Семейни войни на градус всяка вечер в 6

на

С новото шоу „Мама готви по-добре“ ефирът окончателно се задръсти от кулинарни предавания. Но поне е заснето както трябва

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 19 февруари

Semeini_voini_Cvetomir
Цветомир Иванов наследи Дидо Мачев в шареното и кресливо състезание „Семейни войни“ по Нова.
Mama_gotvi_Al_Sano
Александър Сано-Косъма е поредният актьор, който се преквалифицира като водещ на тв състезание.

Изведнъж часът от 18 до 19 в делничните вечери се превърна в най-семейното време от денонощието. Досега националните телевизии го използваха или за публицистика, или за някоя лека и безкрайно точеща се сапунка. Само Нова телевизия упорито налагаше в този пояс своята лотария с кутии „Сделка или не“, която вече се изчерпа и стана неоправдано скъпа за производство.

От този месец в 18 часа вече стартират две типично фамилни предавания. Нова върна в програмата си „Семейни войни“, разчупвайки предчувствието за „дежа вю“ с друг водещ и освежен декор. bTV пък завъртя „Мама готви по-добре“ – хитов фамилен формат, създаден в Испания и лицензиран с успех в десетина други държави.

Имаше ли нужда от още едно кулинарно шоу? По bTV – със сигурност да. След раздялата с царувалия 14 години там Иван Звездев и връщането на младите Стоян и Лора от „Бон Апети“ в Нова телевизия, този канал разчиташе единствено на спорадични риалити-проекти като „Мастършеф“. В същото време конкуренцията се скъсва от готвене – Ути Бъчваров продължава да се вихри по БНТ, а в Нова освен споменатия симпатичен тандем се въртят и „Черешката на тортата“, и „Кошмари в кухнята“ – все с участието на вездесъщия Иван Манчев.

Новото предаване е по-скоро забавно семейно състезание с кулинарни елементи, отколкото типично готварско шоу с познавателен характер. Идеята синове и дъщери да готвят под надзора и непрекъснатите команди на майките си е брилянтна и гарантира целия спектър от емоции, събран в минимум екранно време. Всяка майка и всяка дъщеря или син с лекота могат да се идентифицират с някой от участниците, да видят себе си на тяхно място и да си спомнят ситуации от личния си кухненски опит. На моменти напрежението е толкова голямо, че жанрът от комедия се превръща в трилър. „Лукът с нож се бели, бе момиче, не с ръце“, нервно казва мама Татяна, докато 25-те минути на дъщеря й текат неумолимо, а пилето най-вероятно ще остане недопържено. „Очаквах да бъде по-организирана, но тя се щураше и малко забави действието“, допълва разочаровано тя, вече гледайки към камерата.

„За пръв път ми се случва да готвя на толкова тенджери едновременно. Винаги досега съм правила нещата последователно, а не наведнъж“, казва на свой ред Деница, дъщерята на Мария от другия тандем. Като за капак на всичко, паник-бутонът в студиото заяжда.

Водещият Александър Сано, когото всички завинаги ще наричат Косъма заради силната му роля в „Под прикритие“, допълнително нагнетява напрежението: „Не искам да те стресирам, но остават само две минути и половина“, и прочие реплики в този стил. Актьорът, който първоначално се дърпал от ролята на тв водещ, се справя с лекота със задачата си. Присъствието му е непринудено и ненатрапчиво, а позитивното му излъчване отнема градуси от огъня, на който се пържат майките и младите пишман-готвачи. Студиото, в което се развива всичко, е красиво и комфортно, с отлично осветление. Цветовете са леко убити с топъл филтър, което придава ретро-атмосфера и усещане за домашен уют.

Ако по същото време човек превключи на Нова телевизия, там очите му ще бъдат заслепени от футуристичното и обилно осветено студио на „Семейни войни“. Цветовете са крещящи и максимално подсилени като от дисплей на корейски смартфон.

Но да се върнем за последно към „Мама готви по-добре“. Коментарите на готвача-арбитър Ивайло Петков са лаконични и точни. Приятно впечатление у него прави отсъствието на типичната за повечето шеф-кулинари грандомания и претенциозност.

Казано обобщено, в този си вид семейното кухненско състезание вероятно ще има висок рейтинг и дълъг живот в програмата на bTV. Основният му плюс, наред със стилната визия и опаковка, е липсата на плакатност и апломб – събитията сами по себе си са достатъчно динамични, за да бъдат подсилвани от патетичен дикторски глас или дълги монолози на водещия.

Конкурентът във „фамилния час“ – завърналото се в ефира на Нова „Семейни войни“ – е далеч по-кресливо шоу. Елементът на забавление в него е неоспорим, реакциите – неподправени, а вниманието на зрителя е достатъчно ангажирано. Високите децибели обаче създават очакване за нещо много по-драматично и съдържателно, отколкото имаме налице. Паричните награди, които се разиграват там, са скромни, а шумът, който се вдига, е едва ли не като за шестица от Тото 2.

Новият водещ Цветомир Иванов, макар и да не притежава „дани-де-витовския“ чар на предшественика си Дидо Мачев, се справя с ролята си не по-зле. Това, което се изисква и очаква от него в едно такова старомодно като режисура състезание, е изпълнено. Като цяло „Семейни войни“ обаче оставя усещане за шоу с по-ниско поставена летва. То не обещава кой знае колко на публиката, затова пък винаги гарантирано и безрисково успява да й го даде.

И двете предавания доставят на семейната аудитория достатъчно емоции и разтоварване. Въпросът е доколко обаче в края на работния ден (и непосредствено преди традиционно негативните като заглавия централни новини) хората имат нужда от забавления с толкова висок градус – и като напрежение, и като тоналност. В един уикендов следобед или в по-ранен делничен час биха се приемали далеч по-благосклонно.

 

ГОТВЕНЕ ДО ДУПКА

Силен нов сезон на „Черешката“

„Черешката на тортата“ е вече утвърден риалити-формат в програмата на Нова, но тазгодишният му пореден сезон се очертава като най-интересен измежду всички досега. В това предаване кулинарните тънкости никога не са били основен акцент в интригата. Шоуто е по-скоро „Биг Брадър лайт“, където човешките взаимоотношения се експонират максимално реалистично и без излишна дидактика или дълбокомислена дисекция. В първия месец подборът на участници и сценките между тях по нищо не отстъпваха на далеч по-скъпи и претенциозни риалити-проекти. Селекцията от последната седмица, събрала накуп някои от най-известните телевизионни готвачи, е своеобразен апогей – и като полезност на кулинарната информация, и като напрежение между колегите-конкуренти. Конфликтите между самоуверените Ути Бъчваров и шеф Петров, дискретното самочувствие на Шишков, Лео Бианки и Лора и Стоян плюс артистичните и понякога хапливи коментари на шеф Манчев превърнаха „Черешката“ в най-атрактивното шоу в пренаселения от нови проекти пролетен сезон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s