„Извън пътя“, извън стандарта

на

Новият филм на Николай Волев е провал във всяко отношение

Kare_Izvyn_pytq
Сали Ибрахим и Деян Донков трудно успяват да заинтригуват и докоснат зрителя.

Очакванията от режисьор като Николай Волев са, меко казано, високи. Все пак това е човекът, комуто дължим „Господин за един ден“, „Двойникът“, „Маргарит и Маргарита“ и „Да обичаш на инат“.

Дългоочакваният му нов филм обаче (след 15-годишна творческа пауза)  – „Извън пътя“ – е разочарование и дори провал по всички параграфи, който не може да бъде спасен нито от актьорското присъствие на Деян Донков и Аня Пенчева, нито от смуглия чар на младата титулярна „риалити-актриса“ Сали Ибрахим. Историята за изпадналия в творческа и екзистенциална криза писател-драматург, който преоткрива жаждата за живот благодарение на една случайна среща, напомня за някои от късните филми на Рангел Вълчанов, лека му пръст. Тук Волев по същия начин оставя въображението си да се рее, без да се стреми да мотивира един или друг сюжетен ход и без дори да се старае в диалога да има нещо кой знае колко смислено и оригинално (тв журналистът Иво Беров е съсценарист). Крайният резултат обаче е един изсмукан от пръстите, странно самовлюбен и повърхностен филм, далеч под стандартите на този творец.

„По-добре нищо да не пишеш, отколкото да напишеш едно нищо“, казва главният герой в него. Ех, ако можеше и авторите на тази реплика да я спазват…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s