Като турист в центъра на София

на

Ако се разходиш из софийския център, независимо от часа на денонощието и деня от седмицата, вече е много вероятно почти да не чуеш българска реч. Може да ви звучи пресилено, но е факт. Туристите и въобще чужденците са навсякъде из централната част, а по „Витошка“ най-често дочуваният звук е този от търкалящи се колелца на куфари. Едни си тръгват, други пристигат. Бизнесът с отдаване на апартаменти под наем процъфтява, хотелите и заведенията са пълни.

Интересно как две нискотарифни компании могат буквално да преобразят един град, стига да имат редовни полети до него. София вече е предпочитана туристическа дестинация за много европейци. И една бърза разходка в топлия мартенски промеждутък, какъвто беше тази събота, показва, че наистина има за какво.

Ние сме дотолкова улисани в това да мразим мястото, в което живеем, че трябва да ни телепортират в съзнанието на някой чужденец, за да разберем колко безумно е това. И че причините за нещастията ни до голяма степен се крият в самите нас, в нашата нагласа към света наоколо и собственото ни участие в него.

В съботната разходка освен пълен с усмихнати чужденци, които (се) снимаха непрекъснато, видях и много красиви или реновирани сгради, които свикналото туземно око обикновено не забелязва. Като цяло центърът ми се стори и доста чист – особено на фона на огромното количество хора и автомобили, които се изсипват в него всеки уикенд, а и през цялата седмица. Бил съм в доста европейски столици и смея да твърдя, че не са по-чисти и приветливи от София. И който твърди обратното, има някаква много сериозна субективна причина да го прави. Аз нямам.

Но ще оставя снимките (направени са с телефон) да говорят сами, както и обясненията ми към всяка от тях:

 

 

 

Един коментар Добавяне

  1. newbie34 каза:

    Съгласен съм с казаното от Вас, г-н Неделчев. Аз лично харесвам и обичам София, както и родната ми Стара Загора и други градове и села у нас. Не виждам причина да мразя мястото, на което живея.

    Но конкретно по отношение на столицата ни не може да се отрече, че има някои недомислици и странни решения в градоустройствено решение, доколкото можем да говорим за планиране и урбанизъм в най-ново време. Иначе България си е прекрасно място за живот, стига човек да има възможностите да му се наслаждава и да не мисли за битовизми. Необходима е и по-голяма грижа на всички наши сънародници и законотворци към мястото, на което сме се родили и което обитаваме.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s