За „Чалга“, Мариан Вълев и таланта да снимаш с финес и любов

на

„Така успяваш ли да си видиш миглите? Щото аз да!“. Елеонора Иванова и Цвети Стоянова правят стъписващи, спиращи дъха роли като две момичета с коренно различна съдба и мечти.

Със заглавието на втория си режисьорски филм – „Чалга“ – Мариан Вълев постига двоен ефект. Преди всичко – успява да заинтригува и привлече в киносалоните максимално широка аудитория. Че кой нормален, средностатистически потребител, би пропуснал да гледа филм, който носи името на най-популярния субкултурен феномен в обществото ни от последните 30-ина години? Заглавието просто директно вкарва в киносалоните хиляди хора, любопитни да видят как ще бъде представено, демитологизирано или заклеймено нещо толкова познато… Но по-важното е, че то е и олицетворение – не на конкретен музикален жанр, а на начин на мислене, на житейска философия. Пластични операции, изкуствени мигли, „инфлуенсърство“, бърза слава, постигната с „готовност на всичко“… Филмът дава доста амбициозна заявка да се занимае с всичко това и тя, нека си признаем, будеше сериозна доза опасения как ще го постигне.

Ако сте гледали режисьорския дебют на Мариан Вълев „Лошо момиче“ от 2019-а, надали сте толкова изненадани от лекотата и финеса, с която е разказана историята на 20-годишното момиче от Перник, което мечтае да стане известна певица, и нейната психически нестабилна приятелка от Варна. Куката от „Под прикритие“ някак си неусетно и сякаш напук на стереотипните си герои се утвърждава като един от самородните таланти на българското кино. Във филмите му няма никакви изхвърляния, нищо изкуствено, нереалистично, пошло или пък префърцунено. Абсолютно всяка сцена и всеки кадър са заснети не просто с вкус и стил – те са режисьорски и кинематографично безупречни. Изглежда на пръв поглед лесно, но е достатъчно да погледнем някой друг български филм, за да се убедим, че изобщо не е.

Но най-голямото достойнство на „Чалга“ – освен стъписващата, спираща дъха актьорска изява на титулярните актриси Елеонора Иванова и Цвети Стоянова (плюс култови епизодични роли от Николай Николаев, Виктор Калев, Кръстю Лафазанов и Николай Сотиров) – е неговата душа. Положителната човешка емоция, искрицата оптимизъм и жизнерадост, е налице от първата до последната секунда – независимо от драматичните и на моменти шокиращи събития, на които ставаме свидетели. Напук на цинизма на времето, в което живеем.

Базиран върху няколко истински и очевидно изстрадани истории, това е филм, който не просто има какво да каже, а и знае как да го направи. Можело е по безброй начини „Чалга“ да излезе от релсите, да залитне в една или друга посока, но това не се случва. Автентичен, искрен, емоционален и красиво заснет (да, наистина с телефон, макар в някои моменти това, уви, да си личи), той те грабва още от първите минути и не те оставя безучастен, а накрая те прави и поне една идея по-добър човек.

Всъщност Мариан Вълев е една от най-интересните личности в днешното ни кино. Може би той даже не осъзнава достатъчно какъв режисьорски талант има. Или и да го осъзнава, не успява да покаже тази увереност в публичните си изяви. В интервютата му винаги има нещо леко гузно – сякаш се извинява, че се натрапва, че се опитва да каже някакви неща с филмите си. Неудобно му е, че се е оказал по-умен и чувствителен човек от онзи, за който го смятат. И че харчи пари, издействани от спонсори, за да режисира. Ако обаче има филм, в който продуктовото позициониране да не ме дразни по никакъв начин, това е точно „Чалга“ – не защото не е натрапчиво (натрапчиво е, на тия хора как не им е малко неудобно), а защото парите този път наистина са отишли за нещо хубаво. Не просто за да си направи един нафукан кинаджия кефа, да избие някой-друг комплекс или да заснеме поредната ширпотреба за убиване на два часа време с кофа пуканки. А за да разкаже вълнуващи и поучителни истории – по простичък, непретенциозен, но в същото време красив и дори виртуозен начин.

Рядко се срещат български филми, които да не успеят да те подразнят с нищо в нито една секунда, но тези на Мариан Вълев са точно такива. Как го постига – вероятно и той самият не знае. Грехота е такъв режисьорски талант да бъде оставен като вълк-единак да продължи сам да се бори с бюрокрацията и формалностите в кинопроизводството и да чука на безброй врати, за да получи финансиране за проектите си. Още след „Лошо момиче“ си личеше, но сега вече е очевадно – Мариан Вълев е човек, зад който трябва да застанат прозорливи (трябва и да не са завистливи) продуценти и инвеститори, и да му бъдат създадени всички условия – да разказва сюжети, случки, моменти. Без да философства излишно и нихилистично-мазохистично да раздава присъди, да продължи да показва и уродливото, и красивото в живота около нас – със същото сърце и любов, с които го прави в „Чалга“.

Мариан Вълев и операторът Димитър Гочев снимат „Чалга“ със Samsung Galaxy S 22. По техните думи, това е позволило филмът да струва десетократно по-малко и да бъде заснет за рекордно кратки срокове. Факт е, че в по-голямата си част кинематографията е отлична, но има и няколко момента, в които качеството на кадрите е компромисно.

6 коментара Добавяне

 1. Най- много ме впечатли лекотата, с която вие написах те така въодушевени отзива за филма, след гледането му.
  Интелигентен човек, у който при интервютата и статиите, които съм чел за г-н Вълев, разбирам, че той всъщност е постигнал смирението тук на Земята и е съумява същевременно да намери начина да прави кино. За мен- изключително иновативно с телефон. Представете си наистина ако му представят добри сюжети и добре написани сценарии, какво може да се постигне в българското кино изкуство? Можем да стигнем много напред. Но пак правилно- дано само завистта да не го застига.. .
  Благодаря за Вашето дигитално съдържание.

  С уважение ,
  Филип .

  Харесвам

 2. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Продуктовото позициониране може да убие ВСИЧКО. ВСИ ЧКО. Колкото и да е добра идеята. Колкото и да е елегантно изпълнението. Колкото и да е важно посланието. Особено когато е така нескопосно и натрапчиво. Това унищожи уникалния дух на ПОД ПРИКРИТИЕ, това е и „лъжичката катран“ във филма на Вълев. Лично мнение, не настоявам на правота непременно. Инак филмът го гледах от чисто любопитство. И,да. Съгласявам се с Вас, господин Неделчев- какво ли би могъл да ни предложи Куката, ако разполага с нещо повече от един телефон? И все пак. Все пак. Не е ли време да оставим на втори, че и на трети план всичката чалга, мутри, босове и прочее атрибути от един свят, който вече е минало? Да, чалгата индоктринира цялата тъкан на обществото. Превърна се в начин, в стил на живеене. Но това не я прави нещо повече от кръчмарски жанр с претенции за истинска музика. Не знам защо постоянно ми се върти в главата безумната мисъл каква ли би била една романтична комедия, създадена от Мариан Вълев. 🙂
  И за финал, с разрешение на автора на предния коментар и аз се присъединявам към благодарностите му за всичко, което ни предлагате тук, господин Неделчев!

  Харесвам

  1. author каза:

   Харесва ми реализмът, усещането за автентичност – не само на основните 3-4 истории, но и на всяка конкретна сцена. Просто това та нещата от живота – показани са без излишна дидактика и присъди, надделява оптимизмът и добротата. Малко български филми имат това великодушие и искрена, а не фалшива жизнерадост…

   Харесвам

 3. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Съгласна съм с Вас. За това съм съгласна. За фалшивата жизнерадост. И още нещо. Вълев НЕ настоява и НЕ натяква, че е направил „филма на живота си“, пък видите ли, публиката „не го разбира“. Ако има нещо, което истински ме влудява и ме дразни в българското кино, това е идеята за „най- великия филм“, който обаче има точно пет човека публика и, разбира се, „тъпата публика не ме оценява!“. Или пък идеята, че ако един филм има наиста много публика и направи приличен боксофис- задължително е „ширпотреба“ и не става. Естествено, имам предвид филми като ВЪЗВИШЕНИЕ или ЖЪЛТ ОЛЕАНДЪР. А не оскърбителни недоразумения като БЕНЗИН или онова там с без съмнение талантливия Симеон Лютаков, дето не му помня и името вече. Непокорните или нещо такова. Позата. Позьорството е нещо, което наистина ме вади от релси. Както и да звучи. А във филмите на Вълев такова нещо няма. И това трябва да се отбележи задължително. Човекът разказва история. Ако споделим и харесаме тази история- добре. Ако не- режисьорът няма да ни обяви за сноби и прочее. А и всеки филм, в който надделява светлото и доброто трябва да бъде подкрепян и приветстван!

  Харесвам

  1. author каза:

   Да, точно така е. Винаги бих предпочел филм като „Чалга“ или „Лошо момиче“ пред „Цветът на хамелеона“ или „Опърничавите“, опази Бог.

   Харесвам

 4. Галина Караиванова каза:

  Наистина, невероятен филм! И този път Мариан Вълев не ме разочарова. Коментара абсолютно съвпада с моето мнение! Възхитена съм от игра, режисьорски решения , от абсолютно всичко. Чакам нови филми от него. Благодаря за това, че показва живота такъв каакъвто е и не на последно място за оптимистичния финал!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s