Най-скучното състезание

на

Bake Off предизвиква неминуеми сравнения с Master Chef и губи категорично по всички показатели

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 25 ноември

rafi
„Защо така се изморяват тези ръчички?“. Присъствието на певеца Рафи е повече като на случаен гост в предаването, отколкото като на вдъхващ респект водещ.
bake_off_jury
Колкото и да са компетентни и уважавани, журиращите шефове Панджерова и Балталийски са бледо подобие на шеф Манчев или на корифеите от „Master Chef”.

Кулинарната тематика открай време е сериозно застъпена в програмата на Нова телевизия и далеч не се изчерпва само с рецептите на Лора и Стоян по „Бон Апети“ в късния предиобед. Откакто този канал се сдоби с явлението Иван Манчев, предавания като „Черешката на тортата“ и „Кошмари в кухнята“ станаха емблематични елементи от програмата му. Те обаче са много по-близо до риалити-шоу, отколкото до чисто готварска надпревара. Нова телевизия изпитваше осезаема липса от предаване, което да бъде за кулинарията това, което е „Х Фактор“ за музиката – общонационален конкурс, в който хем да има напрежение между състезаващите се кандидати, хем да носи достатъчно полезно съдържание за ценителите на този жанр.

И ето го най-сетне “Bake Off – най-сладкото състезание” – риалити-шоуто, което успя да запали цяла Великобритания по печенето на сладкиши, хлябове, пици и прочие. Създадено през 2010-а, то се превръща в истински телевизионен феномен на Острова, печели куп награди и вече има лицензирани версии в Америка, Австралия, Франция и Ирландия.

От чисто стратегическа гледна точка това няма как да не е печелившо попълнение за Нова тв – не просто защото ще привлече голям брой нишови рекламодатели, достигащи до добре таргетирана публика с интерес към готвенето, но и защото ще запълни програмната схема с усещането за повече смисъл и полза. Тази телевизия е властелин в риалити-жанра, но повечето предавания, нека не се заблуждаваме, са триумф на сеира, междуличностни интриги, подклаждани от продуцентите скандали и евтин хумор. „Най-сладкото състезание“ е коренно различно – в него напрежението е неподправено и нережисирано, конкуренцията – напълно реална, а зрителят винаги може да научи нещо ново и да го приложи после в своето ежедневие.

Сравненията между “Bake Off” и „Master Chef” по конкурентната bTV обаче са неизбежни. И изобщо не са в полза на шоуто, с което Нова толкова се гордее тези дни. Ако се излъчваха в един и същ сезон, разликата в класите щеше да е още по-крещяща и почти да обезсмисля амбициите на новото предаване.

На фона на “Master Chef” „най-сладкото състезание“ изглежда някак си по-евтино, кресливо, повърхностно и претупано. Дори и чисто визуално цветовете в него не са така пулсиращи и ярки, както в хитовото кулинарно шоу на bTV. Интериорът в палатката насред парка създава усещане за анти-уют, а облечените с връхни дрехи по време на интервютата си състезатели приличат на случайни минувачи, анкетирани в някоя новинарска емисия.

Основните елементи – декор, конфигурация на водещите и журито, структура на всеки епизод – са пряко заимствани от британския оригинал и тук българските продуценти няма за какво да бъдат критикувани. Дори в самата концепция на “Bake Off” е заложено да бъде като по-беден брат на “Master Chef”. Продуцентите от Нова обаче търпят критика заради неспособността си да създадат по-голяма интрига, да психологизират по-добре участниците, да снимат надпреварата в ефектен кинематографичен стил – все неща, които са налице не само в конкурентното шоу, но и в британския оригинал.

Изборът на журиращите и водещите също е спорен. Двамата кулинарни специалисти – Юлия Панджерова и Юри Балталийски – може да са компетентни и уважавани в своята област, но това не проличава достатъчно от изявите им в шоуто. За артистичност и присъствие в кадър като тези на шеф Манчев или на тримата топ-готвачи от „Master Chef” пък и дума не може да става.

Водещите Алекс Раева и Рафи Бохосян, колкото и да са симпатични и талантливи, също не изглеждат удачен избор тук. По-скоро прилича на „трудоустрояване“ на двама от фаворитите на вездесъщия продуцент и партньор на Нова Магърдич Халваджиян. Раева притежава несъмнени качества, чар и артистичен талант, но присъствието й в ефира на тази телевизия вече е доста преекспонирано – особено като имаме предвид, че е постоянен участник и в журито на „Пееш или лъжеш“. Певецът Рафи пък е абсолютно неуместен като водещ – прилича повече на кандидат-студент, явяващ се на поредния изпит, отколкото на важен фактор в предаването, който трябва да вдъхва респект. Широката му и леко детинска усмивка изглежда неадекватно, но вината всъщност не е негова, а на режисьорите, които са решили, че той е подходящ за подобна роля.

Въобще цялостният тон и атмосфера на “Bake Off” са твърде шумни, разсеяни и някак си прибързано репортажни. Усещането, че това предаване се вторачва по най-професионален начин във всички компоненти на сладкарството и пекарството, се губи.

Но все пак – нека повторим – това шоу е важна крачка напред и потенциална перла в риалити-короната на Нова телевизия. Макар и да изглежда хаотично, семпло и скучновато и да губи съпоставката с конкурента си от пролетната програмна схема на bTV, „най-сладкото състезание“ все пак е пример, че по този канал не всяко забавление е самоцелно, безсмислено и изпълващо зрителя с угризения, че изобщо го гледа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s