Защо така свърши “Под прикритие”

на

 

Финалът на третият сезон прави задължителен поне още един. Но какво би съдържал той и не е ли по-добре да има само още един епизод?
Иво се остави много лесно да го гръмнат. Като цяло финалният епизод на сериала беше голяма небивалица.
Независимо какво казва рейтингът на пийпълметрията, можете да бъдете сигурни в едно: миналата неделя около 9 вечерта всеки българин в активна възраст гледаше БНТ – въпреки конкуренцията от хитови холивудски заглавия по другите канали. Интернет форумите буквално изпушиха от вълнение и коментари как ще завърши третият сезон на “Под прикритие”. Ще се спаси ли всеобщият любимец Куката? Ще оцелее ли Мартин? Ще се измъкне ли Джаро? Каква ще е съдбата на Иво?
Развръзката, казват, била избрана измежду три заснети варианта след допитване до тестова група зрители. Това обяснява отворения и донякъде дразнещ финал. На публиката явно се иска сериалът да не свършва и повечето въпросителни да останат, въпреки че най-важната – ще бъде ли разкрито ченгето под прикритие, отпадна.
От БНТ побързаха да обявят, че финансират написването на сценарий за нов сезон. Само това е сигурно засега – работата по нови сюжети. Едва след одобрението на художествен съвет обаче евентуален четвърти сезон щял да получи зелена светлина и финансиране.
А то, междувпрочем, никак не е малко. От цялата нова вълна български сериали, “Под прикритие” е най-скъпият. Най-често споменаваната цифра е около 200 хиляди лева на епизод. Да, държавата както винаги е най-щедрият донор. В една частна телевизия подобно разточителство би било все по-трудно мотивирано, а контролът върху харченето на тези средства – драконовски. Вече сме коментирали тук, че именно това обяснява и високото качество на “Под прикритие” – тук просто никой не се е “стискал”, както се стискат другаде, и не е имало влудяваща намеса от загрижени за инвестицията си медийни босове.
 
Парадоксалното е, че макар и държавно финансиран, този сезон на сериала гъмжеше от продуктово позициониране. От една страна това е добре – показва, че бизнесът се ориентира бързо и е готов да подпомага талантливи и хитови проекти. Една немска и една италианска марка коли, една верига за доставки на пица, едни смартфони и всевъзможни продукти за отказване от пушенето получиха реклама, каквато не са и сънували.
В последния епизод набързо успяха да ни предложат и да си купим мокет, да пазаруваме с карта на популярни бензиностанции, да пием едно българско уиски и една енергийна напитка, да взимаме хапчета против главоболие, да се возим в определени таксита и да излъчваме видео в реално време чрез телефона си. От толкова много позициониране почти не остана място за сюжет и развръзки.
 
А там, нека си призная (въпреки че съм фен на сериала), имаше доста небивалици. Защо Джаро ще избира така сложен и рискован начин да се отърве от трупа на журналистката? Ченгетата толкова тъпи ли са, че да хукват към границата при всяко активиране на нечий телефон, след като бързо се убедиха, че всеки може да ги заблуждава? Иво току-така ли ще се остави бившият му шеф да го простреля? Куката толкова необезпокоявано ли може да гръмне главореза Крум на пъпа на София посред бял ден. И как така Попов не можа да опази най-важното нещо в кариерата си – папката с досието на Мартин?
Въобще, откъм сценарий последният епизод издишаше. От БНТ се гордеят, че сериалът се купува и в други държави, но конкретно с тази серия ще берем повече срам, отколкото гордост. Обещаваха и някакви невиждани екшън-сцени и каскади на финала, но всичко се изчерпи с показването на две моторни шейни – така де, нека всички видят, че и нашите хижари имат модерна техника!
Но да се върнем на най-важното – какви са възможностите за удължаване на сюжета и заслужава ли си да има четвърти сезон.
Ако въпросът е само да се изясни съдбата на тези герои – за това не е нужно нищо повече от още една серия. Какво е станало с преследването на Джаро от Мартин, оцелява ли Иво и какво ще правят Куката и Близнака с Ния Туджарова. Един последен епизод и публиката ще миряса. Ако ще има цял нов сезон обаче, е необходим на първо време друг главен герой. Отнякъде трябва да се появи различно ченге под прикритие, а евентуално и различна банда, в която да е внедрено. Евентуално ще му е нужен и поне един нов антагонист на мястото на Джаро или на Иво.
За да се разгърне такава фабула обаче ще е необходим повече от един следващ сезон. Никой няма нищо против, стига да е постижимо от бюджетна гледна точка. А и дай Боже това да ни донесе по-убедителен титулярен актьор.
 
При сериалите по света, а и у нас, важи едно правило, подобно на прочутия йерархически “принцип на Питър” (че всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност) – поредиците никога не свършват, преди да затъпеят и омръзнат до смърт. За да остане легенда и вечен пример за подражание, “Под прикритие” най-добре да свърши сега. И без това някои от най-харизматичните му образи вече ги няма. С един извънреден последен епизод, може и двучасов, всичко в тази кримка може да бъде поставено на място, а талантливият екип може да мисли за нова поредица с други герои и завръзка.
 
Апропо, рекламите на “Недадените” – сериала за спасяването на българските евреи, който тръгва от март, са много добре заснети и повече от интригуващи.

Един коментар Добавяне

  1. Анонимен каза:

    В този сериал убийствата за нищо ги нямаха. Иво, уж голям бос пък ходи без охрана, само един шофьор. Накрая малко измислена работа се получи, но все пак нямаме особен опит с twist-end-овете.
    Все пак едно браво за БНТ, че не са си хвърлили парите напразно. Такива рейтинги са сънували само по време на финала на световно първенство по футбол.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s