Стойчо Керев между осанна и разпни го

на

Предаването за наука, мистерии и конспирации „Новото познание“ влезе в програмата на БНТ2 – за радост на едни и възмущение на други

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 1 февруари

Novoto_Poznanie
„Новото познание“ вървеше доскоро само в Интернет, а преди това беше в ефира на News7 под друго име.

Познаваме го като един от водещите на „Всяка неделя“ от периода, когато легендарният Кеворкян предпочиташе да стои зад кадър и само да нашепва в слушалката на младежа, седнал на стола му. Тогава Стойчо Керев влезе в историята и като журналиста, направил последното интервю с Тодор Живков. По-късно набра популярност и като водещ на амбициозното ток-шоу „Пряка демокрация“ по ТВ7, когато в тази телевизия се изливаха много пари и беше събрала доста знакови имена под покрива си.

Днес Керев, който винаги е залагал на харизматичното си присъствие и добре школуван тембър, е най-близкият български еквивалент на Кашпировски. През последните години той прави предавания, посветени на мистерии, алтернативна наука и всевъзможни теории на конспирацията. Шоуто „Въпрос на гледна точка“ стартира в ефира на нишовия канал News7 и за своите три сезона и около 300 издания успя да си създаде твърда аудитория от привърженици на езотериката и мистификациите, които не намират храна за блуждаещите си умове в нито едно друго предаване. Това са предимно хора, които подозират, че пирамидите са построени от извънземна цивилизация, че на Луната има тайнствени същества, които ни наблюдават от хилядолетия и именно заради срещата си с тях американските астронавти повече не си и помислят да кацат там, и че реактивните самолети най-редовно пръскат над Земята вируси и мистериозни химикали, с които задкулисни господари ни държат в подчинение.

Преди малко повече от две години „Въпрос на гледна точка“ се прекръсти на „Новото познание“ и се позиционира в Интернет, където също продължи специфичната си просветителска дейност. Сайтът му гъмжи от сензационни заглавия и интригуващи въпроси. „Заблудата прераждане. Един единствен живот ли живеем? Катастрофален апокалипсис. Какво вещае смяната на магнитните полюси? Ангели и демони. Невидими сражения на астрално ниво. Голямата измама. Лудите, които ни управляват“. Фейсбук-страницата на шоуто има почти 100 хиляди последователи. Някои зрителки гледат предаването само защото харесват излъчването на водещия. Други обаче се вълнуват от поставените теми не на шега, а актьорската му интонация е като бонус за тях.

На 5 април в НДК Керев ще представи, на една-единствена прожекция само за просветени и любопитни, и своя най-нов документален филм, озаглавен подобаващо „Измамна реалност“. Сами ли определяме съдбата си? Умишлено ли населението по света е водено към неграмотност? Защо заблудите за нашата история набират сила? На каква азбука пишем? Ето такива въпроси поставя журналистът, който предпочита да го сравняват с Карл Сейгън или Морган Фрийман, отколкото с руснака хипнотизатор Кашпировски.

От 20 януари предаването „Новото познание“ беше включено в програмата на БНТ2 и се излъчва всяка неделя от 18.30 часа. Първото му издание беше посветено на изкуствения интелект и на въпроса доколко той помага на човека и доколко застрашава съществуването му в недалечно бъдеще.

Настаняването на Керев в държавния ефир, макар и в по-нишовия втори канал на БНТ, се посрещна на нож от много интелектуалци, фейсбук-кибици или обикновени сноби, които предпочитат да ги наричат „умни и красиви“. Шоуто веднага беше взето на подбив – както и всички онези, които нямат нищо против да го гледат. По същия начин интелигенти и псевдоинтелигенти се хванаха за кобурите, когато предаването „Библиотеката“ реши да коментира книгите на Венета Райкова, които се оказаха сред най-продаваните и четени за 2018-а година. Откъде накъде ще се обръща внимание на нещо, което някакво си там простолюдие харесва? Откога телевизията се съобразява с масовия вкус? Скандал!

Така Стойчо Керев, волно или неволно, се превърна в новата Венета, тормозеща умовете на по-възвишената част от българското общество, на каймака на интелектуалния му елит. Няма значение, че подобни предавания има в почти всяка държавна телевизия и на Изток, и на Запад. Няма значение, че езотериката, астрологията и алтернативните научни теории вълнуват все повече хора, търсещи своеобразно бягство от напрегнатата действителност на ежедневието си. Даже и някои да вярват в извънземните или в тайното задкулисие, което контролира живота ни чрез пръскане от самолети или чрез изкуствен интелект, никой няма право да говори за това в национален ефир. Някъде в някакъв сайт или в канал на Ютюб – може!

Ех, клети Стойчо, защо не си стоя в Интернет? В близките седмици очаквайте канонада от публикации, фейсбук-постове и подмятания, в които различни хора ще се упражняват по възвишен разум за сметка на „Новото познание“. Нали дъвките в устите трябва непрекъснато да се сменят? Не може само за плочките по „Графа“ и пред църквата и за „Пловдив 2019“ да се злорадства, не може само „българската Джаки Колинс“ Райкова да е на мушката на всяка недоказала се писателка и поетеса. Сега е ред на „българския Кашпировски“. Едва 30 минути, излъчвани в неделните вечери, а какво голямо вълнение предизвикват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s