Да има ли още „Откраднат живот“?

на

Шестият сезон на докторския сериал приключи минорно, но въздействащо. Въпреки надеждите на зрителите, без продължение ще е по-добре, но идеята за spin-off звучи разумно

Zornica_Victor
Зорница Огнянова (Диана Димитрова) и Виктор Банков (Юлиан Вергов): зрителките до последно стискаха палци тази любов да се възроди.

Е, не се сбъднаха надеждите на хиляди зрителки, че любовта между доктор Виктор Банков и колежката му Зорница Огнянова ще се възроди. По съвет на новата си любима Виктория (Теодора Духовникова) в асансьора на „Свети Кирил“ той й каза, че между тях всичко е приключило. Това обаче не помогна на красивата уроложка да застане в гражданското до своя избраник Марио Ковачев и тя в крайна сметка се превърна в булка-беглец, с кожено яке върху бялата рокля…

Междувременно тежко болният професор Цонев преживя пълен катарзис и метаморфоза, мафиотът Иво Фотев е критично състояние, бебето на младия доктор Борис Тасев и Ина Фотева се роди мъртво, Мазов и Хинова се развеждат, Карагьозов отново е пълноправен лекар, но любовта му с медсестрата Кая Райкова е поставена на карта – не от друг, а от детето му… Толкова много развръзки само за един епизод, но поднесени със стил.

Шестият сезон на „Откраднат живот“, кръстен „Анатомия на гнева“, приключи в минорен, почти влудяващо песимистичен тон, но това не прави въздействието му по-малко и запомнящо се. Докторският сериал на Нова прикова към екраните стотици хиляди зрители, предимно от нежния пол, и ги сблъска с десетки съдби, повечето от които наистина разтърсващи. В цели 294 45-минутни епизода досега. Дали ще има седми негов сезон все още е под въпрос. Ако питате зрителите – по-добре е да има, въпреки че дори и най-ревностните му фенки се надпреварват да сипят критики към сюжета из интернет-форумите. Ако питате шефовете на Нова – сигурно им се е искало рейтингът да е по-голям спрямо вложените средства, но пък кой ли друг скъпоструващ техен проект от последния сезон беше с по-добър коефициент на полезно действие? Може би „ВИП Брадър“? Или „Most Wanted”?

В самия авторски екип на „Откраднат живот“ се долавя съвсем обяснима, след близо 300 епизода, умора, дори изчерпване. Появи се и типичният за всяка по-дългосрочна поредица проблем със задържането на актьорския екип. От първоначалните персонажи останаха малцина, а по-скорошните също са свръхангажирани в театъра актьори, за които е било истински подвиг да заснемат такова количество екранно време за броени месеци.

Но най-важният аргумент срещу потенциален седми сезон на сериала е неговото изхабяване от чисто сюжетно естество. Между тези герои вече е невъзможно да се случи каквото и да било, без то да предизвика насмешка като тотална небивалица. Да, на зрителките им се иска Огнянова и Банков да се отдадат на страстта си отново и този път завинаги, но това би превърнала поредицата в евтина латиноамериканска сапунка.

За две години и половина в този сериал наистина се случиха страшно много неща. Успоредно с разгръщането на десетки междуличностни взаимоотношения, той хвърли светлина и върху задкулисието в родното здравеопазване – и то с безпрецедентна откровеност. Дори само в това да се състои приносът и заслугата му – пак не е никак малко.

Основната му слабост беше, така да се каже, макро-драматургична. Някои сюжетни ходове изглеждаха абсурдни, а доста от героите – пришити с бели конци към фабулата. Но на микро-сценарно ниво, като диалози и най-вече като монолози, „Откраднат живот“ е своеобразен връх в българското телевизионно кино досега. Тирадите на всеки от главните герои са чиста проба литературна класика, която, колкото повече слушаш или препрочиташ, те поразява все повече с дълбочината и мъдростта си.

От гледна точка на актьорското присъствие сериалът е на ниво, въпреки че режисурата би могла и да е по-добра. Героите така и не спряха да декламират текстовете си, да изчакват с половин секунда повече от необходимото отсрещната реплика, преди да кажат своята. Парадоксално, но факт – за сериал с толкова добър диалог този недостатък се превръща почти в плюс, тъй като за публиката остава повече време да осмисли какво е чула. Смътното усещане за лек фалш обаче остана до последния епизод.

Но както се казва – който може по-добре, нека да пробва с 300 свои епизода. Едва ли би съществувал сериал с такова колосално екранно време, който да не търпи никаква критика по никакво направление.

По-важният въпрос е оттук нататък накъде. Шестият сезон остави достатъчно отворени вратички за седми, но дали не е по-добре да няма такъв и какво може да го замени?

Екипът, който стои зад „Откраднат живот“, вече се е доказал и с други два от най-харесваните български сериали – „Столичани в повече“ и „Дървото на живота“. Вижда се, че тези хора има още много какво да кажат и дадат на публиката. Би било грехота, ако не продължат да се усъвършенстват с някакво своеобразно продължение на докторската поредица. Един spin-off, който запазва част от героите, но ги праща в някаква друга реалност и ежедневие, може да бъде чудесно развитие на „Откраднат живот“. Може би с не чак толкова много епизоди. Доктор Мазов, мафиотът Фотев, доктор Стилянова, алкохоличката Кръстева, младият доктор Борис Тасев… Това са някои от най-интересните образи, които сериалът създаде, но по една или друга причина не успя да развие пълнокръвно и ги остави като поддържащи персонажи. Зрителите биха се радвали, ако могат да проследят съдбата им след (или пък преди) събитията в „Откраднат живот“. Още повече би ги ощастливил и един нов, отделен сериал за Калин Генадиев (Димо Алексиев) – без съмнение най-колоритния герой от първите двеста серии.

Ако все пак екипът реши да играе „на сигурно“, решението е лесно – събират Банков и Огнянова в някакъв пореден любовен триъгълник в седми сезон и готово. Тогава може и да постигнат по-висок зрителски рейтинг, но не и уважението на по-сериозната публика. В крайна сметка, това няма да е нито първият, нито последният сериал, който ще пропусне момента да си отиде с достойнство…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s