Лешоядска журналистика, погрешни въпроси

на
Trakia
Трагедията край Ихтиман въодушеви и превъзбуди българските медии – дори онези, които се смятат за „сериозни“.

В трагични дни като днешния наистина изпитвам срам, че принадлежа към журналистическата гилдия, и че хората могат да търсят нещо общо между мен и така наречените български медии. И не, не става въпрос само за лешоядския начин, по който репортери и пишман-репортери се юрнаха да отразяват събитията от мястото на катастрофата на магистрала „Тракия“. Още по-грозна ми се струва тържествуващата активност на смятащи себе си за сериозни медии, които сега се държат едва ли не като храбри прокурори и дори като нещо повече от това.

Повръща ми се като чета, че едва ли не тази трагедия е била предвидена от тях. Отвращавам се да гледам и слушам как неизменно се прави връзка между собственика на фирмата-превозвач и управляващата партия (все едно няма нелепи катастрофи с автобуси на други фирми и все едно никога по друго време бизнесмени не са нагазвали в държавното управление, нали). Повдига ми се, когато професионални мрънкачи като Комарницки (онзи, който се сърди на всички, че вестникът, който издава, не се купува) не пропускат да напомнят за себе си с някакъв тъпо заядлив и напълно излишен статус във Фейсбук.

Да, тягостно е, че цялата тази кощунствена вакханалия идва от медии и хора, които иначе са страшно загрижени за оскотяването на нацията и лошите влияния на различни неща върху нея – чалгата, Криско, риалити-програмите… Като казах Криско – довечера, разбира се, Слави Трифонов и умниците около него няма да пропуснат и те да се поупражняват по темата с мъдри съвети какво трябва да се прави – искате ли да се обзаложим? Няма да го направят само ако предаването им не е било предварително записано, защото примерно актьорите и музикантите имат халтураджийски участия по механи и дискотеки навсякъде из Родината.

Но следващия път, когато някой от всичките тези – капиталци, комарницковци и прочие – започне да развива теории как някой нарочно прави така, че народът ни да изпростява и се озлобява все повече, бих им казал просто „баста!“. Не желая да ви чета и слушам, защото вие с нищо не сте по-различни от тези, срещу които уж воювате.

Трябвало да се слагат колани в автобусите и стриктно да се съблюдава това – ами сигурно е така. И на Запад, където уж има контрол, не управлява ГЕРБ и превозвачите не са негови бивши депутати, нерядко стават такива трагедии, понеже хората така и не си слагат колани. Трябва да извикат такива многознайковци като вас, за да обяснят нещата и на тамошните общества.

Може би в черни дни като днешния лешоядските медии (каквито, оказа се, са почти 100% от българските) биха могли на висок глас да задават далеч по-важни въпроси. Като например защо от десетилетия се неглижира и умишлено води към фалит и окаяно съществуване най-използваният вид транспорт във всяка развита държава – железопътният. Нима не звучат логично подозренията, че вече години наред у нас има „автобусно лоби“ и се прави така, че хората да избягват далеч по-надеждния влаков транспорт? То не че там не стават нелепи катастрофи и инциденти, но това, първо, отново може би е следствие на липсата на развитие, и второ – процентно погледнато, движението по пътищата си остава най-смъртоносният вид пътуване във всички световни и национални статистики.

Ето затова си струва да се пише и говори в трагични дни като този – защо нямаме бърз, сигурен и достатъчно комфортен жп транспорт между най-важните градове в тази страна – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Търново, Плевен, Благоевград, Сандански. Няма да струва чак толкова скъпо, колкото се намеква и внушава. Но пропуснатите ползи от автобусни лобита ще са сериозни. Това обаче е единственият цивилизован начин подобни трагедии да намалеят драстично. Всичко останало е лешоядски популизъм и гнусна самореклама на медии и отделни суетни индивиди. Позор за всички тях!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s