Дръжте известните надалеч от „Стани богат“

на

Легендарното предаване се рестартира с пестелив бюджет, но е глътка въздух в ефира и веднага вдигна рейтинга на БНТ

M_Bilalov
Дебютиращият като тв водещ Михаил Билалов се справя изненадващо добре, а имиджът му на отличник с очила и големи уши допълнително засилва диаболичното му излъчване на лош многознайко.
Niki_Kynchev
Докато 13 години водеше легендарната викторина, Ники Кънчев беше имитиран, иронизиран и критикуван, но сега присъствието му липсва на много зрители.

Зрителският рейтинг на БНТ1 в часовия пояс между 19.00 и Сънчо е скочил почти трикратно, откакто там се появи възродената викторина „Стани богат“ – някогашна перла в короната на Нова телевизия. От 3.5% среден дял на аудиторията по това време, сега той е 9.7%, сочи пийпълметрията на ГАРБ.

Но и без тази статистика е очевидно, че това е събитието, за което всички зрители говорят от началото на април. 4-годишната му липса в ефира, все повече доминиран от сеирджийски риалити програми, турски и български сериали, беше повече от крещяща. Ходът на БНТ да го привлече в своята програма заслужава поздравления, колкото и да сме свикнали да сме пестеливи в похвалите си към държавната телевизия. Реално мястото на подобно познавателно предаване е именно там, а дали ще има висок зрителски рейтинг или не, не би трябвало да е от определящо значение за съдбата му. Такива програми са задължителни за националния ефир, а функцията на БНТ, където отиват част от данъците на зрителите, е именно такава – да се грижи нацията да не изпростява и оскотява прекалено много.

И наистина – „Стани богат“ е като живителна глътка интелектуален въздух в праймтайма, а програмирането му на гърба на новините по Би Ти Ви и Нова също е умен ход. Все повече стават зрителите, на които им е не просто досадно, а подтискащо и дори противно да следят централните емисии на частните канали, доминирани от негативни новини, криминална хроника и битови драми. Не е за пренебрегване и фактът, че картината се излъчва с висока резолюция по БНТ1 HD, а не, както се изрази една зрителка – със „скайп-качеството“ на Нова.

Разбира се, очакванията към възроденото шоу бяха и ще продължат да са високи. Като структура, визуална опаковка и съдържание то е почти съвършено, а изискванията на лицензодателите са безкомпромисни. Предишният водещ Ники Кънчев се справяше отлично с функцията си, но замяната му с актьора Михаил Билалов изглежда добре премерен ход – не само защото така се постига освежаване на шоуто и се ликвидира усещането за „дежа вю“. През последните няколко години Кънчев волю-неволю се асоциира почти на сто процента с все по-примитивното като съдържание риалити „ВИП Брадър“. Освен че нескрито залага главно на омаскаряването на скъпоплатените си участници, дори и в студийните коментари това предаване стана доста по-елементарно, а сериозните анализи отстъпиха място на диалози от махленски тип. По този начин олекна и самата фигура на водещия, който иначе е един от най-ерудираните и опитни български журналисти.

Кънчев е от онези тв лица, чието присъствие в ефира по принцип е ненатрапчиво и без излишни емоционални протуберанси. При такива хора качеството на работата им се оценява едва когато се направи опит да бъдат заменени с други. Спомнете си как една година не той, а Милен Цветков беше основен водещ на коментарите в „Биг Брадър“ и тогава масовата реакция беше, че Ники се е справял по-добре.

Сега Мишо Билалов се пече на същия огън. Летвата, вдигната пред него, е висока, а неслучайно лицензодателите обикновено изискват водещ на това шоу да бъде журналист. За актьорите се смята, че нямат тази ерудиция и обща култура и не вдъхват същия респект у публика и участници.

Но Билалов се справя – ако не отлично, то поне със сигурност над очакванията и доста добре като за начинаещ. Фактът, че е завършил Класическата гимназия в София, после е живял, учил и работил във Франция, а има зад гърба си и брак с азиатка, несъмнено е разширил кръгозора му достатъчно, за да не се чувства в небрано лозе по повечето теми. Култовата му слава от сериала „Под прикритие“ пък го прави едно от знаковите лица на тази телевизия – за разлика от Кънчев, който завинаги ще се асоциира с Нова.

Присъствието на Билалов в рамката на екрана е артистично и нерядко „по Джаровски“ диаболично. Като запазена негова марка се очертава произнасянето на „верен отговор“ с поставяне на еднакъв акцент и върху двете думи. Трудно за имитиране, но не и невъзможно. Интересно как ще се справят с образа му актьорите от „Господари на ефира“, „Комиците“ и „Шоуто на Слави“.

Колкото до самия регламент на възродената викторина – разочарованията тук са факт, но не и необясними и лесно преодолими. Наградният фонд е занижен, трудността на загадките след 2000 лева рязко скача, липсва и въведеният по едно време четвърти жокер, който позволяваше замяната на един въпрос с друг. Последиците от всичко това ще бъдат главно в дефицит на участници с по-сериозна ерудиция и подготовка, а усилията на Билалов да подсказва все така ще бият на очи. Все по-често ще се дразним, когато някой не знае, че оризът се отглежда във вода, че Овенът е първата зодия в зодиака, че слънцето изгрява от изток и че венчалната халка се носи на безименния пръст. Но това е положението в държавната телевизия – бюджетът е по-скромен, както и самата аудитория, затова и наградите и мотивацията за участие са едно ниво надолу. Затова пък колко приятно е, че рекламните паузи не траят повече от минута!

Но по-ниското ниво на участниците би било по-малкия проблем пред „Стани богат“ в месеците (дай Боже – години) пред него. Далеч по-досадно ще стане, ако продуцентите решат отново да подхванат серия „ВИП-издания“ с изтърканите мили наши знаменитости и тв муцуни. Ако ще трябва за пореден път да гледат опитите им да покажат ерудиция, маскирани зад някоя иначе добре звучаща благотворителна кауза (и как водещият всячески се мъчи да им подскаже, уж за да се съберат повече пари), феновете на предаването по-скоро биха го пропуснали. Дано „Стани богат“ не повтаря грешката на „Биг Брадър“ и не задълбава в тази втръснала на всички „селебрити“ схема. Ако направят така, че хората да предпочетат да цъкнат на друг канал и да гледат централни новини, положението явно ще е станало доста нетърпимо. И за това няма да са виновни нито създателите на „Стани богат“, нито авторите на чудесните въпроси.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s