VIP Brother 2014 – филмът, който не се състоя

на

Жалко за добрия кастинг този сезон – нагласените сюжети достигнаха своя апогей

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 6 ноември

Ако Калканджиева не се увенчае с крайната победа, може само да съжалява, че се съгласи да участва с главна роля в семейна драма по написан сценарий.
Ако Калканджиева не се увенчае с крайната победа, може само да съжалява, че се съгласи да участва с главна роля в семейна драма по написан сценарий.

Броени дни преди финала на „ВИП Брадър 2014“ можем със съжаление да констатираме, че шоуто от седмица на седмица деградира все повече. По установена през последните няколко сезона традиция, то отново се превърна в сеир, от който се срамуват не само участниците в него, но даже и повечето зрители, които упорито го следят. Вместо да предложи автентични конфликти, противопоставяне на социални, психологически и възрастови архетипи, паралели между една епоха от близкото минало и настоящето и полезни за публиката обобщения, риалити-форматът отново се плъзна по допирателната на битовите скандали и обидите.

Понеже така е по-лесно и пикантно, предаването пак акцентира върху подигравката, дискредитирането и очернянето на всички участници вместо върху принципните противоречия между тях. „Видяхте ли ги какви са, ето това са ни виповете, и те са простаци като всички останали, а също така и мърлячи, интриганти, скръндзи и скандалджии! Дишай дълбоко, народе, не си сам в мизерията си!“.
Шоуто се отказа от опита да създаде условия за сблъсък на идеи и затъна в предварително написана драматургия и изкуствено подклаждани конспирации.

Няма нищо лошо в желанието на продуцентите да превърнат едно риалити в сериал със сценарий и режисура, в който на съквартирантите е отредена ролята на актьори или марионетки. Сигурно така се прави по цял свят в подобни формати. Въпросът е, че от година на година това става все по-явно и дразнещо. За разлика от преди, когато публиката се чувстваше господар на събитията и едва ли не главен техен сценарист, сега на нея й е отредена ролята на зрител от последните редове, от когото нищо не зависи.
Да си припомним прословутото решаване на съдбата на Тачо Манов, за което уж трябваше да се гласува в сайта на шоуто. В крайна сметка Биг Брадър взе обратното решение на това, което зрителите (уж) пожелаха. Но и то беше предпоследно – седмица по-късно, в разрез с всякакви традиции и правила, изгоненият участник беше върнат обратно в Къщата, при това удостоен с редица привилегии и натоварен с нови драматургични задачи. Които също почти не се оправдаха, но оставиха у зрителите горчивия вкус на задкулисие.

Това далеч не е единственият случай, в който продуцентите своеволничат с така нареченото риалити. Спомнете си един от понеделниците, в който беше обявено, че ще има светкавични номинации и елиминации още същата вечер. Веднага след гласуването на съквартирантите, уж на живо, в студиото се материализираха четирима защитници на номинираните за изгонване. Как се появиха тези хора за толкова кратко време? Предварително ли се знаеше кои ще са нарочените за изгонване или за всеки от 20-ината съквартиранти е бил подготвен и извикан защитник, който да чака на „стенд бай“? Или пък просто номинациите не са били на живо, а са били заснети предварително, а на зрителите всичко бе представено като внезапно, спонтанно и безкомпромисно действие на Биг Брадър?
Но само това да беше проблемът. Тази година цялото шоу прилича на филм, който така и не се състоя, който така и не бе заснет по написания за него сценарий.

А как обещаващо започна всичко! Идеята с образцовия дом и връщането към епохата на соца, с която се разделихме преди четвърт век, бе чудесна. Какъв по-хубав начин да анализираме близкото минало и настоящето си? Кастингът също е буквално съвършен за тази цел. Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Евгени Минчев, Влади Въргала, Тити Папазов, Камелия Воче, Албена Вулева… Все личности, които има какво да разкажат както за онези времена, така и за първите години на демокрацията. Шоуто изглеждаше брилянтно като замисъл, стартира с висок рейтинг, а конкуренцията на „Сървайвър“ по bTV беше буквално размазана, въпреки че приключенското риалити има един от най-интересните си сезони.

Но, уви, почти никакви обобщения за соца и демокрацията не видяхме. Животът в ТВО-то скоропостижно приключи и всички се нанесоха в капиталистическия разкош – вероятно защото така пише в договорите им. Вместо да научим най-интересното от живота и кариерата на личности като Йорданка Христова и Камелия Тодорова (а там наистина има много за разказване и научаване), бяхме принудени да ги гледаме как се карат за къшей хляб. Натрапчиво се опитаха да направят сензация и от нестандартната сексуалност на дъщерята на Йорданка. Начинът, по който Кънчев я разпитваше в студиото, където тя беше отишла да защитава майка си, беше отвратителен. А преди Ники въобще не беше такъв човек. Този маниер на водене му е съвсем отскоро, от 2-3 сезона насам, и очевидно е породен от все по-настойчивите гласове от слушалката в ухото му. Почти във всяко живо студио ставаме свидетели как той опитва да води разговора в определена посока, как упорито повтаря едни и същи предварително написани въпроси, вместо да следва логиката на разговора и да остави защитниците да си кажат думата.

Този ВИП-сезон беше сезонът на неосъществените войни. Още с представянето на съквартирантите бяха заложени няколко бомби със закъснител, които на всяка цена трябваше да избухнат. Но не избухнаха. Така и не видяхме войната на Камелия Воче с Евгени Минчев. Така и не разбрахме причината за обявения за много остър конфликт между тях. После чакахме нещо кой знае какво да стане в тригълника Калканджиева-Тачо-Зорница. Е, не стана. Не се получи и любовна история между Иво Аръков и Елена Кучкова, въпреки че продуцентите направиха какво ли не в тази посока. Добре че шоуто хвърли изненадващ дюшеш с появата на Людмила Захажаева, която успя да събуди позадрямалата публика и да раздруса пластовете в шоуто. Но дори и нейният образ се оказа излишно преекспониран и натоварен с повече функции, отколкото можеше да поеме. Първоначално забавната Захажаева се превърна в лъжицата катран, която развали цялата каца с мед. Хората тъкмо бяха възвърнали позабравеното усещане да не се срамуват, че гледат това риалити, и то отново ги тласна към гузния срам.

Станахме свидетели и на няколко отвратително унизителни мисии, които с нищо не допринесоха нито за интригата в предаването, нито за социалните дисекции, за които то открай време уж претендира. Кому бяха нужни заливанията с боя, яденето на гадости и прочие издевателства? Това все пак не е нито „Сървайвър“, нито „Страх“ или „Къртицата“, а „ВИП Брадър Образцов дом“. Кой и защо измисли безумната мисия с фобиите, навря лицето на Ели Гигова в онзи мъжки шкембак и прочие и прочие? С какво това допринесе за охарактеризирането на героите в къщата и за изваждането на някакви зрителски поуки?
Най-жалкото от всичко е, че елементът на изненада, на непосредственост и автентичност, почти напълно е изчезнал. Много малко неща вече се случват пред очите на зрителя на живо. Не възникват никакви изненадващи противоречия от принципно, социално, поколенческо или идеологическо естество. Не се получи никаква спонтанно възникнала любовна история или триъгълник. Не се откроиха лидери. Нямаше истински бунтари или чешити като Фънки, Денди и Киро Скалата от минали сезони.

Скандали за храна и грозни обиди на тема лична хигиена: обещаващо стартиралият тазгодишен ВИП Брадър ще бъде запомнен главно и единствено с това. На този фон кой ще бъде краен победител в него вече не интересува почти никого.

Вулева и Захажаева иззеха функцията на главен мотор на интригата, но дали шоуто спечели от това?
Вулева и Захажаева иззеха функцията на главен мотор на интригата, но дали шоуто спечели от това?
За разлика от преди, Камелия Воче вече е известна на цяла България. Но дали е за хубаво – това не е съвсем сигурно.
За разлика от преди, Камелия Воче вече е известна на цяла България. Но дали е за хубаво – това не е съвсем сигурно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s