„Не, благодаря, ще взема едни дъвки“

на

Кои са хитовете и кои – най-големите рекламни дразнители по телевизията в сезона на скъпото краве масло

Lotaria_dyvki
“Ще взема едни дъвки”, казва блондинката на продавача и моментално губи американските милиони.

Телевизионният сезон е в апогея си – “Биг Брадър” ни баламосва със “спонтанната сватба”, във “Фермата” останаха двойно повече жени от мъже, в “Х Фактор” започнаха концертите с елиминации на живо, а сериалът “Откраднат живот” достига ново драматично кресчендо. Времето вече захладня, превъртаме часовниците с час назад и българинът, ще не ще, вече се заседява по-дълго пред телевизора си. А там го чакат неговите стари приятелки – рекламите, които имат все по-доминиращо присъствие в ефира. С какво този сезон ни зарадва българската рекламна мисъл и с какво успя за пореден път да ни вбеси?

“Не, благодаря, ще взема едни дъвки”, казва глуповатата блондинка на момчето зад щанда в бензиностанцията, а охранителите отвън моментално разтоварват обратно пачките с долари, които бяха започнали да качват в колата й. Новият клип на “Националната лотария” е забавен, добре заснет и запомнящ се и постига търсения ефект по всички направления. Първо – деликатно подказва какъв е основният потребителски таргет на талончетата, внушава колко близо може да бъде човек до внезапен подарък от съдбата и подчертава цената, която струва този шанс – кутийка дъвки, с които можеш утешително да размазваш балончета върху лицето си.

На този фон рекламният клип на конкурентната “Лотария България” с Башар Рахал изглежда стилно и изискано като в екранизация по Реймънд Чандлър, но с неясно внушение, а гласът на актьора зад кадър декламира като в скоропоговорка твърде многословния текст, който трябва да вкара в трийсетте секунди време. Ето един чудесен пример как сходна задача може в първия случай да бъде реализирана ефикасно и запомнящо се, а във втория – просто да бъде “отбит номерът” и похарчен един бюджет.

Но освен с клиповете на прословутите талони за търкане, този рекламен тв сезон ще се запомни и с голямото настъпление на млекопреработвателната промишленост. Сякаш всички производители са се наговорили с агресивни кампании да ни накарат да не обръщаме внимание на двойно поскъпналото краве масло в магазините.

Шампион по тъпотия и тази година е марката “Белииса”, която още с появата си на рекламния пазар преди време се беше заявила като безцеремонен и неуморим разпространител на телевизионен кич. “Белиисима”, казва “актьорът” зад масата в трапезарията, без дори да се опитва да докарва италиански акцент, какъвто уж се очаква от него. Този клип е толкова дразнещо нескопосан, че зрителите с право се питат – дали пък и продуктите на тази компания не са също толкова пародийни? Аз лично не бих си и помислил да опитвам…

В сравнение с тази кампания, клиповете на “Саяна”, в които на фона на подходяща музика се показват вкусно изглеждащи приложения на техните продукти, изглеждат направо като от друг свят. Не остават по-назад и от “Мегле” – клиповете с малкото момиченце, което обяснява технологията на производство, доста приличат на една скорошна кампания на “Верея”, но са една идея по-симпатични и добре направени.

Самите производители от Стара Загора също напомнят за себе си, макар и лансирайки три други свои марки – “Фибела”, “Ханско” и “Русалка”. “Малку ни моа повярвам, чи чак сига, майна!”, “Каам ти чувек – Шумен на три мурета” и “Харабийка. Обичам ви. Моряци!” – провинциалният говор зад кадър отначало предизвиква усмивки, но от един момент нататък преекспонирането му в ефира започва да дразни.

Но също толкова дразнеща е и рекламата на осветлението “Лайтекс” с актьора Герасим Георгиев-Геро и неговото възклицание “Ти да видиш”, преди да напълни банята си с крушки и лампи. Но какво се учудваме – да не би кампанията на “Витек” с Краси Радков навремето да беше по-изискана? Е, все пак беше малко по-оригинална и забавна от сегашната.

С чувство за хумор и нелош стил, особено за продукт от нисък ценови клас, е новата реклама на кренвиршите “Сачи” “Престъпно вкусни”, в която те са обявени за бандити, по които трябва да се “стреля на месо”. Сред ефектните и запомнящи се клипове този сезон, заснети в кинематографичен стил, е този на банка “Пиреос” с актьора Леонид Йовчев, който влиза в различни роли.

За финал си заслужава да отчетем продължаващото добро присъствие на “Теленор” и “Лидъл” в рекламния ефир. Първите неуморимо залагат на закачливата интонация в дикторския глас, но и на майсторски заснети кадри, а веригата супермаркети си измива очите от скорошния скандал с изтритите гръцки кръстове, наблягайки на красив и патриотичен клип, в който буркан с домашно приготвена зимнина търси пътя си към техния магазин.

Въобще, ако трябва с две думи да обобщим рекламната продукция на сезона, можем спокойно да кажем – било е и по-зле!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s