Я, колко много лузъри!

на

На тези избори измамените камилчета се оказаха повече от обичайното. Вече почти никой не се хвали, че е спечелил нещо, но тепърва ще има да губят още

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 14 юни

Доскоро бяхме свикнали след всеки избори партиите да се хвалят, че са ги спечелили по един или друг начин. Едни брояха чистите проценти от гласувалите, други – електоралната си маса в единици, трети – в колко градове и дори села са победители. Впрочем, инерцията от този навик е останала и днес у ПП-ДБ и придворните им медии. За тях „победата“ е фактът, че в София са първа политическа сила. Сред 30-ината процента гласували в столицата, разбира се… Каква перемога, уау!

Новото на тези избори е колко много губещи се навъдиха. Дори Бойко Борисов не изглежда никак щастлив от 25-процентната победа на ГЕРБ и преднината пред следващите формации. Властта никога досега не е била толкова горещ картоф за българските партии, колкото е в момента. Предсрочен нов вот изглежда почти сигурен, и единственото, което може да го предотврати, е осъзнаването на сега класиралите се водещи партии, че следващият им резултат може да е само по-лош – не и по-добър. На какво ли са способни, за да го избегнат?

Рекордно ниската избирателна активност я анализирахме в аванс още миналия уикенд по тези страници. Каквото и да ви говорят, нарастващото самодоволство и безхаберие на българина са основни причини за нея. Политиците сега кършат пръсти, че за тях са гласували само „ултрасите от агитките“ и почти никой извън най-твърдите партийни ядра. Ами те само тях адресираха през цялото време, кой друг искат да им гласува? Политолози шкембелии пък говорят за „отвращение“ на електората от политиците, и че това било неговото наказание към тях. Колко пък да е наказание? Страшна мъка им причиняват негласуващите, няма що.

Логическият конструкт, че като не участваш в един процес, наказваш и омаловажаваш основните действащи лица в него, е доста плитък. Просто повечето „говорещи глави“ по телевизиите нямат никакъв интерес да анализират самодоволството на нацията ни, част от което са и самите те. Това просто не се котира в ефир, „не продава достатъчно“.

Но ГЕРБ, които ще се чудят как да постъпят с лидерския си мандат, далеч не са най-големите лузъри в тези избори, на които печеливши, и то само донякъде, са единствено ИТН, „Величие“ и ДПС. Празните политически централи в нощта след вота и оглушителното мълчание от страна на водачи, които се упражняваха в реторика и празнодумие седмици наред преди това, откроиха далеч по-гръмки провали.

Най-големият е на формацията ПП-ДБ, която реално смали наполовина електоралната си маса. Онези, които са ги подкрепяли преди като протестен вот срещу статуквото, вече нямат намерение да го правят. Те съставят основната част от отлива, и сега са отишли я при МЕЧ на Руди Гела, я при „Синя България“ (с нейните печални под 2 процента), я другаде. Предимно прахосани гласове, но не и дадени за ПП-ДБ. Отцепилите се Зелени също ближат рани и се чудят как така останаха извън парламента. Ах, каква изненада наистина!

За ПП-ДБ на тези избори гласуваха само най-ревностните им, вманиачени поддръжници – ей така, на инат и напук. Но дори и сред тях имаше много „предатели“, които безцеремонно заминаха с колите и кемперите си за гръцкото море още в петък, вместо да останат и да разцъкат машините в тукашната жега. Не ги е срам!

Зад подадената от Христо Иванов оставка като лидер на „Да, България“ може да се крият много кариерни мотиви, но със сигурност в нея се съдържа и горчивината, че тази коалиция се е върнала обратно към своя „санитарен максимум“. 300-те хиляди души, гласували за ПП-ДБ в неделя, са ако не пределът на техния електорален потенциал, то със сигурност широкото ядро, извън което ще им е много трудно да се разраснат. „Врагове за предизборна употреба“ като Борисов и Пеевски по обясними причини вече не им вършат работа. Президентът Радев днес  пък изглежда достатъчно страховит опонент за тях, но и никога няма да бъде забравен като „бащата“ на пепейците, който изобщо ги вкара в политиката, и когото те лично и с ентусиазъм после си преизбраха за президент.

Изпаднали в остър дефицит от „образи на врага“, изпуснали от платната си „вятъра на промяната“, след като се коалираха с най-върлите си опоненти, тези хора са обречени да доизкарат политическата си кариера в любимата си роля – на добре платена опозиция, радваща се на ограничена популярност из посолствата и кафенетата на жълтите павета.

Друг голям лузър от сегашния вот без съмнение е „Възраждане“ и лично неговият лидер Костадин Костадинов. Въпреки отбелязания процентен ръст, неспособността при толкова благоприятни условия (и вътрешно, и външнополитически) да се добере поне до второ място – особено при тази ниска избирателна активност и пределна мотивация на собствения електорат – говори за достигнат таван в потенциала на тази партия и нейния самодържец. Включването на уважавана фигура като Петър Волгин в евродепутатската листа с нищо не надскача многократно експлоатираната и от БСП схема с „гражданските квоти“. При целия си интелект и принципност на позициите, смелият радиожурналист очевидно не е успял да прибави към „Възраждане“ избиратели от по-широката периферия. За сметка на това в парламента се появиха нови играчи („Величие“), които посягат към същата електорална маса – при това без да имат вече доказалата се като негативна аура на Костадинов на вманиачен и некомуникативен егоманиак.

Когато говорим за изборни лузъри, няма как да не споменем и Корнелия Нинова и нейната клета БСП. Те просто са олицетворение на провала. За тях може да се каже същото като за „Възраждане“ – да не успееш да обединиш протестен вот чрез своята листа при толкова благоприятни условия, е висша проява на анти-талант. Достоен е за „Златната малинка“.

Възможно ли е Корнелия да изпълнява тайна мисия – да ликвидира класическата столетна левица в България, за да павира пътя към някакви нови, модерни и напълно дезинфекцирани от греховете на миналото формации? Като нищо. Нинова имаше блестяща възможност да оглави едно широко социалистическо обединение, включващо не само проекти като „Солидарна България“ и „Левицата“, но и много други формации със сходни убеждения. То би привлякло и далеч по-голяма електорална периферия, която сега просто не отиде до секциите да гласува. Разединената левица не е симпатична никому – много вожд, малко индианец, както е казал народът. Вождизмът на лидерката никога не е бил толкова вреден за партията и за цялостния политически процес у нас, както днес.

С близката до техния жаргон дума „лузъри“ можем да окачествим и формации като „Синя България, МЕЧ, „Център“, „Левицата“ и „Български възход“. Дали при следващи избори, когато и да са те, тези стотина хиляди гласоподаватели (общо за всички тях) ще се излъжат отново да прахосат вота си? Ако става въпрос за корпоративен и купен вот – вероятно да. Но ако нещата ставаха само по този начин, те и сега щяха да влязат в парламента. За щастие, българската политическа система все още не е напълно рухнала и има достатъчно ясна бариера пред амбициите на хора, които просто не притежават нито личностния потенциал, нито тактическата хитрост, за да попаднат по високите етажи на българската политика. За тях е запазено постоянното присъствие в масовката – да разнообразяват пейзажа и да създават усещането, че у нас има богат асортимент от кандидатури. Както и да носят гарантирани приходи на рекламни агенции и медии.

3 коментара Добавяне

  1. Д-Р. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    „Както и да носят гарантирани приходи на рекламни агенции и медии.“ 🙂 Еха. Това си е попадение, господин Неделчев. Както винаги сте прав. Разбира се. Прочетох внимателно анализа Ви. Беше ми много любопитно какво ще кажете Вие точно. Както обикновено, не ме разочаровате. Мен лично едно нещо ме срази в тези избори. Оглушителното мълчание. Нито един „лидер“, нито една пресконференция, нищо. Това е несериозно. Можеха поне да благодарят лично на хората, които все пак гласувахме. Иначе бях права- след тези избори още от същото. Същата салата в малко по- друг десен чиния. Тези от Величие са ми малко като секта. Ще видим какво имат да кажат, направят, предложат. Леко изненадана съм от присъствието на Етиен Леви там, но човек е свободен да прави избори в този живот. Нали така. Не че разбирам защо би заложил репутацията си по такъв начин, но кой знае. Хората правят странни неща. Често по невероятни причини. И да се надяваме, че няма да отидем да гласуваме пак след три месеца…

    Харесвам

    1. author каза:

      Няма да е след три месеца, защото много ги е страх от следващите резултати. Ще устискат доколкото могат сега. 😉

      Харесвам

  2. Д-Р. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Много „утешително“. Но вероятно сте прав, разбира се. Ще поживеем, ще видим. То останаха ли безумия дето не сме ги видели още, не знам…
    Поздрави и успешна седмица от мен! 🙂

    Харесвам

Вашият коментар