Интро #53

на

Редакционният увод от февруарския „Биограф“

Intro53

В известен смисъл, тероризмът процъфтя именно с възхода на телевизията. Тя го промотира непрекъснато – чрез религията и чрез политиката.

Мерилин Менсън

 

Покрай работата си чета много списания от най-различен вид. От професионална деформация и колегиален интерес никога не прескачам редакторското интро. В чуждестранните издания то почти винаги е посветено на някакви актуални събития, най-често политически. Американските редактори се вълнуват най-вече от изненадващия за мнозина възход на Доналд Тръмп като кандидат-президент. Английските – от това дали Великобритания ще остане в Европейския съюз и доколко ще бъде засегната от бежанската криза. Руските – от вечната тема за коварните западняци, които завиждат на родината им за природните й ресурси и непрекъснато гледат да прецакат свободолюбивия й народ. Почти няма лайфстайл-списание, което да не започва с политически коментар.

Но така и не мога да се изкуша да пиша подобни неща тук. И то не само защото българската политика е дълбоко провинциална и някак си нелепа на фона на световната. По-големият проблем е, че медийното ни пространство е буквално отровено – от интриги, евтини сензации, измислени герои и преувеличени драми. Новинарският поток е изцяло доминиран от негативни информации. Криминалната хроника е издигната в култ и със садистично удоволствие всява психоза у всички. Преобладаващото настроение е мрачно, минорно, подтискащо и създава едно особено усещане за обреченост. Кара ни да се чувстваме герои, че изобщо сме живи и здрави.

Ето защо тук няма да пиша за политика и актуални обществени драми. Иска ми се поне Biograph да бъде зона без напрежение, да не водим война с никого и да не всяваме песимизъм и нихилизъм. Постарали сме се февруарският брой по нищо да не отстъпва на предишните 52.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s