Упадъкът на телевизиите

на

Те все повече престават да бъдат предпочитан източник на информация и забавление, а анализите и поучителните сюжети са много редки. Но никой не им е виновен за тази деградация

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 21 април

Да започнем с един добър пример. Сутринта навръх Великден bTV беше изнесла „външно студио“ за разговори в Черепишкия манастир – паметник на културата от национално значение във Врачанския балкан. Изграден още през XIV век, после разрушен от турците и възстановен около 1660 година, в соцвремената той имаше и функцията на духовна семинария. Включванията сред ослепителната природа от двора на светата обител, в кампанията за чието възстановяване активно участва и самата телевизия, бяха едно наистина пречистващо духа и сетивата преживяване. Всяка изречена дума там сякаш придобиваше двойно по-голяма сила.

Единият от разговорите беше с Мариан Вълев – автор на най-успешния български филм за годината (и един от най-гледаните филми въобще в киномрежата напоследък), който, противно на създалия му се имидж на лошо момче и повърхностен гангстерски-типаж, е човек с усет към духовното и извисяващото. Целият сутрешен блок на bTV беше истинско попадение – с красиви кадри, заснети с дрон, добре подбрани теми и въпроси, но без прекомерна приподвигнатост и патетика. Докато го гледаш, си казваш – е, добре че има могъщи медии с достатъчен ресурс, за да пренесат хората на подобно свято място в този свят ден… Само на този ден bTV със сигурност направи за каузата на манастира повече, отколкото куп наши държавници за десетилетия.

Последният подобен пример за смислена употреба на ефирно време, който изниква отново от същата телевизия, беше студиото на 19 февруари, посветено на 150 годишнината от смъртта на Васил Левски – аналитични и проникновени разговори с добре подбрани събеседници и изненадващо компетентни и подготвени водещи. В онзи ден повече българи са научили най-важните неща за Апостола и делото му, отколкото от десетки учебници и непрочетени книги, написани от умни историци.

Но самият факт, че толкова се изненадваме от подобни протуберанси на качествено тв съдържание, вече е достатъчно тревожен.

Всеки ден, уви, не е Великден. Нито можем постоянно да гледаме чудесните директни репортажи на БНТ от храмовете „Св. Александър Невски“ и „Света Неделя“, нито сме нонстоп стимулирани да почистваме средата около себе си, както става с традиционната и полезна пролетна кампания на bTV, колкото и изкуствено пропагандна и фалшива да изглежда понякога.

Ако човек се замисли и си даде сметка какво ни носи телевизионният екран напоследък, констатациите ще са изцяло мрачни. Новините стават все по-доминирани от инциденти, човешко нещастие и предъвкване на личности като Емили Тротинетката и Чеченеца. А във външнополитически план – все по-едностранчиво манипулативни и нямащи нищо общо с реалностите. В това отношение и трите големи национални телевизии изглеждат напълно координирани – но надали от някакъв тайнствен команден център, а по-скоро от колективно късогледство и глупост. Просто винаги е по-лесно да правиш като другите, да действаш по готови тертипи – особено когато виждаш, че публиката няма нищо против.

Всъщност, не е съвсем като да няма. Ако се направи проучване за спада в гледаемостта и доверието към новинарските емисии за последните три години, със сигурност ще се получат резултати, които нито една телевизия не би искала да огласи. Хората все повече ще се информират от платформи като Ютюб (вече я има на почти всеки телевизор), Телеграм, Туитър и дори ТикТок. Там, успоредно с дежурния поток от безумие, простотия и манипулации за малоумни, всеки човек с по-буден ум може да потърси различни гледни точки по дадена тема. Да си създаде „фийд“, захранване от информация за размисъл. Тези социални мрежи поне предлагат нещо повече от лоботомия, от предварително сдъвкани, във вид на лесна за поглъщане каша, новини за безмозъчни потребители.

Сблъсъците на противоположни мнения, анализирането на даден проблем от всички възможни ъгли, вече напълно отсъства от телевизионната ни публицистика. Единствено в „Референдум“ по БНТ, понякога и в „Пресечна точка“ по Нова, може да се стигне до конфронтация на гледни точки, но дори и тогава тя в повечето случаи изглежда с предизвестен край. Водещите просто оставят всеки да си изпее предварително заучената песен, без от това да следва никакво обобщение. Само когато имаме избори, се случва в едно студио да бъдат събрани хора, които могат да имат различна трактовка на най-важните процеси в политиката и обществото ни. Но пак не е нищо повече от редуване на монолози – до истински полезна дискусия така и не се стига.

Предавания като легендарното някогашно „Сблъсък“, или пък като онова, което водеше Милен Цветков всеки следобед, днес изглеждат направо немислими. Все едно са били в някакви други телевизии, не в нашите. И в друга, наистина демократична епоха.

Днес само в клетата кабеларка на Слави Трифонов „7/8“ човек може да открие дискусионно ток-шоу като „Кръг/Квадрат“ (основната му аудитория отново го търси предимно в Ютюб), където анализатори от три различни поколения като Андрей Райчев, Първан Симеонов и Тончо Краевски по достатъчно задълбочен, но все пак масово достъпен начин обсъждат фундаменталните въпроси на днешния свят. За големите телевизии подобен формат сякаш е табу. Трябва ли тогава да се учудват, че публиката им все повече ще ги изоставя и ще търси други платформи вместо ефирното излъчване? И че пред екраните им ще остават предимно полузаспали хора?

Със забавленията положението не е по-различно. Как така стана, че неусетно се докарахме дотук?

Риалити форматите, за които телевизията пръскат колосални суми, все повече зациклят в сеирджийство и скандали без никаква реална полза за зрителя освен задоволяване на първосигнално любопитство.

Помните ли в първите години на „Биг Брадър“ какви анализи се правеха в студиото при Ники Кънчев? Ами какво да кажем за двата сезона на „Къртицата“ по вече несъществуващата ТВ7, които бяха блестяща дисекция на днешното ни общество? Повечето хора са забравили какви дискусии по важни теми се случваха там. Епизодите ги има в „Ютюб“ и всеки може да си припомни. Днес, покрай съпружеската драма на фолкзвездата Мария и скандала между Юлиан Вергов и Диана Димитрова темата за насилието над жени стана особено актуална. Но как се анализира тя? Никак, разбира се. Гледахме само едно гостуване на певицата по Нова, където тя с усмивка отклони плахите въпроси на водещата, и използва огромния интерес към себе си, за да си направи малко реклама.

В „Къртицата“ отпреди десетилетие обаче имаше цяло издание, посветено на тормоза, който Деян Донков оказваше върху Радина Кърджилова вътре в базата на риалити-шоуто. И в студиото присъстваха не по-малко от шестима коментатори с различна компетентност и гледни точки към случващото се. Направиха се анализи и заключения, които със сигурност са били полезни за публиката и са фокусирали вниманието върху проблема с домашното насилие по начин, по който сега телевизиите изобщо нямат намерение да го правят.

Вместо това гледаме сеир като „Ергенът“, в който млади жени, издокарани с нелепи рокли, се надпреварват да се обиждат една друга. А камерите не просто воайорски, а най-демонстративно и отблизо предават всяка тяхна дума, за да се попива от зрителите и после да се използва и от тях. Девойки, представени като натруфени торти с изтекъл срок на гордост, се състезават коя по-удачно ще прекъсне разговора на конкурентка с обекта на всеобщия им интерес. Излишно е да уточняваме, че в чуждестранните версии на същия формат подобни „прекъсвания“ въобще не са основно съдържание на предаването. Че омразата и обидите между участничките (сигурно и там не се обичат особено) изобщо не са във фокуса на продуцентското внимание. Че на преден план са изведени всички онези неща, с които една жена може да впечатли и задържи един мъж до себе си, както и той – нея.

„Къртицата“ отпреди 10 години – шестима коментатори в студиото по тема като домашното насилие, която днес не се подлага на никакъв анализ в големите телевизии.

Как въобще bTV стигна до етапа, в който толкова долнопробно зрелище като „Ергенът“ е единственият й повод за рейтингова гордост пред рекламодателите? Защо се допусна и стойностно риалити като „Сървайвър“ да деградира толкова много, оставено в ръцете на хабер си нямащи турски продуценти? Къде останаха славните времена на формат-шедьовър като „Мастършеф“ с тримата топ-готвачи и чудесния му кастинг от участници? Наистина небивал, немислим доскоро упадък.

Не по-различна е картинката и в уж позитивно семейно шоу като „Един за друг“ по Нова. Там сякаш умишлено са подбрани двойки, с които широката и по-непретенциозна публика да се идентифицира, и този подход буди симпатия – поне доколкото не се акцентира на негативната енергия и омразата между конкуриращите се фамилии. Но и в това риалити липсва какъвто и да било опит за дисекция и поне плах анализ. Няма дори и малка крачка отвъд елементарното зрелище и повърхностното забавление, в което мъжът подвиква на жена си и обратното.

Подобна е ситуацията и в кулинарното риалити „Hell’s Kitchen“, което тази година видимо е по-добро от предишните сезони и умело се възползва от разпада на „Мастършеф“ в конкурентната bTV. И тук акцентът обаче е върху крясъците и сеира – и дума не може да става за забавление, от което публиката да извлече дори минимална полза. Рецептите и качеството на готвенето пък изглеждат най-маловажното нещо…

Телевизионният ни упадък от последните години е голяма тема с продължение. Примерите за деградацията на ефирната продукция, формираща все по-затъпяваща аудитория, са безброй. Но никой не е виновен на телевизиите, че губят и все повече ще губят рейтинг в конкуренция с онлайн-алтернативи. Те сами си правят това харакири, не осъзнавайки, че развитието на технологиите вече ги прави много лесно заменяеми.

„Кръг/Квадрат“ е едно от малкото истински дискусионни предавания по важни теми, но смелост за такова са проявили само от телевизия „7/8“. Публиката обаче все повече ще търси в YouTube подобни неща, липсващи в националния ефир.

4 коментара Добавяне

 1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Христос Возкресе, господин Неделчев! Здрав да сте, преди всичко. Вие, и хората, които са важни за Вас. Повече светлина в душата, повече възторзи в сърцето и повече усмивки Ви желая! Другото все ще се нареди някак. 🙂
  Разбира се, отново и както винаги- благодаря за страхотната статия. Прочетох с интерес. А въпросното видео с Мариан Вълев ще гледам след малко- излъчили са го на Възкресение, но се прибрах от службата кажи- речи в четири сутринта, та…проспала съм го. Нищо де. Сега ще го видя.
  Четох аз тази статия и се успокоих. Да Ви кажа честно. Значи „повредата не е в моя телевизор“. Както се казва. Защо ли? Ами защото от години гледам все по- малко и по- малко. И си викам- капризна съм станала, все нещо не ми е точно. А виждам сега, че всичко си ми е наред. Просто имам едно определено ниво на критерий за телевизия и някак си не го променям в посока снижаване. Разбрах, че нещо се случва с връзката между телевизията и мен, когато престанах да гледам новините на БТВ. И По света и у нас. Аз!? Дето гледам По света и у нас буквално от невръстна? И дето гледам по пет новинарски емисии всеки ден? Просто престанах. Уморих се от манипулации, евтино сеирджийство и уж „всички гледни точки“. За публицистиката какво да кажа. Трудно понасям дори Референдум вече. И Панорама. Но ги гледам. Все нещо трябва да чуе човек. Освен Хр. Иванов и Асен В. при Ризова…Страхотна статия, наистина. За форматите нищо не мога да кажа принципно- гледам само музикални и то не всички. И две- три предавания по БНТ. Които обаче гледам основно на сайта им- заради удобството да избера времето, в което да гледам. Някак си дистанцията между телевизията и хората, които очакваме нещо повече и нещо различно от сеир става все по- непреодолима. Е, за това има книги и прекрасни списания като Биограф. И, Слава Богу, достатъчно достъпни начини да гледаме филми. Ако държим. Тук е мястото пак да Ви благодаря, господин Неделчев. Пак и още веднъж. Предположението Ви беше съвсем основателно- Mayor of Kingstown ми допадна страхотно. Още веднъж, много благодаря за препоръката! Скоро мисля да обърна подобащо внимание на сезон 2. Но сега съм на финалната права на сезон 3 на Йелоустоун. Този филм просто ме разби. Във всеки възможен смисъл. Вероятно защото ми е близък като тематика. Живяла съм на такова място. Е, не с размерите на Роуд Айлънд, разбира се. Но живяла съм на място, където работата никога не спира и не свършва и където е най- добре да се разбираш перфектно с коня си. Защото само на него можеш да разчиташ високо в планината. За жалост, нашата битка беше обречена. Сега на мястото на моята мечта има…все тая. Онова място го няма. Тези с големите пари и големите връзки при мен победиха. Дано ранчото Дътън има повече късмет. Ще разбера като видя и другите два сезона сигурно. Убийствен филм. И тези красиви пейзажи от Монтана. За Кевин Костнър какво да кажа. Ако друг актьор играеше ролята, вероятно филмът не би бил това, което е. Не съм си представяла, че подобна роля може така да му „лепне“. И си припомних защо обичам този мъж от времето, когато бях на 15…:-) Като оставим настрана очарователният мистър Дътън, актьорът, който играе Рейнуотър определено ме спечели. И любимката ми- Бет. Ех. Някога и аз бях на татко съкровището. И бях точно толкова луда, дръзка и способна да обърна света. Абе същата бях. Само без алкохола. Някога. Татко отдавна го няма и сърцето ми си отиде заедно с него. С тази моя работа чак сега стигнах до този изумителен филм. Ама нищо де. Ще си наваксам. Докато продължават да следя препоръките Ви. Още веднъж благодаря, наистина.!

  Харесвам

  1. author каза:

   Да, Йелоустоун е страхотен. Там е трудно човек да има само един любимец – невероятни образи, конфликти, теми. А Кевин Костнър ще бъде една страхотна корица на Биограф, нали? Само да изберем най-подходящия момент… 🙂

   Харесвам

 2. Иван Милков каза:

  Прав сте. Дори кича на някогашните кабеларки вече буди носталгия(дори у мен, човек под 30 години), на фона на сегашния застой. Изчерпаха се сюжетите в риалититата, много от списващите в жълтата преса се прехвърлиха в телевизиите, изтупани и лустросани, заменили хищността си от анонимните клюкарски каренца с умилкващи се усмивки, изпълнителните и програмните директори се осланят на всеядността, която възпитаха у публиката и която им спестява усилия и напъни за творческо мислене(заплатките си вървят, ГАРБ ни надува рейтингите, всичко е шес’).
  Липсват експериментите, залага се на сигурно, няма вече явления, които да разтърсят пазара, да откроят гледни точки, да предизвикат дискусия.
  Докато още се намират записи от “ Всяка неделя „, от програмите на Хачо Бояджиев, от ранните изяви на Милен Цветков, от усмивката на Кембъла, от “ Как ще стигнем…“ на Тодор Колев, ще намираме утеха там…за нататък – не знам.

  Харесвам

 3. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Ето, четете ми мислите просто. От кога я чакам аз тая корица с Кевин Костнър, ако Ви кажа…Ама като гледам- ще я дочакам, а. Както казвате- подходящ момент да се избере само. И за останалото сте прав, разбира се. Няма как да имаш един любимец в такъв плътен и фантастично направен филм. С толкова конфликти и посоки на действието. Просто на мен такава ми е направата, такъв ми е характерът. Постоянна съм в привързаностите си. А и честно казано, нещо в този убийствен образ на Костнър наистина много ми напомня за собственият ми баща. Болезнено е на моменти. И понеже лекарят в мен никога не спи- чисто като психология ми е изключително интересен Джейми. Има нещо истински зловещо, истински плашещо зад тия красиви очи и тая топла усмивка. Интересен ми е, определено. Направо не мога да повярвам, че филм като Йелоустоун е създаден в днешните “ политически коректни“ времена на лицемерие, бездушие и тотална липса на здрав разум. Вероятно това също е част от причините за абсолютният му успех. Един филм, в който мъжете са мъже. И не се извиняват за това. Нямат розов маникюр и сплетени коси. Разбирате ме, сигурна съм. Слава Богу за такива филми. Определено.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s