюжетът на „Бърлогата“ е нещо средно между шедьоври от 90-те като „Жега“ и „Обичайните заподозрени“, без да влизам в повече подробности. Заснет е прилично, актьорската игра е стабилна, но сценарият е неравномерен, сравнително повърхностен и не успява да психологизира в детайли основните герои. Основният проблем на филма е, че е твърде разтеглен (2 часа и 20 минути), без това да е драматургично обосновано. Можело е спокойно историята да се разкаже за четвърт час по-малко. Личи си, че режисьорът няма опит – някои сцени са раздути, но той сякаш не знае какво да прави с тях. Докато „Жега“ навремето беше почти тричасов филм, който просто не искаш никога да свършва. Но не всеки може да режисира като Майкъл Ман и да снима като Данте Спиноти…

И въпреки това – като цяло „Бърлогата“ оставя усещане за удовлетвореност у повечето зрители. Това е от онези филми, които критиката обича да транжира и обезкостява, но публиката ги приема за окей. Ако мога да направя някакъв макар и далечен паралел с нещо подобно, това би бил „Престъпник“ с Кевин Костнър, който излезе някъде преди година и половина.

Колкото до Джерард Бътлър – специално за тази роля му се е наложило да качи 11-12 килограма, предимно мускулна маса. В момента той е на 48 години. Така че ето и един непредвиден ефект от „Бърлогата“ – може да служи като фитнес-мотивация за много батки.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s