Българки от ново време

на

Макар и под стриктен сценарий и режисура, вторият сезон на „Смени жената“ е още по-поучителен и провокиращ към размисли

Roxana_svekarva
„Ами ако бебето вземе, че се привърже към майка си и баща си, тогава кво правим?“, притеснява се не на шега свекървата на Роксана в Ловеч.
Penio_izliza
„Аз излизам да играя карти, ще се прибера късно“, казва бившият легионер и оставя жена си и бебето в горската им къща.

Размяната на съпруги в праймтайма на bTV продължава с нов сезон на семейното шоу, стартирало миналата пролет – а с това и срещите с типични български двойки, които в синтезиран вид показват не само начина си на живот, но и възгледите си по всички въпроси. Първите няколко епизода от второто издание на „Смени жената“ стриктно спазват формулата от предишното – намират се максимално противоположни като ежедневие и принципи семейства и се проследява в детайли какво ще се случи при сблъсъка на ценностните им системи.

Какво ли не можеш да видиш и научиш от това риалити. Някои от гледките и ситуациите наистина не са за вярване и ти се струва, че всичко е нагласено от сценаристи и режисьори. Тяхното участие наистина се долавя, и то все по-отчетливо във всеки епизод, но истината е, че повечето неща просто няма как да бъдат изфабрикувани. Не може да бъде подменена или подсилена нехигиеничната среда, в която живеят някои двойки, или пък прекалената стерилност на другите. Няма как режисьор да е поставил вонящите бидони с кисело зеле в банята на едното семейство. Нито сценарист да накара жената от него да се възмущава, че в чуждата къща всичко е прекалено подредено и децата чинно си събуват обувките и закачат якетата, преди да я поздравят. Не може продуцент да накара съпруга да обяви пред цяла България, че не разрешава на жена си да ходи на работа, защото я ревнува.

За много зрители подобни неща изглеждат и звучат толкова шокиращо, че предпочитат да приемат, че всичко е нагласено и измислено. Така, както изглежда нереалистично, че размяната на съпруги продължава цяла седмица, а не примерно 3 или максимум 4 дни.

Е, и други неща са видимо режисирани или най-малкото подшушнати на участниците от редакторите. Когато жената от семейството, водещо нездравословен начин на живот, отиде да живее при фитнес-маниаците Биляна Йотовска и Димитър Димитров, може би не е държала на всяка цена в една от сутрините да приготви за закуска точно мекици с течен шоколад. Но нима има по-вредно нещо за един културист от пържено в олио бяло тесто, намазано с допълнителни въглехидрати? Може би и не всяка вечер тя е давала на своето момиченце да изяде едно десертно кремче преди лягане – от онези, в които, както инструкторката-диетолог Йотовска обясни, няма нито една полезна съставка. Но как другояче да се подчертае двуполюсното, почти до абсурдност, отношение на едните и другите към храната, която консумират? Учудването на едните от твърдението, че шоколадът е вреден, изглеждаше точно толкова искрено, колкото и това на другите, че не е, а са вредни плодовете и зеленчуците. А какво да кажем пък за аргумента, че щом като и въздухът в София е опасен за здравето, можем спокойно да си позволим и да вечеряме пухкав хляб, надупчен с парчета кашкавал и салам и полят обилно с майонеза и кетчуп? Това трябва наистина да го видиш и чуеш по телевизията, за да осъзнаеш, че подобна житейска философия съществува и някой не би се поколебал да я заяви на всеослушание. Просто хората лесно намират начини да оправдаят всяка своя потребност и желание. И единственият начин да осъзнаят, че може да има и друга гледна точка, е някой да им я натрапи почти насилствено, пък макар и в рамките на едно риалити-шоу. Понякога само ако поживееш за малко нечий чужд живот, можеш да се замислиш, че щастието може би не се крие в това да си купуваш нови маратонки на всеки три дни. Както и за много други неща…

Режисирано за пред камерата изглеждаше неколкократното преобличане на по-младия със седем години нов съпруг на чалга-певицата Роксана – докато не придобие вид, който тя одобрява. Но едва ли беше изфабрикуван цялостния му живот под чехъл, както и факта, че той се гордее с това във фейсбук-профила си.

А не звучеше ли абсолютно неподправено философията на майка му, която гледа внучето си по цял ден и цяла нощ: „ами ако свикне с майка си и баща си, кво ше прайм?!“. Също толкова автентично отекна и аргументът на другото семейство – „бабите са ни вече пенсионерки, сега им е време да почиват,  ние си го гледаме сами“. Това, разбира се, иначе не пречи на мъжа, бивш войник от Френския легион, да ходи да играе карти до късно с приятели, и да оставя жена си сама с бебето в горската им къща.

Дори и хиперболизирани и за пред камерите, подобни реплики и ситуации са част от реалния живот, който иначе все по-рядко присъства в нашите риалити-формати. Предавания като „Мис Пепеляшка“, „Фермер търси съпруга“, „Българи на три морета“, „Съдби на кръстопът“ и „Истински истории“ в много по-силна степен изглеждат нагласени, нереалистични и изцяло по сценарий. В тях зрителите зяпат повече сеир, търсят забавление, но трудно откриват своето собствено ежедневие или това на съседи и познати. От тази гледна точка „Смени жената“ е може би най-полезното и поучително риалити-шоу измежду всички, излъчвани напоследък.

Впрочем, полезно е и за bTV. Макар и само с едно негово излъчване седмично, тя успява да запълни и друго свое ефирно време със съдържанието му и коментарите за него. Особено трогателно е когато след излизането на всеки пореден епизод семействата отиват в някое предаване, например в сутрешния блок, и започват „да се дообясняват“ – понякога леко засрамени от показаното, понякога горди със себе си.

Но такава е съвременната телевизия – експлоатираща до дупка живота на хората, в който нерядко се случват неща, които и най-изобретателният сценарист не е в състояние да измисли. Колкото и да се възмущава от този факт, публиката пък винаги ще се изкушава да хвърля едно око към екрана. Хубавото в случая с това конкретно „гузно удоволствие“ е, че подтиква към доста размисли и коментари – неща, които все по-малко предавания провокират.

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s