Гледате ли сериала от 6

на

Ще успее ли „Скъпи наследници“ да изтегли и удължи праймтайма на bTV?

Koina
Като Милица от групата на „пришълците“ Койна Русева прави една от най-запомнящите се роли в кариерата си досега.

Новата семейна сага на bTV се очакваше толкова отдавна, че появата й в ефира беше посрещната с едно наум. За да я бавят толкова време, сигурно има нещо не както трябва, сигурно ще е провал, язък за милионите, които са вложили в нея… Дочуваха се именно такива коментари. Решението на тв канала да пусне „Скъпи наследници“ от 18 часа всеки делничен ден също прозвуча почти шокиращо и допълнително наля масло в огъня на съмненията, че може би нещо с този мега-сериал не е наред.

Че кой е свикнал да гледа българско телевизионно кино преди новините? Но нека си припомним, че навремето нямахме навика и да гледаме ток-шоута или други скъпоструващи предавания от 22.30 часа, а Слави Трифонов и екипът му успяха да променят този стереотип – именно в програмната схема на същата телевизия.

Ходът на Би Ти Ви с ранния час на „Скъпи наследници“ изглежда наистина рискован, но само на пръв поглед. От една страна, каналът играе на сигурно и не желае да се раздели с гарантиращите висок рейтинг и лоялна аудитория турски сериали. Благодарение на тях и на новините преди това ситуацията в слота 19-21.30 изглежда бетонирана за bTV, а „Шоуто на Слави“, колкото и да издиша в съдържателно отношение през последните години, продължава да си има едно твърдо ядро от привърженици.

Същевременно телевизията прави сериозен (и несъмнено скъпоструващ) опит да изтегли и удължи праймтайма си, привличайки нова аудитория и съответно рекламодатели в часа преди централната си новинарска емисия. Доколко ще се оправдае рискът обаче?

След първите няколко епизода може да се заключи, че до голяма степен експериментът е успешен. Масовите коментари относно „Скъпи наследници“ не са свързани с качеството на сериала, не поставят под съмнение достойнствата му, а предимно и най-вече началния му час. Очевидно сагата за многобройната фамилия, принудена да живее на село, само и само за да получи огромно наследство, възбужда сериозно любопитство, но и създава битови проблеми от нов тип за много семейства. Кога ще се прибера от работа, кога ще приготвя вечерята и ще мога ли да хвана новия епизод, кахърят се немалко зрителки по форумите.

Повечето от тях очевидно са назад с технологиите и вероятно не се възползват от наличието на тв канала bTV+1, който излъчва същата програма, само че с час закъснение. Или пък не знаят, че е налице сайт като btvplus.bg, който може да бъде стартиран директно на екрана на по-модерните телевизори, където с две кликвания можеш да проследиш изпуснатите серии в рамките на една седмица. Или пък не искат да се възползват от Voyo.bg – услугата, чието съдържание и сравнително изгодни абонаментни такси привличат все повече киномани и телеманиаци.

Факт е, че в чисто технологично отношение bTV е с една обиколка пред конкурентните телевизии. В известен смисъл, това превъзходство дори е излишно голямо и сигурно носи повече загуби, отколкото печалби. Амбициозен проект като „Скъпи наследници“ обаче може да се окаже първия по-сериозен повод публиката по-масово да се насочи към другите платформи в портфолиото на този канал. Дори и само това да беше крайният резултат от експеримента с начален час 18.00, пак не би бил никак малък – ако все повече зрители започнат да се възползват от паралелните източници на съдържание от bTV.

Но да се върнем конкретно на сериала – заслужен ли е целият този шум около него, отговаря ли на очакванията?

Казано накратко – като за семейна сага, която ще се разгърне в цели 170 епизода, и то излъчвана рано вечерта – оправдава ги напълно. Важно е да се отбележи нещо, което от bTV по обясними причини предпочитат да премълчават – сюжетът не е българска разработка, а е по лиценз на хърватска сапунка от 2014-а (заглавието е нещо от сорта на „Квот-такова“), която е успяла да навърти цели 350 епизода и е станала шлагер за страните от Западните Балкани. Това е хем улеснение за клетите български сценаристи, които, както знаем, не се славят с особена креативност, хем предизвикателство, защото не всеки чужбински сюжет може толкова лесно да се адаптира и „побългари“.

Като микс от лековат хумор и чисто сапунени мелодраматични емоции „Скъпи наследници“ извиква сравнения с емблематичния сериал на bTV „Столичани в повече“. Съществена разлика обаче е, че този върви всеки ден и е в много повече епизоди, затова и няма как да е толкова плътен в чисто драматургично отношение. Други зрители пък биха направили паралел с един сериал на Нова телевизия отпреди 13 години – „Хотел България“, където също една от главните роли беше поверена на актьора Веселин Калановски. Апропо, макар и заснет с доста по-малък бюджет, той не беше никак лош, но беше слабо промотиран и в крайна сметка падна жертва на вътрешноведомствените боричкания в този канал.

В чисто визуално отношение „Скъпи наследници“ е почти перфектен – заснет е ослепително добре, без да се прекалява с продуктово позициониране. Персонажите от страната на фамилия Дочеви са добре разработени и изиграни, като Койна Русева и Димитър Баненкин правят едни от най-запомнящите се роли в кариерите си. Истинско откритие е и младата Даяна Ханджиева в ролята на Катерина.

Daqna_Banenkin
На Даяна Ханджиева и Димитър Баненкин са поверени два от най-интересните образи в „Скъпи наследници“.

Орлин Павлов също се справя добре с благодатната си, макар и фантасмагорична роля на чаровник, живеещ в гората. Въобще комедията е жанр, който му пасва отлично.

По-проблематична и досадна е ситуацията с „туземците“ – селяните от Бели Вит, които всячески се опитват да осуетят взимането на наследството от семейството, за да бъде то приписано на общината им. Тук образите изглеждат прекалено карикатурни, а актьорите – най-вече Георги Кадурин, Валентин Танев и Калановски – преиграват като в старомоден театрален фарс. Ако пет минути сме гледали някаква сравнително реалистична и смислена сцена с Дочеви, след това сякаш някой ни изважда от това състояние и ни казва да не взимаме нищо от видяното прекалено насериозно.

Kadurin_Tanev
Георги Кадурин и Валентин Танев в два от карикатурните образи на „туземците“, които са като извадени от старомоден фарс.

Но пък именно хуморът сякаш е най-дефицитното нещо в ранния ни праймтайм. Както правилно отбелязва зрителка в един форум, „след всичката кръв и убийства, които се сипят по всички канали, нека малко се посмеем. Веднага след сериала, в 19 часа ни застива усмивката“…

Ех, ако можеше и това да се промени наистина. Новините да станат по-малко лешоядски и апокалиптични, да не се опияняват толкова много от всяко негативно събитие наоколо. Няма ли как да внесем и информационни емисии отнякъде от чужбина?

Един коментар Добавяне

  1. newbie34 каза:

    На мен сериалът също ми харесва и го намирам за един от най-успешните ТВ продукти от последните години. Все пак няма как да не отбележа, че действието се развива основно в селото, а то изглежда повече от луксозно. Ако повечето ни села бяха такива, вероятно ситуацията при тях щеше да е и по-различна. Доколкото чух, това село е изградено като декор специално за сериала. Иначе като лекота и забава – има много добри попадения.

    По отношение на информационните емисии – уж големи специалисти правят новините в националните телевизии, уж всички освен БНТ са чужда собственост и с чужд мениджмънт и в крайна сметка имаме този продукт. Така че не знам дали вносът е решение, по-скоро проблемът е в начина, по който оперират медиите у нас въобще и не знам кой и как ги съветва да правят нещата по този начин. Имам известен поглед от гръцките медии – ами, стоят някак си контрастно по-различно. А уж все за медии говорим в един все по-глобализиран и все по-малък свят…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s