Публицистика между сериалите

на

Ток-шоуто „Плюс минус“ е опит на Нова телевизия да направи следобедите по-сериозни и смислени

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 25 януари

vladimir_kuzman
Владимир Сиркаров и Кузман Илиев в студиото на „Плюс минус: Коментарът след новините“. Двамата печелят симпатии с непринуденото си поведение и залагат повече на експертен, отколкото на типично телевизионен имидж.

Пускането на следобедна информационна емисия в 16 часа беше скъпоструващ и дори рискован ход на Нова телевизия, но той показа амбицията на медията да изпълни този часови пояс с по-сериозно и полезно съдържание. До неотдавна там изцяло доминираха любимите на всяка домакиня и пенсионерка сапунки, а някогашните коментари и препирни в студиото на Милен Цветков вече са далечен спомен.

Отскоро в същия делничен ефир се настани и новото ток-шоу „Плюс минус: Коментарът след новините“. То започва в 16.10 веднага след кратката емисия и продължава до 17 часа. Водещи в студиото са Кузман Илиев и Владимир Сиркаров – две нови за медията лица. Доскоро ги гледахме по BG On Air, където двамата работиха от самото й създаване през 2011-а.

Апропо, това е поредният трансферен удар на Нова с утвърдено име от амбициозната, но със сравнително ниска гледаемост телевизия с име на авиокомпания. Именно оттам пристигна и нашумялата водеща от уикендовите сутрини Мартина Ганчева, която беше новинар и международник в BG On Air със солиден опит.

Ефектът с „Плюс минус“ е същият, както и с нейната поява в задръстения от преексплоатирани физиономии ефир на Нова. Присъствието на непознати досега лица внася свеж полъх в него и влива ново любопитство, а и доверие към публицистиката на тази телевизия, която принципно се гордее най-вече с риалити-форматите си.

Самото студио на предаването е приятно, но по-скоро ненатрапчиво. Лишено е от типичната за националните телевизии претенция за нещо супер официално и дори официозно. Човек направо има чувството, че е превключил на друг канал, а не на добрата стара Нова с все същата ниска резолюция на излъчваната картина.

Подобно на студиото – без излишна помпозност и официалност – е и поведението на Илиев и Сиркаров. Двамата докторанти по финанси от Стопанската академия наблягат повече на имиджа си на експерти, отколкото на шлифовани тв говорители. Начинът, по който водят диалог с гостите си, е именно такъв. Задават конкретни въпроси, понякога на твърде експертен език, но с делова интонация и винаги по същество. Не се подмазват на присъстващите в студиото, нито фамилиарничат с тях, понякога влизат дори в полемика с гостуващите.

Предаването покрива максимално широк диапазон от обществено политически теми. Оправдано ли е новото предложение за ограничаване на скоростта в градовете? Ще има ли достатъчно детски градини и ясли в София? Какво следва от прекръстването на съседна Македония? Има ли конфликт и конкуренция между премиера и президента? Това са само част от въпросите, поставени на различни експерти и коментатори в някои от последните издания на „Плюс минус“. Разговорите в студиото са прекъсвани от репортерски включвания на живо от различни точки на страната.

Макар и да не изглежда претенциозно, предаването в крайна сметка не е никак евтино и лесно за производство. 50 минути всеки делничен ден с толкова много теми, гости и включвания – това е амбициозно висока летва, вдигната от Нова телевизия. Излъчваният час „по ракиено време“ няма как да осигури на ток-шоуто публика от средите на активно работещите, които принципно са основен негов таргет. Частична компенсация и утеха е, че интервютата и дискусиите се излъчват в реално време и по радио „Нова нюз“. Но като цяло този начален час – 16.10, макар и веднага след новинарската емисия, се очертава като единствения проблем на иначе симпатичното публицистично предаване. За съжаление, тази телевизия не излъчва канал „+1“, с каквито разполагат БНТ1 и bTV, който позволява на зрителите да следят програмата й с час закъснение. Остават надеждите, че все повече хора са се научили да се възползват от технологиите за отложено гледане на кабелните си оператори, или просто да търсят по-интересните предавания в интернет-пространството.

Но все пак прави чест на Нова телевизия, че обогати делничния си следобед с публицистика. Ако не друго, поне скучаещите домакини пред телевизорите ще станат една идея по-осведомени и компетентни по важните обществени въпроси. А в много офиси ще се появи една причина повече да се превключи служебният телевизор именно на този канал.

martina-gancheva
Новата водеща на уикендовия блок „Събуди се“ Мартина Ганчева е друг успешен трансфер от екипа на „БГ Он Еър“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s